Na výstave CES našli miesto aj elektrické vozidlá a BMW má v Las Vegas už tradične aj samostatný stánok vo vonkajšom priestore pripravenom na vyskúšanie noviniek.

Automobilka ukázala vozidlo od počiatku navrhnuté pre čisto elektrickú mobilitu. BMW iX M60 tak prichádza s výkonom 455 kW (619 koní) a maximálnym krútiacim momentom 1 100 Nm a špecifickým nastavením podvozka. Na th sa dostane v lete 2022.

BMW iX M60
BMW iX M60 prináša mimoriadne dynamickú jazdu

BMW iX M60 spája koncepciu vozidla zameranú na trvalú udržateľnosť s dizajnom moderného SAV (Sports Activity Vehicle) a dynamikou jazdy. Prichádza tiež s výdobytkami autonómnej jazdy a modernej konektivity. Z pokoja zrýchli na 100 km/h iba za 3,9 sekundy. Maximálna rýchlosť je až 250 km/h a dojazd podľa WLTP dojazd až 575 kilometrov.

Extrémny výkon a presné ovládanie elektrického pohonu všetkých kolies spolu s citlivým obmedzovačom preklzu kolies na báze aktuátora a technológiou odpruženia, ktorá zahŕňa aj M špeciálne vyladené vzduchové odpruženie oboch náprav s automatickou reguláciou svetlej výšky zaručujú agilitu a pôžitok z jazdy.

Koncepcia vozidla a športové zameranie

Štruktúra karosérie a princípy konštrukcie ako aj nastavenie odpruženia sú zamerané na kombináciu jazdného komfortu so športovými jazdnými vlastnosťami. Hliníková konštrukcia priestorového rámu a karbónová klietka s plastom vystuženým uhlíkovými vláknami v streche, bočných a zadných častiach, predstavujú inteligentnú zmes materiálov zameranú na tuhosť a pritom zníženú hmotnosť.

BMW iX M60
Interiér v BMW iX M60

Výkon a dojazd BMW iX M60 ťaží aj z jeho vylepšených aerodynamických vlastností. Koeficient odporu vzduchu má hodnotu 0,27. Vysokonapäťová batéria sa nachádza hlboko v podlahe karosérie, čím znižuje ťažisko vozidla a zároveň zaisťuje agilné ovládanie, ako aj vyvážené rozloženie hmotnosti na nápravy. Dá sa s ním jazdiť aj na hraniciach fyziky, čo radi vyskúšame pri teste.

Prvý automobil BMW M založený na modulárnom systéme

Najnovšia generácia zobrazovacieho a ovládacieho systému iDrive rozširujú interakciu medzi vodičom a vozidlom a umožňuje im prirodzený dialóg. Je založený na novom operačnom systéme BMW 8 a vznikol so zameraním na dotykové funkcie nového zakriveného displeja BMW Curved Display a hlasovú komunikáciu s osobným asistentom BMW Intelligent Personal Assistant. Aktualizácie softvéru na diaľku ponúkajú možnosť inštalovať nové a vylepšené funkcie vozidla bezdrôtovo. Navigácia s cloudovým systémom BMW Maps a Augmented Reality Video na ovládacom displeji zaisťuje rýchle a presné plánovanie trasy . Model BMW iX komunikuje pomocou mobilnej siete s technológiou 5G a virtuálnej SIM karty Personal eSIM.

BMW iX M60
Technologická výbava v BMW iX M60

Čistý dizajnový jazyk

Priestranný interiér pomáha vodičovi aktívne sa sústrediť na jazdu a zároveň poskytuje komfort a pôžitok z luxusu. Multifunkčné sedadlá s integrovanými opierkami hlavy, veľký zakrivený displej BMW Curved Display, šesťuholníkový volant a strecha v antracitovej farbe, to všetko zvyšuje potešenie z jazdy. Odstránením stredového tunela vznikol ďalší priestor na nohy ako aj odkladací priestor. Stredová konzola je navrhnutá v štýle kvalitného kusu nábytku. Voliteľný interiér Suite zahŕňa sedadlá z prírodnej kože, prístrojový panel, stredovú konzolu a povrchy obloženia dverí, ako aj povrchy a ovládacie prvky v zlatej bronzovej farbe Gold Bronze.

BMW iX M60
Dizajnový jazyk BMW iX M60

Exkluzívny charakter modelu BMW iX M60 ešte viac podčiarkuje bohatá úroveň štandardnej výbavy. Okrem iného zahŕňa obrazovku BMW Live Cockpit Professional a rozhranie BMW Natural Interaction, ktoré umožňujú ovládanie funkcií pomocou hlasových pokynov a gest, audiosystém Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System, laserové svetlomety BMW Laser Light, komfortný prístup Comfort Access, aktívne odvetrávanie sedadiel pre vodiča a spolujazdca a balík tepelného komfortu.

Trvalá udržateľnosť a ekológia

Zodpovedné využívanie zdrojov v rámci celého hodnotového reťazca a maximálne zníženie emisií CO2 počas celého životného cyklu produktu vyjadruje, že BMW chápe a tiež definuje prémiovú mobilitu smerujúcu do budúcnosti. Tento prístup sa uplatňuje pri vývoji vozidiel, v celom dodávateľskom reťazci ako aj pri výrobe modelu BMW iX M60. Značka BMW i znamená trvalú ekologickú aj sociálnu udržateľnosť.

BMW iX M60
Aj takéto vyhotovenie sa dá dosiahnuť z recyklovaných materiálov

Dodávku kobaltu a lítia potrebného pre vysokonapäťové batérie zabezpečuje spoločnosť BMW Group z kontrolovaných zdrojov v Austrálii a Maroku a následne ich dodáva výrobcom článkov batérií. Spoločnosť nakupuje hliník, ktorý sa vyrába pomocou elektriny zo solárnych zariadení.

Na výrobu článkov batérií ako aj na výrobu vozidiel sa používa iba zelená elektrina. Z hľadiska zdrojov prispieva k efektívnej výrobe modelu BMW iX M60 aj vysoký podiel sekundárneho hliníka a recyklovaných plastov. V interiéri sa nachádza drevo s certifikátom FSC, koža vzniknutá extraktom z listov olivovníka a ďalšie prírodné materiály. Recyklované rybárske siete okrem iného slúžia napríklad aj ako surovina na výrobu podlahových krytín a podlahových rohoží.

Zdroje: vlastné, BMW

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu