Mnoho z nás sa stále bojí platiť na internete a niektoré veci si radšej vybavíme na pošte. Je to však spôsob, ktorý je úplne zbytočný a máme pre vás efektívne riešenie. ESET Smart Security ponúka bezpečnejšie riešenie, ako chodiť s hotovosťou na poštu. Navyše rýchlejšie a menej stresujúce. Je ním zabezpečenie internetových platieb cez špeciálny prehliadač.

Funkcia bezpečného prehliadača je integrovaná tak, aby automaticky upozornila na to, že sa chystáte vstúpiť na stránku banky alebo platobného portálu. Smart Security má v sebe databázu bánk a finančných inštitúcií, preto nie je potrebné ručné zadávanie stránok. No aj to je možné. Pokojne si môžete pridať vami preferované weby a používať ich cez zabezpečený prehliadač. Výhodou je, že nie ste viazaní na jeden prehliadač. Podporované sú tri, a to Google Chrome, Mozilla Firefox a Internet Explorer. Prehliadač Microsoft Edge zatiaľ nie je podporovaný.

Ako to funguje?

Umiestnenie funkcie Ochrana online platieb v nastaveniach programu

Po zadaní webovej adresy do prehliadača sa zobrazí hlásenie o tom, že sa chystáte vstúpiť na stránku, kde sa odporúča zvýšená bezpečnosť. Môžete otvoriť chránený prehliadač a zároveň potvrdiť, aby sa rovnaké nastavenia uplatnili aj nabudúce. Potom sa pri ďalšej návšteve stránky vášho internetbankingu automaticky zapne špeciálne upravený prehliadač. Takisto môžete potvrdiť voľbu tak, aby sa Smart Security opýtal, aký prehliadač chcete použiť. Alebo v prípade potreby túto voľbu vypnete tlačidlom Ignorovať riziko.

Bezpečný režim prehliadania spoznáte vďaka zelenému orámovaniu okna prehliadača. Prenos medzi klávesnicou a oknom prehliadača bude šifrovaný. To je ochrana pred škodlivými programami, ktoré by mohli zachytávať stlačené klávesy.

Otázka, či použiť zabezpečený prehliadač sa zobrazí namiesto načítanej stránky

Vlastné pravidlá

V prípade, že by ste si chceli funkciu upraviť sami, je tu priestor. V rozšírených nastaveniach Smart Security v časti web a mail – Ochrana online platieb sa dá zoznam upraviť. Vhodné je to aj vtedy ak omylom kliknete na Ignorovať riziko alebo potvrdíte prehliadanie cez zabezpečený browser. Vaše rozhodnutie sa dá práve v týchto nastaveniach zmeniť. Tu je zoznam vami potvrdených stránok. Tie ste už minimálne raz navštívili a je tu zobrazený stav, ktorý bol uplatnený. Teda či sa pri nich zapne špeciálny prehliadač alebo sa stránka načíta v pôvodne zapnutom prehliadači.

Zelený rám okolo prehliadača značí bezpečný prehliadač

Do zoznamu si pokojne môžete pridať ďalšiu webovú stránku. Toto je možnosť, ktorá poteší napríklad fanúšika kryptomeny. Stránky tohto typu zatiaľ nie sú evidované v Smart Security a kryptomena je dnes na vzostupe a ochrany v tomto segmente nie je nikdy dosť. Tieto stránky ale nepoužívajú oddelené rozhranie a internetové adresy na platenie. Sú súčasťou jedného portálu. Ten si ale môžete pokojne pridať medzi zoznam webových stránok s internetovým bankovníctvom.

Zoznam stránok, ktorým už bolo nastavené pravidlo

Povolené budú len stránky používajúce protokol HTTPS. Inak by funkcia nedávala zmysel a nemali by ste garantované bezpečné spojenie od vás k serveru. To, že by ste si zabezpečili počítač z klávesnice do prehliadača, by sa minulo účinkom. Počas pridávania novej stránky do zoznamu sa dá predvoliť aj akcia, ktorá sa vykoná pri jej návšteve. Teda či bude stránka automaticky otvorená v bezpečnom prehliadači, alebo sa bude program pýtať. Podobne môžete zo zoznamu stránky odstraňovať. Tie, ktoré mal antivírusový program v databáze, budú mať znova zobrazené otázky na použitie bezpečnejšieho prehliadača. Ostatné, napríklad tie pre prácu s kryptomenami si budete musieť pridať znova a upraviť im pravidlá.

 

Prečo použiť túto ochranu?

Priame zapnutie bezpečného prehliadača. Použiť ho môžete na hocijaké weby

Ochrana online platieb je vhodná funkcia pre každého. Banky sú zvyčajne dosť dobre zabezpečené, no na vašej strane môže celá bezpečnosť zlyhať. O tom hovoria aj správy antivírusových spoločností. Práve používatelia a ich nezabezpečené počítače sú slabou stránkou. ESET Smart Security je komplexný bezpečnostný program. Má viac ako len funkciu chráneného prehliadača. Chráni proti škodlivým kódom v počítači a ako ďalšiu vrstvu používa v tomto článku popisovanú funkciu.

Netreba sa obávať zaplatiť si lístok cez internet. Antivírus pracuje spoľahlivo aj v prípade nezabezpečeného prehliadača. Ak chcete mať ale ešte lepšie zabezpečenie, je vhodné túto funkciu využiť.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.