V krásnom prostredí okolo Zochovej chaty sme testovali nový Hyundai Tucson. Rozhodne je to auto, ktoré má čo povedať, sebavedomé a luxusné. Výrobca naozaj radikálne zmenil dizajn a teraz vyzerá Tucson moderne a priestranne. Testovali sme výbavovú verziu Premium.

Mali sme ho na požičaný 3 hodiny, takže na finálny test napr.  hodnotením spotreby ešte treba počkať, ale prvé dojmy už za sebou máme a konštatujeme, že je to fakt parádne zvezenie. Nový Tucson má pohodlné sedadlá, veľmi zaujímavý multimediálny systém a ešte zaujímavejší panel s prístrojmi. Stále je to kompaktné SÚV, ktoré bude najčastejšie jazdiť v meste, ale úspešne sme ho vyskúšali aj v lese a aj fakt náročnom prostredí. Nový Tucson je plný technológií, čo v TOUCHIT veľmi oceňujeme.

Pozrite si našu video recenziu

Dizajn

Z prednej strany vás rázne osloví výrazný gril a parametrické skryté svetlomety. Na boku grilu je denné svietenie v podobe anjelských krídiel. Pri pohľade je vidieť atletickú svalnatú konštrukciu s elegantnými ozdobnými prvkami. Páčia sa nám prekrytia šikovné prahov dverí a tak napriek tomu, že sme jazdili aj v poriadnom blate, nohavice zostali čisté aj po viacerých vystupovaniach z vozidla.

Nový Hyundai Tucson

Nový Hyundai Tucson

Vzadu je veľmi bohatý batožinový priestor, okolo 620 litrov bez sklopenia operadiel pre cestujúcich vzadu. Po sklopení operadiel zadných sedadiel sa tento priestor zväčší až 1 799 litrov. V kufri je aj zásuvka na 12 V ako aj diaľkové sklápania operadiel cestujúcich vzadu. Zadné svetlá pôsobia ako šperk, brzdové svetlá je veľmi dobre vidieť.

Nový Hyundai Tucson

Nový Hyundai Tucson

Interiér

V strede je obrovský  zapustený displej s uhlopriečkou 10,25 palcov. Je výhodné, že „nevisí“ vo vzduchu, ale je priamo integrovaný do panelu. Toto riešenie sa nám páči.

Nový Hyundai Tucson

Nový Hyundai Tucson

Pod ním je displej pre klimatizáciu. V strede na prednom paneli už nie sú žiadne mechanické tlačidlá, všetko sa ovláda výhradne dotykom. Oceňujeme, že je to veľmi presný dotyk, reaguje na prvé stlačenie a tak nám mechanické prvky nechýbali.

Pred vodičom je panel s prístrojmi – tachometrom a otáčkomerom. V skutočnosti sú prístroje vyhotovené na paneli graficky a sú to čierne údaje na svetlom pozadí. Pre oči je táto verzia veľmi príjemná, minimálne počas dňa (v noci sme zatiaľ netestovali). Výborné je, že po zaradení smerovky sa prístroj s otáčkami alebo rýchlosťou zmení na premietanie kamery z danej strany. Takto veľmi dobre vidíte napr. vtedy, ak napr. cúvate ku chodníku a nie ste si istí, aké prekážky vás čakajú. Rovnako, ak predbiehate, vidíte obraz za sebou a hneď zistíte, či sa vám náhodou niekto netlačí na chrbát. Teda také zobrazenie mŕtveho uhla vo vyššej verzii. Okrem kamery sa pritom v číselnej forme stále zobrazuje údaj o rýchlosti alebo otáčkach. Skutočne veľmi šikovné riešenie.

Nový Hyundai Tucson

Nový Hyundai Tucson

Na dlhších trasách oceníte komfort ventilovaných a vyhrievaných predných sedadiel ako aj vyhrievanie zadných sedadiel. Využili sme aj ohrev volantu. Príjemné je aj náladové LED podsvietenie interiéru a automatická trojzónová klimatizácia.

Asistenti

Z asistentov je tu všetko podstatné: adaptívny tempomat zohľadňujúci údaje o aktuálnej doprave, automatické udržanie vozidla v jazdnom pruhu so sledovaním vozidla pred sebou, automatické prepínanie  tlmené/diaľkové svetlá a pod. Nový Tucson dostal rozsiahly bezpečnostný systém so siedmimi airbagmi vrátane stredového airbagu medzi prednými sedadlami. Jeho úlohou je v prípade kolízie zabrániť, aby sa navzájom nezrazili a vážnejšie nezranili vodič so spolujazdcom. Ak sa pri prednom alebo bočnom náraze rozvinú airbagy, automaticky sa aktivuje Multikolízna brzda, ktorá núdzovým brzdením zníži nebezpečenstvo následných kolízií.

Súčasťou výbavy nového Tucsonu je aj Autonómne núdzové brzdenie, ktoré spustí varovanie v prípade hroziacej kolízie s vozidlom, bicyklom alebo chodcom. Ak vodič nestihne zareagovať včas, systém automaticky aktivuje brzdy, aby zabránil nehode. Systém na sledovanie únavy vodiča  je ďalší prvok na ochranu vodiča. Samozrejmosťou je prepojenie na Apple CarPlay či Android, autodigitálne rozhlasové vysielanie DAB s ovládaním audiosystému na volante a ôsmymi reproduktormi KRELL.

Pri novej generácii modelu Tucson je k dispozícii aj automatické tiesňové volanie E-call. Novinkou, ktorá sa nachádza už v štartovacej výbave nového Tucsonu, je elektronická parkovacia brzda.

Pohonná jednotka

Testovali sme vozidlo s benzínovými motorom s objemom 1598 cm3 vo vyhotovení 48 V Mild Hybrid s celkovým výkonom 132 kW a so 7-stupňovou automatickou DCT prevodovkou. Nastaviť si môžete režim Eco, Normal a Šport, pričom sa mení spôsob radenia a tuhosť riadenia. Je to vozidlo 4 × 4, máte možnosť trvalo zaradiť pohon všetkých 4 kolies alebo spoľahnúť sa na automatiku. Navyše je tu pomocník pri jazdy do a z kopca a vypnutie systému Štart/Stop.

Nový Hyundai Tucson

Nový Hyundai Tucson

Verdikt

Nový Tucson príde aj ako Hybrid a Plug-in-Hybrid, čo bude ešte zaujímavejšie z hľadiska spotreby a emisií. Navyše príde aj v dynamickej verzii N Line. V ponuke je teda benzínový prepĺňaný motor 1,6 T-GDi (110 kW), jeho mild hybridné verzie s výkonom 110 kW a 132 kW, naftový motor 1,6 CRDi (85 kW) tiež s podporou mild hybridnej technológie (100 kW) a vrcholom ponuky je nový benzínový hybrid 1,6 T-GDi HEV s výkonom až 169 kW.

Nový Hyundai Tucson

Nový Hyundai Tucson

Tucson 4. generácie je v ponuke v štyroch úrovniach výbavy – Comfort, Family, Style a Premium. Zatiaľ vieme štartovnú cenu nového Tucsonu Comfort, čo je 21 990 eur (po odrátaní bonusu), verzia, ktorú testovali štartuje na cene 32 990 eur. Veríme, že Hyundai zvolí agresívnu cenu aj pre hybridné Tucsony. Jeho dizajn neprehliadnete, je veľmi pekný a interiér je pohodlný a priestranný.

Už teraz sa tešíme sa na týždenný zážitok s týmto autom.

Galéria

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu