S príchodom iOS 13 sa podstatne zmenila aj aplikácia Apple CarPlay, ktorá začala byť zaujímavejšia a príťažlivejšia pre väčšie „obecenstvo“. Vývoj sa však nezastavil a Apple prostredie aplikácie CarPlay stále zlepšuje.

iOS 13 priniesol razantné zmeny zobrazenia, resp. nového prerozdelenia plochy. Už to neboli iba aplikácie na „jednej kope“, ale prehľadná úvodná obrazovka a následne galéria aplikácií. Toto platí dodnes a z nášho pohľadu to je praktické a doposiaľ vizuálne najkrajšie riešenie. Apple CarPlay dlhodobo využívame v každom podporovanom/testovanom aute na 100%.

CarPlay

Apple CarPlay

Úvodná plocha aplikácie Apple CarPlay zobrazuje viaceré prvky súčasne: základom je náhľad na navigačnú aplikáciu Apple Mapy, obľúbené/navrhované ciele, informácie o prehrávanej skladbe/albume + jednoduché ovládanie a informácie z kalendára, prípadne integrácia informácií z HomeKit_u. V ľavom bočnom panely vidíte silu mobilného signálu/Wi-Fi signálu, čas, najpoužívanejšie aplikácie a ikonu rýchleho prechodu do zoznamu aplikácií.

„Každou (väčšou) aktualizáciou iOS sa vylepšuje aj funkčnosť tohoto systému alebo sa pridávajú nové funkcie, ktoré nie sú vždy na prvý pohľad viditeľné. Samozrejmosťou sú aj rôzne opravy, nakoľko sa už aj nám párkrát stalo, že táto nadstavba nefungovala úplne podľa predstáv.“

Prehľadné a zrozumiteľné, no predsa (nie len) nám niečo nevyhovuje! Ak chceme mať v aute – na centrálnom LCD panely – zobrazenú úvodnú plochu Apple CarPlay s viacerými informáciami, tak sa musíme zmieriť s tým, že sa pozeráme na Apple Mapy, ktorých funkčnosť a využitie nie je tak dobré, ako v prípade navigácie WAZE, Google Máp a pod. Nie je to najhoršie, ale ani zďaleka najlepšie riešenie. Zmeniť sa to však doposiaľ nedalo, keď ste chceli využívať WAZE a pod., tak ste museli spustiť danú aplikáciu na celú plochu, čo je síce fajn, ale niekomu to stačí v malom „okne“, pričom vidí aj iné dôležité/zaujímavé informácie.

Apple CarPlay

Pôvodné zobrazenie Apple CarPlay – pred iOS 13

Už tušíte, čo je tou záhadnou novinkou a zmenou? Presne tak, tou novinkou je to, že s príchodom iOS 13.4 sa dá zmeniť navigačná aplikácia na úvodnej ploche, čo v skratke znamená, že namiesto Apple Máp môžete mať v malom náhľade WAZE alebo inú navigačnú aplikáciu. To je skvelé!

Aby sme/ste sa však hneď a zhurta netešili, tak to má ešte jeden (krátkodobý) malý háčik. Na túto novinku, resp. možnosť musia zareagovať aj vývojári aplikácií tretích strán, aby sa vedela daná aplikácia správne zobraziť aj v takomto novom režime, ktorý je podstatne kompaktnejší. Veríme však, že už čoskoro prídu prvé aktualizované aplikácie, ktoré budeme môcť za Apple Mapy vymeniť.

Apple CarPlay

Aktuálne zobrazenie aplikácie WAZE na celej ploche obrazovky

Očakávame, že by to mohol byť najprv WAZE, ktorý celkom promptne reaguje na všetky zmeny, následne by sa mohli pridať Google Mapy, Mapy.cz a iné podporované aplikácie. Tešíte sa na túto možnosť? Používate Apple CarPlay? Zanechajte nám váš komentár dole pod článkom.

Prečítajte si aj:

Apple: iOS 13.4 je oficiálne dostupný, pozrite si kompletný výpis noviniek a opráv

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu