Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikon, CIWEM, WaterBear a Arup s potešením vyhlasujú víťazov 15. ročníka súťaže Environmental Photographer of the Year 2022. Cieľom tejto každoročnej súťaže je ukázať výber najinšpiratívnejších fotografií z celého sveta s témou životného prostredia a poskytovať medzinárodnú platformu na zvyšovanie povedomia o problémoch, ktoré ohrozujú našu planétu.

Fotograf Mehdi Mohebi Pour získal ocenenie Environmental Photographer of the Year za silnú snímku s názvom „The Bitter Death of Birds“ (Krutá smrť vtákov) (2021). Fotografia zobrazuje tri z tisícov vtákov, ktoré uhynuli v jazere Miankaleh v Iráne v dôsledku nedostatku vody a jej kontaminácie, a tiež snahu environmentálnych pracovníkov pozbierať telá operencov s cieľom zabrániť šíreniu chorôb. Víťazná fotografia bola vybraná pre surrealistické zobrazenie previazanosti života ľudí a divokých zvierat.

Mehdi Mohebi Pour hovorí:Získanie tohto prestížneho ocenenia pre mňa znamená veľa, pretože fotografovanie zmeny klímy a ukazovanie spôsobených škôd je mojou najväčšou životnou prioritou. Chcem, aby sa ľudia na celom svete dozvedeli o smutnej udalosti uhynutia vtákov v Iráne, pretože ak neprehodnotíme svoj životný štýl a nezačneme sa starať o planétu, čoskoro k tomu dôjde aj v iných krajinách.“

Súťaž zároveň oslavuje úspechy fotografov budúcej generácie. 16-ročný Fayz Khan získal ocenenie Young Environmental Photographer of the Year za podmanivý obraz „Beautiful but Hostile Colours on Earth“ (Krásne farby nehostinných prostredí na Zemi) (2022). Na fotografii sú zobrazené plameniaky menšie letiace ponad jazero Magadi a jazero Natron v Keni – vodné plochy, z ktorých sa vtáky napájajú, ale ktoré sú silne zásadité a toxické pre väčšinu iných foriem rastlinného a živočíšneho života. Fotografia bola ocenená za klasickú formu s dobrou kompozíciou, pričom zároveň poukazuje na nevýslovné dopady klimatickej krízy v Rift Valley.

Stefan Maier, generálny manažér pre marketing zo spoločnosti Nikon Europe: „Sme nadšení, že Fayz Kahn bol zvolený za víťaza ocenenia Young Environmental Photographer of the Year 2022. Spoločnosť Nikon stojí za niektorými z najdôležitejších príbehov rozprávaných prostredníctvom fotografií za posledné storočie. Sme radi, že môžeme podporiť tento mladý talent, ktorý prispieva k dôležitému vplyvu fotografie na povedomie ľudí o problémoch životného prostredia a zdokonaľuje svoje fotografické zručnosti.

Medzinárodnej porote, v ktorej rozhodoval aj ambasádor spoločnosti Nikon a aktivista Roie Galitz a fotografka zaoberajúca sa ochranou životného prostredia a ľudských práv Matilde Gattoni, boli tento rok doručené súťažné fotografie z viac ako 120 oblastí z celého sveta. Tie zahŕňali fotografie od amatérskych a profesionálnych fotografov všetkých vekových kategórií od 7 do 90 rokov. Tento ročník súťaže zahŕňa aj etickú porotu pre zvýšenie zodpovednosti a transparentnosti pri výbere fotografií. Po dôkladnom skríningovom procese komisia posúdila fotografie, ktoré vyvolali etické obavy, a v prípade potreby si od fotografov vyžiadala dodatočné informácie, ktoré pomohli uskutočniť informované rozhodnutie.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tohtoročných víťazoch súťaže Environmental Photographer of the Year, navštívte lokalitu www.epoty.org.

Kompletný zoznam víťazných fotografií a víťazov tohtoročnej súťaže:

Environmental Photographer of the Year: The Bitter Death of Birds (Krutá smrť vtákov), Mehdi Mohebi Pour, 2021

Young Environmental Photographer of the Year – cena spoločnosti Nikon: Beautiful but Hostile Colours on Earth (Krásne farby nehostinných prostredí na Zemi), Fayz Khan, 2022

Vision of the Future: Vertical Farming, Arie Basuki, 2022

Recovering Nature: Naturalia: Chronicle Of Contemporary Ruins (Naturalia: kronika moderných ruín), Jonathan „Jonk” Jimenez, 2021

Keeping 1.5 Alive: Chemical Explosion (Chemický výbuch), Subrata Dey, 2022

Adapting for Tomorrow: Nové cesty do budúcnosti (III) (Nové cesty do budúcnosti (III)), Simone Tramonte, 2021

Značky: