Nový Renault Arkana sme mali zapožičaný počas jedného dňa a vyskúšali sme jazdu na diaľnici aj v teréne. Testovali sme model R.S. LineTCe 140 EDC.

Z testovania sme pripravili aj naše redakčné video.

Exteriér

Nový Renault Arkana predstavuje novú líniu v sortimente Renault. Je to SUV so športovým profilom. V každom vyhotovení Arkany bude časť elektriny, my sme mali tzv. mikro-hybrid, kde sa používa batéria na rekuperáciu energie, štartovanie a v istých chvíľach môže pomôcť pri navýšení výkonu hlavného spaľovacieho motoru.

Svetlá výška je až 200 mm, Arkana má vysoko posadené atletické boky karosérie a svalnaté tvary blatníkov. K tomu pristupujú štýlové prvky vpredu a vzadu a ochrana blatníkov kolies. Splývajúca línia strechy a okien vytvára dynamickú krivku až k zadným dverám batožinového priestoru.

Masku chladiča Renault Arkana lemuje chrómovaná lišta, dojem robustnosti posilňuje ochranný kryt podvozku. Svetlomety sú 100 % LED a zahrňujú svetelný podpis v tvare C, ktorý charakterizuje všetky súčasné modely Renault. Svetelný podpis nájdeme aj vzadu spolu s lištou, ktorá sa tiahne po celej šírke dverí batožinového priestoru.

 Nová Arkana je na veľkých kolesách s priemerom 690 mm, má dĺžku 4 568 mm, výšku 1 571 mm a rázvor kolies 2 720 mm. Toto všetko sa podieľa na zlepšení ľahkosti jej siluety.

Arkana sa ponúka v siedmych farbách karosérie: Biela Glacier, Biela Universe, Čierna metalická, Šedá metalická, Modrá Zanzibar, Červená Flamme a Oranžová Valencia (iba vo verzii R.S. Line). Testovali sme auto vo farebnú verzii oranžovej s čiernou strechou a čiernymi spätnými zrkadlami (to je za doplatok 400 eur). K dispozícii sú dve veľkosti diskov kolies s ľahkých zliatin: 17 a 18 palcov, mali sme 18-palcové kolesá.

Výbava R.S. Line: výraznejší športový charakter

R.S. Line spája eleganciu a športový charakter, je spojená s divíziou Renault Sport. R.S. Line sa odlišuje tmavými lakovanými alebo kovovými prvkami, ktoré zdobia karosériu, vrátane aerodynamickej lišty inšpirované svetom Formule 1. Špecifické sú spojlery a ráfiky „Silverstone“ s červenými detailmi. Na ozdobnom kryte blatníka je štítok R.S. Line, vzadu má táto verzia dvojitý chrómovaný výfuk, tmavý zadný spojler a taktiež ochranné kryty.

Interiér verzie R.S. Line sa ponúka s karbónovým dekorom palubnej dosky a dverí s červenou lištou pozdĺž hornej časti palubnej dosky s čiernym stropom. Volant potiahnutý perforovanou kožou a čalúnenie sedadiel v kombinácii Koža/Alcantara sú ozdobené červeným prešívaním, ktoré je aj na paneloch dverí. Bezpečnostné pásy zvýrazňuje červený pruh. Celok dopĺňajú hliníkové pedále a štítky R.S. Line.

Interiér

Nová Arkana je vybavená digitálnym zobrazovaním na palubnej doske. Jej prístrojový štít má 4,2 palcov, 7 alebo 10,2 palcov, podľa verzie. V testovanej verzii s 10,2-palcovou uhlopriečkou. Dopĺňa ho centrálny displej s uhlopriečkou 7 alebo 9,3 palcov.

V stredovej konzole je úložný priestor s indukčným dobíjaním smartfónov a bočným úložnými priestormi vrátane sieťky na strane spolujazdca. Arkana má automatickú elektrickú parkovaciu brzdu s funkciou „Auto-hold“.

Už prvá úroveň výbavy obsahuje chrómované kľučky dverí a vetracie otvory, riadiacu páku zdobí koža. V druhej úrovni je koža aj na volante, na palubnej doske a na stojanoch na nápoje sa objavujú chrómované dekorácie. Vrchná časť dverí je vybavená mäkčeným plastom.

Okrem indukčného nabíjania v stredovej konzole nájdeme štyri porty USB (2 vpredu a 2 vzadu) na konektivitu a dobíjanie elektronických zariadení. Do vreciek vo dverách sa zmestí 1,5 litrová fľaša.

Renault Arkana ponúka niekoľko typov čalúnenia. V prvej úrovni výbavy je čalúnenie textilné, zatiaľ čo vo vyššej výbave sú sedadlá potiahnuté kombináciou koža/látka. V testovanej verzii R.S. Line je čalúnenie v kombinácii koža/Alcantara.

Na to, že je Arkana vozidlo so športovým profilom, je veľmi priestranná, najmä čo sa týka priestoru na kolená, až 211 mm je pred zadnými sedadlami. Priestor nad zadnými sedadlami je do výšky 862 mm, čo je dôležitá hodnota pre vozidlo v kategórii SUV kupé.

Takto priestranný je Renault Arkana

Takto priestranný je Renault Arkana

Batožinový priestor

Nový Renault Arkana ponúka veľký objem batožinového priestoru s hodnotou 513 litrov, je vybavený súpravou na opravu pneumatík. Nájdete tu aj dvojitú podlahu, ktorá sa dá znížiť za účelom zväčšenia objemu pre náklad na maximum.

Motorizácia a mikro-hybridný pohon

Všetky výbavy Novej Arkany sú k dispozícii vo verzii mikro-hybrid a testovaný model bol založený na preplňovanom 4-valcovom benzínovom motore s priamym vstrekovaním 1,3 TCe. Mikro-hybridizácia sa dosiahla pridaním alternátora štartéru s vlastnou batériou lítium-ión 12 V, umiestnenou pod sedadlom spolujazdca. Motor je spojený s automatickou prevodovkou s dvojitou spojkou EDC so 7-rýchlosťami a ponúka sa vo dvoch verziách 140 k (pri uvedení na trh) a 160 k (od druhej polovice roka 2021).

Mikro-hybridná technológia 12 V zlepšuje funkciu Stop & Start a zaisťuje rekuperáciu energie pri spomalení. Umožňuje taktiež, aby sa spaľovací motor vypol pri brzdení. Alternátor štartér a batérie rovnako pomáhajú motoru vo fázach najväčšej spotreby energie, pri rozjazde alebo pri akcelerácii. Mikro-hybridizácia umožňuje znížiť spotrebu paliva až o 8 % a emisie CO2 až o 8,5 %. Celkovo napomáha komfortnejšiemu šoférovaniu.

Arkana v mikro-hybridnej verzii TCe 140 disponuje točivým momentom 260 Nm v rozmedzí 1 750 až 3 500 ot/min, čo predstavuje +10 k a +20 Nm oproti predchádzajúcemu motoru 1,3 TCe 130. Výrobca udáva kombinovanú spotrebu 5,8 l/100 km a emisie CO2 131 g/km (ide o hodnoty podľa WLTP). Na redakčné hodnotenie spotreby si počkáme na dlhodobejší test.

Jazda a jazdní asistenti

Nová Arkana stojí na modulárnej platforme CMF-B. Bočné náklony sú minimálne a to aj na rozbitých cestách. Tlmiče sú optimalizované skôr na športovú jazdu. Priemer otáčanie je 11,2 m. Nastavenie režimov jazdy MULTI-SENSE umožňuje, aby ste si vybrali režim ECO alebo SPORT a podľa toho sa mení aj pruženie.

Asistent pre jazdu na diaľnici a v kolónach (EASY Pilot) spája adaptívny tempomat a funkciu asistenta jazdy uprostred jazdného pruhu, ktorý funguje aj v zákrutách (v rámci možností ). Reguluje rýchlosť vozidla od 0 do 160 km/h a udržuje bezpečnú vzdialenosť od vozidiel idúcich vpredu, pričom zaisťuje jazdu uprostred jazdného pruhu. Je užitočný najmä v hustej premávke a umožňuje, aby vozidlo zastavilo a opäť sa rozbehlo automaticky za 3 sekundy od zastavenia bez zásahu vodiča.

Funkcia EASY Pilot pri Renault Arkana

Funkcia EASY Drive pri Renault Arkana

K dispozícii je aj automatické prepínanie diaľkových svetiel. Aktívne núdzové brzdenie s detekciou cyklistov a chodcov vás upozorňuje na nebezpečnú situáciu a pokiaľ nereagujete, môže spustiť brzdenie. Funguje za denného svetla aj za tmy. Výhodou je aj signalizácia auta v mŕtvom uhle či rozpoznávanie dopravných značiek. Varovanie pred opustením jazdného pruhu a asistent držania sa v jazdnom pruhu funguje pri jazde mimo mesta rýchlosťou nad 70 km/h. Upozorní vás na prekračovanie a tiež koriguje dráhu v prípade, že vozidlo sa chystá prekročiť čiaru bez predchádzajúceho zapnutia smeroviek.

Parkovanie

Cúvacia kamera sa dá doplniť o štvorkamerový systém, ktorý poskytuje pohľad na vrch vozidla a zobrazuje všetky prekážky okolo vozidla naraz. Systém zobrazuje pohľad dopredu alebo dozadu podľa zvolenej rýchlosti a ako doplnok voľby medzi pohľadom 360° alebo zoomom na predné koleso na strane spolujazdca. Easy Park Assist (Asistent parkovania kolmo, šikmo alebo pozdĺž s vozovkou) uľahčuje manévrovanie a to ako pri parkovaní, tak pri vychádzaní z parkovacieho miesta. Systém ovláda šoférovanie, vodič ovláda pedály a používanie riadiacej páky.

Možnosť automatického parkovania

Možnosť automatického parkovania

Prepojenie

Nová Arkana s ekosystémom Renault EASY CONNECT využíva služby dostupné cez mobilnú aplikáciu MY Renault a multimediálny systém Renault EASY LINK. Tento systém disponuje pripojením na 4G a vylepšenými službami vďaka spojeniu s Google (napr. vyhľadávanie adries, ceny benzínu na čerpacích staniciach) a TomTom (informácie o doprave a nebezpečných úsekoch). Vďaka technológii „Over The Air ” sa multimediálny systém Renault EASY LINK a mapové podklady automaticky aktualizujú. Multimediálny systém Renault EASY LINK je kompatibilný s Android Auto a Apple CarPlay.

MySense pri Renault Arkana

MySense pri Renault Arkana

Renault EASY LINK sa používa podobne ako smartfón. Používatelia si môžu vytvárať profily a prispôsobovať si obrazovky vďaka widgetom na rýchly prístup k funkciám.

Cena

Základná cena nového Renault Arcana R.S. Line TCe 140 EDC je 29 700 eur. Mali sme doplnky ako Easy Pilot ako asistent na jazdu po diaľnici a kolónach za 300 eur, čiernu strechu a spätné zrkadlá za 400 eur, prémiový audio systém Bose s 9 reproduktormi spolu so subwooferom Freash Air Speaker za 400 eur a rezervné koleso namiesto súpravy na opravu duší za 200 eur. Výsledná cena je tak rovných 31 000 eur.

Ceny Renault Arkana

Ceny Renault Arkana

Technické parametre

  • Výkon motora: 103 kW/140 koní
  • Objem valcov: 1333 cm3
  • Objem palivovej nádrže: 50 litrov
  • Maximálna rýchlosť: 205 km/h
  • Zrýchlenie z 0 na 100 km/h: 9,8 sekundy
  • Spotreba: 5,8-5,9 litra/100 km
  • Prevodovka: dvojspojková EDC 7-stupňová automatická
Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu