BMW pri tomto aute nepoužilo označenie SUV ale SAC – Sports Activity Coupé. Naozaj je to také športovo ladené auto s pomerne veľkým kufrom. Spája v sebe šport a zaujímavú spotrebu.

Spotreba a elektrický dojazd

V prípade elektrického dojazdu výrobca udáva až 57 kilometrov, ale to sa pri našom teste nepotvrdilo. Testovali sme v decembri pri poriadne veľkej zime a prirodzene sme si neodpustili klimatizáciu. Výrobca tiež udáva kombinovanú spotrebu 1,9 l/100 km, čo by mohlo platiť prvých 100 km po kompletnom nabití batérie a v lete. V decembri sme priemernú spotrebu merali okolo 5,8 litra/100 km, čo považujeme za veľmi dobrý výsledok, lebo pri jazde sme sa nijako neobmedzovali.

BMW X2 xDrive25e

BMW X2 xDrive25e a jeho interiér

Výkon hybridnej sústavy

Spaľovací motor je 3-valcový benzínový, elektrický motor generuje výkon 70 kW (95 k) a poháňajú ho vysokonapäťové batérie s kapacitou 10 kWh. Spolupráca 3-valcového spaľovacieho motora, ktorého krútiaci moment smeruje na predné kolesá a elektromotora poháňajúceho zadné kolesá, vytvára systémový výkon 162 kW (220 k) a zároveň aj hybridný pohon všetkých kolies. Nový model BMW X2 xDrive25e zvláda šprint z 0 na 100 km/h za 6,8 sekundy.

BMW X2 xDrive25e

BMW X2 xDrive25e a jeho hybridný pohon

Objavíte tu aj atraktívne nové prvky dizajnu a výbavy. Nový dizajn prednej časti s napnutými povrchmi a bez hmlových svetiel, zaujala nás aj nová modrá metalíza Phytonic Blue. Vo vnútri bola koža Dakota s perforáciou Black/Blue zvýraznenie Black. Štandardne dodávané LED svetlomety sú aj so zabudovaným osvetlením pre zlé počasie. V našej testovacej výbave boli k navigácii aj online dopravné informácie.

BMW X2 xDrive25e

BMW X2 xDrive25e s automatickým prepínaním tlmené/diaľkové svetlá

Režimy jazdy

BMW X2 xDrive25e umožňuje tri jazdné režimy elektrického pohonu. Štandardné nastavenie AUTO eDrive znamená, že inteligentný pohon zaisťuje optimálnu spoluprácu medzi oboma pohonnými jednotkami. Režim MAX eDrive naplno využíva elektrický pohon a to až do rýchlosti 135 km/h. Režim SAVE BATTERY vám umožňuje nechať si nabité batérie na neskôr, do momentu, keď ich bude potrebovať na jazdu v čisto elektrickom režime (napr. v strede mesta, ak by tu bolo takéto obmedzenie).

BMW X2 xDrive25e

BMW X2 xDrive25e a sledovanie spôsobu práce s energiou

Za príplatok je k dispozícii nástenná nabíjačka BMW i Wallbox, ktorá úplne vybitú batériu nabije za 3,2 hodiny.

Batožinový priestor

BMW X2 xDrive25e dostal špeciálne úpravy karosérie a podvozku. Vysokonapäťová batéria sa nachádza pod zadnými sedadlami a nezmenšuje objem batožinového priestoru. Vďaka možnosti sklopenia operadiel zadných sedadiel delených v pomere 40 : 20 : 40 sa nezmenila ani variabilita. Objem batožinového priestoru dokáže narásť zo 410 na 1 290 dm3.

BMW X2 xDrive25e

BMW X2 xDrive25e a batožinový priestor

Štandardná výbava obsahuje 17-palcové disky kolies z ľahkých zliatin, dvojzónovú klimatizáciu, nezávislé vykurovanie a údaje na stredovej obrazovke Control Display pre hybridný pohon.

BMW X2 xDrive25e možno objednať vo verziách výbavy Advantage, Advantage Plus, M Sport a M Sport X a pre plug-in hybridný model sú dostupné tie isté prvky dodávané na želanie ako pre konvenčne poháňané modely BMW X2.

BMW X2 xDrive25e

BMW X2 xDrive25e a prístrojová doska

Vyskúšali sme aj novú mobilnú aplikáciu My BMW.

Cena testovaného vozidla bola so všetkou nadštandardnou výbavou 63 000 eur.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu