Vývoj v oblasti rýchleho nabíjania napreduje míľovými krokmi.

Rachid Yazami, profesor na Nanyangskej technologickej univerzite, nedávno vyvinul nový typ technológie rýchleho nabíjania, ktorá dokáže lítiové batérie úplne nabiť do 10 minút. Doteraz najznámejším úspechom profesora je vynález praktickej grafitovej anódy pre lítiové batérie. Objav z roku 1983 je v súčasnosti základom moderných lítiových batérií.

Lítiová batéria na steroidoch

Profesor Yazami nedávno tvrdil, že jeho spoločnosť vytvorila najrýchlejšiu technológiu nabíjania lítiových batérií na svete. Podľa jeho správy je kapacita nabíjania sedemkrát rýchlejšia ako nabíjanie spoločnosti Tesla. Tradičná metóda nabíjania využíva nabíjanie konštantným prúdom. Nabíjací obvod riadi prúd na samom začiatku a ku koncu nabíjacieho procesu sa prepne na nabíjanie konštantným napätím.

Nová modernejšia metóda sa však nazýva „nelineárna voltametria“, kde sa v priebehu procesu menia impulzy. Napätie každého nabíjacieho stupňa sa udržiava konštantné, kým po splnení určitých parametrov nedosiahne ďalšiu úroveň napätia, pokým sa batéria celkom nenabije.

Táto metóda umožňuje, aby si batéria počas procesu nabíjania urobila krátku prestávku. Dokonca aj chemické reakcie vo vnútri batérie sa mierne líšia od nabíjania konštantným prúdom.

Rýchle nabíjanie ovplyvňuje výdrž batérie 

Hlavnou nevýhodou súčasnej technológie rýchleho nabíjania je to, že ovplyvňuje životnosť batérie. Yazami si je tohto problému vedomý a verí, že jeho nová technológia pomôže predĺžiť životnosť lítiových batérií.

Táto technológia rýchleho nabíjania môže znížiť tlak na batériu a predĺžiť tak jej životnosť. Pravdepodobne to predĺži životnosť batérií elektrických vozidiel z 5 rokov na 10 rokov, pretože sa zníži tvorba tepla.  

Snom profesora je nabíjať batérie elektromobilov iba za 10 minút s tým, že dojazd týchto vozidiel bude aj 800 kilometrov.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Rimac Nevera: Elektrické hyperauto s výkonom 1900 koní

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu