Nová Toyota C-HR 2020 stavia na atraktívnom dizajne a jazdných vlastnostiach, ktoré prináša kompaktné SUV. V celkovom hodnotení je to dynamický crossover s extravagantným vzhľadom. plnou technologickou výbavou a minimalizáciou emisií.

Nová Toyota C-HR pridáva do ponuky pohonných jednotiek výkonnejší hybridný systém a môže sa pochváliť vylepšenou jazdnou dynamikou i zmeneným dizajnom  interiéru aj exteriéru. Hybridný systém s 1,8-litrovým motorom (122 k) v ponuke ostáva, ponúka však lepší lítiovo-iónový akumulátor,  čo znižuje emisie CO2 len na úroveň 109 g/km (WLTP).

Toyota CH-R

Na vrchole radu stojí výkonný systém s 2,0-litrovým motorom Hybrid Dynamic Force, ktorý poskytuje výkon 184 k a emisie CO2 už od 118 g/km. Toto vozidlo zaručuje hladkú i tichú jazdu a lepšiu úroveň jazdnej dynamiky. V tomto prípade dosahuje celkový výkon 135 kW/184 k. Ponúka o 50 % vyšší výstupný výkon pri súčasnom zvýšení spotreby paliva len o 10 %. Hodnota emisií CO2 je na úrovni len 118 g/km. Spotreba paliva v kombinovanom cykle je len 5,3 l/100 km.

Toyota CH-R motor

Z hľadiska dizajnu exteriéru sa zmenila konfigurácia predných svetlometov a zadných kombinovaných svetiel kvôli použitiu novej technológie LED.

Vylepšenia priamo v jadre

Dôležitá na efektívnu prevádzku motora je aj regulácia teploty. Motory radu Dynamic Force nemajú v základnom bloku mechanickú skriňu vodného čerpadla. Smer prúdenia chladiacej kvapaliny je riadený po niekoľkých dráhach, pričom elektrické čerpadlo plynulo mení rýchlosť prietoku.

Toyota CH-R

V prípade oboch systémov (s 1,8-litrovým aj 2,0-litrovým motorom) sú akumulátory celé uložené pod zadnými sedadlami a nijako nezasahujú do batožinového priestoru. Ponúkajú vyššiu účinnosť chladenia a širší rozsah rekuperácie. Systém s 2,0-litrovým motorom Hybrid Dynamic Force má vo výbave veľmi kompaktný nikel-metal-hydridový (NiMH) akumulátor s celkovým počtom 180 článkov a menovitým napätím 216 V.

Systém s 1,8-litrovým motorom sa dočkal vylepšenia v podobe lítiovo-iónového akumulátora s nižšou hmotnosťou a objemom, ktorý má 56 článkov a menovité napätie 207,2 V. Lítiovo-iónová konštrukcia dokáže lepšie prijímať a odovzdávať prúd, čo zvyšuje dynamické schopnosti systému. Výsledkom je prirodzenejšia akcelerácia.

Tichá jazda pre váš pokoj

Nová Toyota C-HR má modernizovaný systém zavesenia kolies. Vozidlo tak dokáže vyťažiť maximum zo zvýšeného výkonnostného a jazdného potenciálu, ktorý mu poskytuje jeho hybridná pohonná jednotka s 2,0-litrovým motorom. Okrem toho sa zaviedli nové opatrenia na zníženiu hluku  a vibrácií. Celkovo nová Toyota C-HR poskytuje príjemnejšiu kabínu aj pri vyšších rýchlostiach, vďaka čomu si vodič a ostatní cestujúci môžu užívať príjemnú konverzáciu, hudbu alebo ticho.

Toyota CH-R

Vylepšený dizajn

Zadné kombinované svetlá s technológiou LED diód sa dočkali nového vyhotovenia, ktoré dodáva zadnej časti modelu Toyota C-HR výraznejší vizuálny podpis. Naďalej vystupujú z karosérie, po novom ich však prepája úzky lesklý spojler. Tento dizajnový prvok plynulo premosťuje celú šírku vozidla. Stáva sa tak výrazným štýlovým prvkom, ktorý umocňuje široký, účelný postoj modelu Toyota C-HR pri pohľade zozadu.

Toyota CH-R

Vzhľad a štýl vozidla ďalej vylepšujú zadné smerové svetlá s postupným rozsvecovaním. Nová Toyota C-HR má v ponuke tri nové farby karosérie: sivý odtieň Celestite Grey s modrostrieborný nádychom, ďalej kultivovanejší, luxusnejší a dynamickejší červený odtieň a napokon výrazný oranžový odtieň.

Toyota CH-R

K dispozícii sú aj ďalšie možnosti prispôsobenia v podobe dvoch dvojfarebných variantov: lesklý čierny odtieň, ktorý sa dá kombinovať s mnohými farbami laku, a kultový kovový odtieň Metal Stream, ktorý ladí so sivou Celestite Grey a čiernym lakom. Aj disky kolies dostali nový dizajn s lesklým, strojovo opracovaným povrchom. Vzhľad lúčov pripomínajúci vrtuľu vytvára dojem pohybu, aj keď vozidlo stojí.

Toyota CH-R

Vo vnútri kabíny sa vynímajú povrchy s kvalitnejšou úpravou, ktoré vytvárajú luxusné prostredie na pohľad aj na dotyk. Multimediálny systém 2019 od spoločnosti Toyota zasa prináša novú úroveň pripojenia, informácií a zábavy.

Toyota CH-R

Panely dverí sú teraz mäkké na dotyk všade tam, kde sa ich cestujúci najviac dotýkajú. Dizajnové prepojenie medzi interiérom a exteriérom umocňuje aj tvar spínačov, ktoré kopírujú diamantový motív vonkajšieho skeletu karosérie.

Technologická výbava

Ovládacie spínače a 8-palcová dotyková obrazovka audiosystému sú mierne natočené smerom k vodičovi. Dotyková obrazovka neprechádza plynulo do prístrojového panela, ale z neho vystupuje. To je aj dôvod, prečo je horná časť palubnej dosky menej hlboká, aby mal vodič lepší výhľad z vozidla.

Toyota CH-R displej

Nová Toyota C-HR ponúka prepracované a vylepšené rozhranie HMI (rozhranie človek-stroj) v rámci navigačnej platformy multimediálneho systému Toyota 2019 a rozšírené internetové služby. Dotykovú obrazovku teraz dopĺňa skupina fyzických tlačidiel a ovládačov, napríklad na reguláciu hlasitosti, vďaka čomu je obsluha počas jazdy príjemnejšia a intuitívnejšia. Súčasťou obrazovky sú digitálne hodiny.

Nový multimediálny systém 2019 zahŕňa služby Apple CarPlay a Android Auto. Súčasťou systému je tiež funkcia e-Call na rýchle privolanie záchranných zložiek. Nový systém sa navyše dá aktualizovať na diaľku (over-the-air), vďaka čomu máte neustále prístup k najnovšej verzii navigačných máp bez toho, aby ste museli navštíviť predajcu alebo preberať aktualizácie pomocou hardvérových zariadení. Aktualizácia sa vykonáva prostredníctvom internetového pripojenia cez smartfón alebo cez palubný internetový modul. Tento systém umožňuje aj aktualizovať mapy navigačnej platformy na diaľku, pričom Toyota dodáva vozidlo s bezplatným 3-ročným predplatným týchto aktualizácií, ktoré sú k dispozícii každých 6 mesiacov.

Všetky hybridné vozidlá dostávajú do výbavy internetové služby MyT: ide o palubný komunikačný systém, ktorý vám umožní používať na smartfóne dodatočné služby prostredníctvom aplikácie MyT. Pomocou tejto aplikácie môžete komunikovať so svojím vozidlom. Môžete si napr. naplánovať cesty v pohodlí domova a odoslať ich do vozidla, vyhľadať svoje zaparkované vozidlo, dostávať rôzne servisné pripomienky a rezervovať si termín u preferovaných predajcov.

Zaujímavá je funkcia koučing pre hybridnú jazdu. Tá vám umožní zlepšiť jazdu v elektrickom režime a čo najviac využívať výhody hybridnej jazdy. Po každej jazde tak dostanete spätnú väzbu, z ktorej sa dozviete, čo ste robili dobre a ako sa môžete ďalej zlepšiť, aby ste spotrebovali čo najmenej paliva. Kouč pre hybridnú jazdu okrem toho prezentuje vzdialenosť a čas jazdy v režime EV, ako aj množstvo paliva a emisií CO2, ktoré ste ušetrili vďaka hybridnej technológii.

Zvuk ako na koncerte

Nový crossover ponúka možnosť vybrať si prémiový audiosystém JBL vytvorený na mieru. Súčasťou tohto systému je 8-kanálový zosilňovač s výkonom 800 Wattov a deväť reproduktorov. Táto nová generácia zosilňovača od spoločnosti JBL umožňuje omnoho precíznejšie vyladenie, pričom reprodukuje čistejší a mohutnejší zvuk. Okrem toho vylepšuje zvukovú kvalitu komprimovaných zdrojov hudby. Preto podporuje technológiu obnovenia hudby Clari-Fi, ktorá obnovuje komprimovanú hudbu takmer až na kvalitatívnu úroveň CD nosičov.

Toyota CH-R

Na kvalitu zvuku výrazným spôsobom vplýva tuhosť konštrukcie karosérie v okolí jednotlivých reproduktorov, ako aj rôzne prvky, napríklad okná a čalúnenie.

Toyota CH-R

Prémiový audiosystém JBL navyše disponuje možnosťou bezstratového kódovania zvuku a je k dispozícii v kombinácii s voliteľnou navigáciou.

Vyššia úroveň aktívnej bezpečnosti

Toyota poskytuje balík Toyota Safety Sense v štandardnej výbave všetkých variantov nového modelového radu Toyota C-HR. Súčasťou tohto balíka je prednárazový bezpečnostný systém (s rozpoznávaním chodcov), adaptívny tempomat, systém varovania pri opustení jazdného pruhu s asistentom riadenia, automatické ovládanie diaľkových svetiel a systém rozpoznávania dopravných značiek.

Toyota CH-R

Varianty na vrchole radu okrem toho ponúkajú systém adaptívnych predných svetiel, inteligentné parkovacie senzory a systém sledovania dopravy za vozidlom s funkciou brzdenia. Toyota Safety Sense pomáha znižovať riziko zrážky a prináša ďalšie výhody, ktoré vodičovi uľahčujú život a znižujú únavu.

Prednárazový bezpečnostný systém

Tento systém funguje v rozsahu rýchlostí od 10 km/h až po maximálnu rýchlosť vozidla. Využíva senzor monokulárnej kamery a radarový senzor pracujúci v pásme milimetrových vĺn, s pomocou ktorých rozpoznáva vozidlá a chodcov na ceste vpredu.

Ak systém vypočíta riziko zrážky, automaticky na to upozorní vodiča zvukovým signálom a výstrahou na displeji. Zároveň sa aktivuje prednárazový brzdový asistent, ktorý zabezpečí dodatočnú brzdnú silu v momente stlačenia brzdového pedála. Ak systém určí veľmi vysokú pravdepodobnosť čelnej zrážky s vozidlom alebo chodcom, automaticky aktivuje brzdy, aby zrážke zabránil alebo aspoň zmiernil jej následky. Toyota v novej CH-R túto technológiu ešte vylepšila, takže teraz dokáže rozpoznať prítomnosť chodca alebo vozidla aj v noci a náležite zareagovať, pričom funguje v širokom rozsahu rýchlostí.

Adaptívny tempomat

Adaptívny tempomat s podporou pre kompletný rozsah rýchlosti jazdy v novom modeli Toyota C-HR využíva rovnaký milimetrový radar ako prednárazový bezpečnostný systém. Udržiava bezpečný odstup od vozidla vpredu, v prípade potreby dokáže vozidlo spomaliť až do zastavenia a po uvoľnení cesty zasa plynulo zrýchli späť na zvolenú konštantnú rýchlosť.

Systém varovania pri opustení jazdného pruhu

Systém varovania pri opustení jazdného pruhu pomocou kamery na čelnom skle sleduje smerovanie vozidla medzi deliacimi čiarami jazdného pruhu na vozovke. Ak systém vyhodnotí, že sa auto chystá vybočiť zo svojho pruhu bez použitia smerových svetiel, zaznie zvukový signál a rozsvieti sa výstraha na displeji. Ak vozidlo naďalej vychádza z jazdného pruhu, systém miernou silou zapôsobí na volant, čím vodičovi pomôže vrátiť vozidlo do pôvodného smeru.

Toyota CH-R

Automatické ovládanie diaľkových svetiel

Automatické ovládanie diaľkových svetiel používa rovnakú kameru namontovanú na čelnom skle ako systém varovania pri opustení jazdného pruhu. Týmto spôsobom rozpoznáva svetlá protiidúcich vozidiel alebo premávku vpredu a automaticky prepína svetlomety na stretávacie svetlá, aby neoslňovali ostatných účastníkov cestnej premávky. Keď sa cesta uvoľní, zasa ich prepne späť na diaľkové svetlá, aby poskytovali čo najlepšie osvetlenie v noci a vodičovi čo najlepší výhľad.

Systém rozpoznávania dopravných značiek

Systém rozpoznávania dopravných značiek za pomoci prednej kamery rozpoznáva hlavné zákazové a príkazové dopravné značky, ktoré sa následne zobrazia na displeji. Vďaka tomu je menej pravdepodobné, že si nevšimnete rýchlostné obmedzenie, uzáveru jazdných pruhov alebo iné dôležité informácie.

Toyota CH-R

Pokročilé bezpečnostné a asistenčné systémy

Nová Toyota C-HR ponúka nový rad doplnkových systémov, ktoré aktívne podporujú bezpečnejšiu jazdu.  Poskytujú vám lepšie informácie o bezprostrednom okolí vozidla a to v reálnom čase. Patria medzi ne napríklad systém adaptívnych predných svetiel, inteligentné parkovacie senzory, systém sledovania slepého uhla, systém sledovania dopravy za vozidlom.

Toyota CH-R

Jednoduchý systém inteligentného parkovacieho asistenta

Jednoduchý systém inteligentného parkovacieho asistenta (S-IPA) pomocou radu senzorov vyhľadáva vhodné parkovacie miesta a okolité predmety. Vozidlo zastavíte vedľa parkovacieho miesta a stlačením jediného tlačidla aktivujete systém S-IPA, ktorý s vozidlom správne zacúva na dané miesto. Tento systém bol vyvinutý tak, aby využíval rohové senzory parkovacieho asistenta.

Ceny

Teraz môžete využiť špeciálne ceny na toto vozidlo. Nová Toyota CH-R 2019 s pomerne bohatou výbavou štartuje na cene 19 990 eur. Ide o motorizáciu 1.2 Turbo 116 k 6 M/T benzín vo vyhotovení Comfort. V tomto článku sme sa ale najviac venovali hybridnej verzii, ktorá prináša ekológiu aj výraznú úsporu pohonných hmôt. Motorizácia 1.8 Hybrid 122 k e‑CVT benzín vo vyhotovení Comfort je v cene 23 590 eur, vyhotovenie Style je za 25 590 eur. Nami odporúčaná nová Toyota CH-R je s motorizáciou 2.0 Hybrid Dynamic Force 184 k e‑CVT vo verzii Selection a tá stojí 29 990 eur.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu