Nissan predstavil tretiu generáciu modelu Qashqai. Odkedy Nissan v roku 2007 založil segment crossoverov, predali sa viac ako tri milióny kusov modelu Qashqai.

Pri novej generácií Nissan zachoval hlavné zásady: elegantný dizajn, komplexný technologický balík a úsporné hnacie ústrojenstvo v kombinácii so zvýšenou kvalitou a jazdnými vlastnosťami vozidiel z vyššieho segmentu. Je postavený na platforme Alliance CMF-C. Vývoj nového modelu Qashqai viedol tím Nissan Design Europe so sídlom v centre Londýna, zatiaľ čo technický vývoj viedla spoločnosť Nissan Technical Center Europe so sídlom v meste Cranfield v Bedfordshire (Veľká Británia).

Nápadná príťažlivosť, elegantný dizajn

V exteriéri je vylepšený vzhľad karosérie modelu Qashqai účelnejší, s výraznými líniami, predĺženým rázvorom a impozantnými 20-palcovými diskami z ľahkej zliatiny. Rázvor kolies sa zväčšil o 20 mm a celková dĺžka o 35 mm. Výška (+ 25 mm) a šírka sa zväčšili o 32 mm, pre širší postoj a dostatok priestoru pre posádku.

Predná časť Qashqai má zväčšenú masku chladiča Nissan V-Motion lemovanú chrómom s druhým lemovaním v dekore saténového chrómu. Toto je doplnené FULL LED svetlometmi s funkciou Matrix a dennými svetlami inšpirovanými tvarom bumerangu. Tesné medzery medzi všetkými týmito detailmi vytvárajú prémiový a precízny dojem. Čelné svetlomety nového modelu Qashqai boli od predchádzajúceho modelu vylepšené tak, aby malo štíhlejší a ostrejší dizajn vďaka použitiu technológie FULL LED.

Nissan Qashqai pri pohľade z boku. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nissan Qashqai pri pohľade z boku. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Z boku pôsobí nový Qashqai atletickejšie a dynamickejšie, s líniou, ktorá prechádza spredu dozadu, čo dáva vozidlu veľmi horizontálny charakter, ale zároveň vyjadruje zmysel pre dynamiku. Kolesá s 20 palcovými diskami vypĺňajú blatníky a prispievajú k robustnému vzhľadu vozidla.

Nový Qashqai bude k dispozícii v 11 farbách karosérie s piatimi dvojfarebnými kombináciami, ktoré vytvárajú 16 variácií z čoho vyberať.

Prémiovejšia atmosféra interiéru

V celej kabíne sa vytvára upokojujúce prostredie. Na jeho dosiahnutie sa používa nové biele ambientné osvetlenie, ktoré pôsobí prémiovo a harmonicky. Mimoriadna pozornosť bola venovaná ergonomickej a estetickej kvalite spínačov a tlačidiel s kvalitným hmatovým pocitom.

Prepojené ovládanie

Nový Qashqai ponúka pokročilý informačno-zábavný systém s prvotriednym portfóliom prepojených služieb vrátane jednoduchého pripojenia smartfónu, Wi-Fi vo vozidle až pre 7 zariadení a špecializovaná aplikácia NissanConnect Services na riadenie a monitorovanie vozidla prostredníctvom smartfónu. Väčší 9-palcový displej NissanConnect s vyšším rozlíšením je digitálnou bránou k navigácii, zábave a nastaveniam vozidla a je kompatibilná so systémami Android Auto a Apple CarPlay vratane bezdrôtovej verzie Apple CarPlay. Viacero používateľských profilov s nastaveniami pamäte umožňuje vodičovi prispôsobiť navigáciu, hudbu a systémové predvoľby.

Nissan Qashqai priestor pre cestujúcich vpredu. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nissan Qashqai priestor pre cestujúcich vpredu. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nový 12,3-palcový TFT displej s vysokým rozlíšením, ponúka výber konfigurovateľných usporiadaní na zobrazenie navigácie, zábavy, informácií o premávke alebo vozidle, a to všetko pomocou dotykového prepínača na volante. K digitálnemu pozadiu TFT bola pridaná tradičná textúra brúseného skla „Kiriko“, čo je previazanie na japonskú DNA spoločnosti Nissan.

Nový 10,8-palcový Head-Up Display poskytuje najväčšiu veľkosť obrazu v segmente. Kľúčové informácie ako navigácia, asistencia vodiča a informácie o ceste sa premietajú na čelné sklo v zornom poli vodiča.

Vozidlo je plne kompatibilné so zariadeniami Google Assistant a Amazon Alexa. Systém podporuje širokú škálu príkazov vrátane možnosti zadať ciele navigácie automobilu hovorením so svojím smartfónom.

Pomocou mobilnej aplikácie NissanConnect sú k dispozícii funkcie ovládania vozidla, ako je napríklad spustenie klaksónu a svetiel na diaľku, ako aj diaľkové zamykanie a odomykanie dverí. Tiež je možné nastaviť inteligentné výstrahy vrátane rýchlosti, času a lokality s upozornením v aplikácií, ak vozidlo prekročí stanovené parametre.

Ak vodič nepoužíva navigáciu vo svojom smartfóne, má prístup k TomTom 3D mapám a live dopravným informáciám, ktoré obsahujú pokročilé navigačné funkcie, ako sú napríklad aktualizácie bezdrôtových máp, dopravné podmienky v reálnom čase, Google Street View, polohy rýchlostných radarov a ceny pohonných hmôt.

Prepojiteľnosť sa rozširuje na všetkých cestujúcich vďaka stredovej konzole, ktorá teraz ponúka predné a zadné USB nabíjacie pripojenie s portami USB-A aj USB-C.

Komfort

Nový Qashqai pokračuje v tradícii poskytovania suverénneho pocitu z prostredia, ktoré obklopuje vodiča vrátane vylepšeného výhľadu smerom vpred, do strán aj vzad. Vylepšenia zahŕňajú širší zorný uhol čelného skla, tenší dizajn predných stĺpikov a umiestnenie vonkajších spätných zrkadiel na dverách namiesto A-stĺpikov, to všetko s cieľom redukcie prekážok vo výhľade.

Nissan Qashqai priestor pre cestujúcich vzadu. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nissan Qashqai priestor pre cestujúcich vzadu. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Zväčšený rázvor náprav nového modelu Qashqai v kombinácii s efektívnejším využitím vnútorného priestoru znamená viac priestoru pre posádku. Priestor pre kolená pasažierov na zadných sedadlách narástol o 28mm na hodnotu 608mm, rovnako narástol priestor v oblasti ramien medzi vodičom a spolujazdcom. Priestor nad hlavou narástol o 15mm vďaka nárastu vonkajších rozmerov.

Prakticky personalizovaný

Elektrické ovládanie dverí batožinového priestoru s funkciou hands-free zabezpečuje pohodlné otváranie v situácii, keď máte plné ruky. Veľkosť batožinového priestoru narástla o viac ako 50 litrov v porovnaní s predchádzajúcou generáciou vďaka dodatočným 20mm priestoru ušetreným pri vylepšenej konštrukcii zadnej nápravy.

Populárne riešenia svojho predchodcu nový model zachováva a posúva na novú úroveň. Medzi ne patria napríklad úložné priestory v bočnej časti batožinového priestoru alebo flexibilné dosky dvojitej podlahy – tie majú vylepšený tvar aj povrchovú úpravu s odolným kobercom na jednej strane a umývateľným plastovým povrchom na druhej.

Elektrické otváranie zadných dverí. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Elektrické otváranie zadných dverí. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Vylepšenia ergonómie v priestore dverí znamenajú, že nastupovanie a vystupovanie do/ z vozidla je jednoduchšie, najmä v stiesnených priestoroch, napríklad v úzkych parkovacích miestach nákupných centier. Ak to priestor dovolí, rodičia ocenia, že zadné dvere sa teraz otvárajú do uhla až 90 stupňov, čo umožňuje ľahší prístup k deťom a batoľatám na detských sedačkách.

Elektrifikované pohonné jednotky

Nový Nissan Qashqai bude k dispozícii nielen s benzínovým motorom 1,3 DIG-T vybaveným technológiou mild hybridného pohonu, ale pre Európu predstavuje aj e-POWER , inovatívnu a oceňovanú technológiu spoločnosti Nissan, ktorá čerpá z priekopníckeho elektrického modelu Nissan LEAF.

S variantmi 2WD a 4WD, šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo novou vylepšenou prevodovkou Xtronic a pohonom čisto elektrického motora s technológiou e-POWER ponúka nový Qashqai všetko na uspokojenie každej požiadavky zákazníka, pričom radosť z jazdy je srdcom všetkých konfigurácií hnacieho ústrojenstva.

Benzínový motor 1.3 DiG-T 138 k/156 k 12V Mild Hybrid

Mild hybridný 12V systém, ktorý je k dispozícii v novom modeli Qashqai, je cenovo dostupnejšou hybridnou technológiou, ktorá poskytuje zvýšenie krútiaceho momentu, predĺžené vypnutie motora pri voľnobehu, rýchle znovu naštartovanie a režim plachtenia do zastavenia, so zlepšením úspory paliva i emisiami CO2 (-4 g /km).

Pozitívny dopad energetického manažmentu mild hybrid systému na CO2 zaisťuje, že motor s objemom 1,3 litra poskytuje viac výkonu a krútiaceho momentu ako kľúčoví konkurenti, takže variant so zážihovým motorom je presvedčivou ponukou pre zákazníkov. Mild hybridný systém pridáva k celkovej hmotnosti vozidla iba 22 kg.

Pri spomaľovaní sa energia získava rekuperáciou a ukladá sa do lítium-iónovej batérie. Táto energia je potom využívaná v režime Start-Stop, v režime plachtenia do zastavenia a na zvýšenie krútiaceho momentu benzínového motora.

Mild Hybridný systém je spojený s osvedčeným a renomovaným zážihovým motorom 1.3 DIG-T, ktorý bol predstavený v modeli Qashqai v roku 2018. Tento motor bol pre nový Qashqai ďalej vylepšený o 50 novo navrhnutých komponentov a spĺňa emisnú normu Euro6-d Full.

Nissan Qashqai a priestor pre vodiča. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nissan Qashqai a priestor pre vodiča. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Benzínový motor 1.3 DIG-T 12V bude ponúkaný s dvoma výkonmi: 138 k a 156 k a to buď so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, alebo novou prevodovkou Xtronic (iba 156 k). Maximálny výkonu motor sa dosahuje pri 5500 ot./min, s maximálnym dostupným krútiacim momentom 270 Nm pri praktických 1750 ot./min pre Xtronic s výkonom 156 k a výkonnejší variant s manuálnou prevodovkou.

U manuálnych verzií bola prevodovka vylepšená pre rýchlejší, priamejší a športovejší pocit z riadenia. Prevodovka Xtronic novej generácie ponúka lepšiu spotrebu paliva a pocit zrýchlenia vďaka vylepšeniam vrátane systému dvoch olejových čerpadiel s elektrickým pohonom.

Pohon 2WD je k dispozícii pri verziách s výkonom 138 i 156 koní, zatiaľ čo pohon 4WD bude k dispozícii len pri modeloch s prevodovkou Xtronic s výkonom 156 koní. Nový riadiaci systém pohonu všetkých kolies a volič jazdných režimov sú intuitívnejšie a inteligentnejšie a prispôsobujú sa vonkajším podmienkam pomocou piatich jazdných režimov – Standard, ECO, Šport, Snow a Off-Road. V prípade preklzu kolesa sa reakčná doba systému pohonu všetkých kolies znížila päťkrát na približne 0,2 sekundy.

E-POWER

Nový Qashqai prináša do Európy prvé nasadenie inovatívneho systému pohonu e-POWER od spoločnosti Nissan. Exkluzívne v značke Nissan predstavuje systém e-POWER kľúčový komponent v stratégii inteligentnej mobility a zároveň jedinečný prístup k elektrifikácii, vďaka ktorému je každodenná jazda vzrušujúca.

Systém e-POWER nového modelu Qashqai sa skladá z vysokovýkonnej batérie a pohonnej jednotky integrovanej s benzínovým motorom vybaveným variabilným kompresným pomerom s výkonom 154k, generátorom elektrickej energie, meničom napätia a elektromotorom s výkonom 140kW podobnej veľkosti a výkonu, aký sa nachádza v elektrických vozidlách značky Nissan. Jedná sa o jedinečné riešenie, ktoré kombinuje príjemné a plynulé lineárne zrýchlenie charakteristické pre elektromobil, ale bez potreby nabíjania.

Zatiaľ čo systém e-POWER je v prípade modelu Note, najpredávanejšieho japonského automobilu za posledné roky, vybavený 1,2-litrovým benzínovým motorom, ktorý nabíja batériu, pričom konečný výkon vozidla je 106 k, pre európsky trh bol použitý 1,5-litrový benzínový motor a konečný výkon vozidla 140 kW (187 k).

Jedinečným prvkom systému e-POWER je to, že benzínový motor slúži iba na výrobu elektrickej energie, zatiaľ čo kolesá sú výlučne poháňané elektromotorom. To znamená, že spaľovací motor môže vždy bežať v optimálnych otáčkach a zaťažení, čo vedie k vynikajúcej spotrebe paliva a nižším emisiám CO2 v porovnaní s tradičným typom pohonu.

Vďaka čisto elektrickému pohonu nedochádza pri akcelerácii k oneskoreniu ako pri tradičnom spaľovacom motore alebo hybridnom pohone. Okamžitá reakcia podobná elektromobilu poskytuje vzrušujúci pocit z vysokého krútiaceho momentu a najlepšiu úroveň pružného zrýchlenia, vďaka čomu sú predbiehanie či rozbeh na diaľnicu jednoduchšie a suverénnejšie.

Podobne ako elektromobil LEAF, aj nový Qashqai e-POWER poskytne úplne nový zážitok z jazdy „jedným pedálom“. Ide o technológiu e-Pedal, pri ktorom vodiči môžu akcelerovať a spomaľovať iba pomocou pedálu akcelerátora.

Platforma CMF-C

Nový Qashqai je prvým novým modelom v Európe, ktorý využíva platformu CMF-C. Pohodlne sa s ním jazdí po mestských komunikáciách a ľahko s ním zaparkujete, pričom poskytuje vynikajúci vnútorný priestor.

Pokiaľ ide o konštrukciu, karoséria využíva ľahšie materiály a pokročilé techniky lisovania a zvárania na zvýšenie pevnosti, ale aj zníženie hmotnosti. Prvýkrát sú teraz dvere batožinového priestoru modelu Qashqai vyrobené z kompozitného materiálu, ktorý ušetrí 2,6 kg hmotnosti.

Predné a zadné dvere, predné blatníky a kapota sú teraz vyrobené z hliníkovej zliatiny, ktorá ponúka zníženie hmotnosti spolu až o 21 kg oproti karosérii súčasného modelu Qashqai.

Nový dizajn podvozku a riadenia

Nový Qashqai bude aj naďalej ponúkať vysokú úroveň zážitku z jazdy – stavať na svojej reputácii kultivovaného a pohodlného vozidla, s ktorým bude riadenie na kľukatých cestách zábavou.

Vďaka platforme CMF-C má nový Qashqai vpredu a vzadu vylepšené zavesenie typu MacPherson. Pre verzie s pohonom prednej nápravy s rozmerom kolies do 19” (vrátane) je vzadu použitá jednoduchá vlečná náprava. Pre verzie s pohonom oboch náprav a verzie s rozmerom kolies 20” bude na zadnej náprave použité nezávislé viacprvkové zavesenie multi-link.

Nissan Qashqai a nové 20-palcové kolesá. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nissan Qashqai a nové 20-palcové kolesá. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Vylepšené bolo aj nastavenie posilňovača riadenia, ktoré ponúka lepšiu odozvu, lepší pocit v stredovej polohe riadenia a zníženie trenia.

Vylepšený systém ProPILOT

Nový Qashqai bude vybavený ďalšou generáciou systému ProPILOT, ktorá prinesie väčšiu podporu vodičom v širšom spektre okolností. Tento systém, nazývaný ProPILOT s technológiou Navi-link, bol navrhnutý tak, aby znižoval únavu a stres počas jazdy a jeho používanie bolo veľmi intuitívne.

Systém ProPILOT s technológiou Navi-link dokáže na diaľnici zrýchliť a zabrzdiť vozidlo v jednom jazdnom pruhu. Systém dokáže vozidlo zrýchliť na nastavenú rýchlosť a v hustej premávke systém stop-štart dokáže zabrzdiť vozidlo až na 0 km / h. Systém je schopný automaticky sa obnoviť, ak vozidlo stojí menej ako tri sekundy a premávka pred autom sa opäť pohne.

V prípade úplne nového modelu Nissan Qashqai je teraz vylepšený systém ProPILOT schopný prispôsobiť rýchlosť vozidla podľa ďalších vonkajších okolností: keď auto prejde do zóny s nižšou povolenou rýchlosťou na diaľnici, dokáže prečítať dopravné značky a zohľadniť údaje o maximálnej rýchlosti navigačného systému na príslušnú rýchlosť, čo znamená, že vodič nemusí nastavovať rýchlosť tempomatu manuálne.

Systém môže tiež použiť údaje z navigačného systému na úpravu rýchlosti pre blížiace sa zákruty alebo výjazdy, ktoré majú menší polomer.

ProPILOT s technológiou Navi-link môže teraz navyše komunikovať s radarmi mŕtveho uhla modelu Qashqai, aby im pomohol zasiahnuť korekciou riadenia, aby sa zabránilo manévrovaniu pri zmene jazdného pruhu, ak sa v zóne mŕtveho uhla nachádza vozidlo.

Medzi ďalšie vylepšenia patrí výstraha „ochrany bokov“ v mestských situáciách, ktorá upozorňuje vodiča na riziko kontaktu s predmetom na boku vozidla, zvyčajne pri odbáčaní na parkovacie miesto v supermarkete. A nový Qashqai môže tiež zasahovať, aby zabránil kolízii pri cúvaní a to vďaka vylepšeniu existujúceho upozornenia na detekciu pohybujúcich sa objektov, ktoré pomocou brzdenia zastaví vozidlo, ak je v blízkosti zistená pohybujúca sa prekážka.

Dodatočná bezpečnosť prichádza v podobe núdzového brzdenia Nissan Intelligent Forward s prediktívnou funkciou. Vďaka pokročilej radarovej technológii sú senzory schopné čítať cestu za vozidlom idúcim pred sebou a zistiť, či vozidlo náhle zabrzdí. Systém použije brzdy, aby sa znížila pravdepodobnosť kolízie.

Ďalším prvkom balíka bezpečnostných technológií na palube nového modelu Qashqai je nový centrálny airbag, ktorý sa nachádza medzi dvoma prednými sedadlami, aby sa zabránilo kontaktu cestujúcich v prvom rade v prípade bočného nárazu. Centrálny airbag dopĺňa airbagy vodiča a spolujazdca, ako aj bočné a hlavové airbagy štandardne montované do nového modelu Qashqai.

Inteligentné LED svetlomety

Pre nový Qashqai vyvinuli inžinieri spoločnosti Nissan pokrokový systém svetlometov, ktorý prispôsobuje tvar lúča podľa stavu vozovky a ostatných účastníkov cestnej premávky. Lúč je rozdelený na 12 jednotlivých prvkov, ktoré sa po detekcii prichádzajúceho vozidla selektívne deaktivujú. Vďaka tejto inovácii môže premietať jasnejší lúč ďalej a širšie, ale tvar sa účinne mení, takže prichádzajúci účastníci cestnej premávky nebudú oslnení.

Technické špecifikácie

1.3- benzín
Mild hybrid
e-POWER
(1.5-benzín)
6MT6MTXtronic
2WD2WD2WD/4WDe-POWER
Výkonk (kW)138 (103)156 (116)187 (140)
Krútiaci momentNm240260270330
Pohon2WD2WD2WD / 4WD2WD
Celková dĺžkamm4425 (+35)
Celková výškamm1635 (+10)
Celková šírkamm1838 (+32)
Rázvor koliesmm2666 (+20)

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu