V zozname najhorších hesiel debutovalo na 16. pozícii.

Spoločnosť SplashData zverejnila zoznam najhorších hesiel za rok 2017. Na vedúcich priečkach sa nič nemení a lídrom sú opäť stálice ako 123456, password, qwerty alebo 12345678. Novinkou je heslo starwars, ktoré debutovalo na 16. pozícii.

SplashData tvorí svoj rebríček najhorších hesiel analyzovaním 5 miliónov uniknutých hesiel z Ameriky a západnej Európy. Okrem spomenutých často používaných hesiel sa v zozname nachádzajú aj frázy iloveyou, lakers či fuckyou. Kompletný zoznam nájdete v tomto PDF dokumente.

Rebríček spoločnosti SplashData je zameraný najmä na amerických a anglicky hovoriacich používateľov. Slováci majú miernu výhodu v unikátnosti slovenčiny, ale aj napriek tomu neodporúčame používať jednoduché heslá ako heslo či hviezdnevojny. Radšej použite pre vás jednoducho zapamätateľnú krátku frázu, ktorú vhodne doplňte o veľké písmena, nejakú číslicu a možno aj špeciálny znak. Napr. hviezdnevojnysunajlepsie môže byť komplexným heslom vo formáte Hv1ezdnEv0jnySUnajLEPSIE. V takejto podobe pôjde o ťažko prelomiteľné heslo. Uznávame, že pravdepodobne si naň budete chvíľu zvykať, vytvoriť si môžete aj niečo jednoduchšie.

Nakoľko však útočníci takto komplexné heslá obvykle neprelamujú, ale kradnú ich z uniknutých databáz, nepoužívajte rovnaké heslo vo všetkých službách. Po správnosti by ste mali používať v každej službe unikátne heslo, avšak to je bez špecializovaných nástrojov, ako sú správcovia hesiel, prakticky nemožná úloha. Podrobnejšie informácie o správcoch hesiel si môžete prečítať v tomto článku.

A tiež nezabudnite na verifikáciu v dvoch krokoch, ktorá môže váš účet ochrániť aj v prípade, že útočník bude poznať prihlasovacie meno aj heslo. Verifikáciu v dvoch krokoch si nastavíte pre množstvo obľúbených služieb – napr. Google, Facebook, Microsoft, Apple alebo Dropbox. Pri prihlasovaní do svojho účtu musíte potom okrem hesla zadať aj číselný kód, ktorý vám vygeneruje aplikácia. K dispozícii je oficiálny klient od Googlu (Android / iOS), my sme si obľúbili službu Authy (Android / iOS). Apple využíva vlastné riešenie.

Zdroj: MSN.com, vlastné

Prečítajte si aj:

Strčte si tie svoje komplexné heslá do …

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit