Mobilné aplikácie na objednanie taxislužby majú veľa výhod.

Okrem rýchlosti a ľahkého používania, poskytujú najmä prehľad o tom, kto a na akom vozidle po vás príde, prípadne kde sa taxík momentálne nachádza. Šofér taxislužby má aj základné informácie o zákazníkovi, ktoré sú potrebné k výkonu jeho služby. Je preto pomerne znepokojujúce, že práve tie sú predmetom obvinení, pretože viacerí vodiči ich zneužili, na dohadovanie si rande a súkromnú komunikáciu so zákazníčkami. 

Na tento problém na svojom facebookovom profile upozornila Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá zverejnila aj screenshoty správ od vodičov (nižšie). Išlo o bežné, na prvý pohľad nevinné pozývanie na kávu či víno. Problém je v tom, že zákazníčky žiadnemu z taxikárov svoj kontakt nedali. Tí mali telefónne číslo získať z mobilnej aplikácie, cez ktorú si zákazníčky objednávali odvoz. Najčastejšie sa hovorí o službe Taxify. Podľa dostupných údajov má ísť o desiatky prípadov, najmä z Bratislavy.

Výber komunikácie medzi vodičmi taxislužby a zákazníčkami

Zastúpenie spoločnosti Taxify sa ku kauze už vyjadrilo a považuje takéto správanie zo strany vodičov za neakceptovateľné porušenie súkromia a zmluvných podmienok. Našťastie, takéto situácie nie sú časté. Za celú históriu pôsobenia Taxify na Slovensku bolo zaznamenané 1 podobné hlásenie na 100 000 jázd. Podľa dostupných informácií je aj známe, že Taxify neposkytuje telefónne čísla na svojich zákazníkov iba v niektorých krajinách.

Taxify takisto už informovalo príslušných vodičov a bolo im vysvetlené, že takého správanie je neakceptovateľné a v prípade potreby ich zablokujú. Rovnako budú upozornení a poučení aj ostatní vodiči, aby neprichádzalo k takýmto a obdobným incidentom aj v budúcnosti.

Telefónne čísla sú v súčasnosti viditeľné po dobu 24 hodín od ukončenia jazdy a pomáhajú cestujúcim a vodičom nájsť sa navzájom, prípadne pomôcť v prípade zabudnutej veci vo vozidle. Zdieľanie telefónnych čísel medzi užívateľmi je bežne praktizované vo všetkých dopravných, či donáškových službách,“ dodáva zastúpenie spoločnosti Taxify na Slovensku.

Vyjadrenie služby Hopin ku kauze Taxify:

1. Akým spôsobom môže služba Hopin zabrániť zneužitiu telefónneho čísla zákazníkov?

V aplikácii HOPIN môže vodič so zákazníkom komunikovať len prostredníctvom chatu, kde nie sú sprístupnené žiadne osobné údaje. Vodiči nemajú žiadnu inú možnosť ako by kontaktovali zákazníka.

2. Je štandardné, že taxi služby disponujú telefónnymi číslami svojich zákazníkov?

Toto je skôr otázka na konkurenčné aplikácie.

3. Myslíte si, že je správne, že čísla zákazníkov majú vodiči po objednávke k dispozícií?

Nie je to v poriadku a preto v HOPINe vďaka nášmu chatu nemajú vodiči žiadny prístup k osobným údajom a číslam zákazníkov. Ak sa sám zákazník rozhodne namiesto chatu pre komunikáciu s vodičom využiť spôsob telefonátu a nemá clir, odovzdá tak svoje číslo dobrovoľne. Na túto možnosť, ktorú má len zákazník prihliadajú aj naše interné pravidlá. V prípade podania podnetu, ku ktorým pristupujeme individuálne a následného potvrdenia porušenia pravidiel zo strany vodiča, znamená to jeho koniec poskytovania služieb v našej aplikácii.

„Zo skúsenosti však vieme, že najlepšou kontrolou sú samotní zákazníci, ktorí majú niekoľko možností ako nás v prípadne potreby kontaktovať alebo čokoľvek nahlásiť,“ povedal pre TREND.sk výkonný riaditeľ Hopinu Martin Baran.

Zdroj: Hopin, Zuzana Kovačič Hanzelová, Trend

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu