Možno už viete, že niektorí používatelia majú antivírus aj v smartfóne.

Kedysi skôr záležitosť digitálnych nomádov, dnes odporúčané rozšírenie bezpečnosti pre všetkých. Vírusy a škodlivé kódy sa objavujú aj na smartfónoch. O falošných aplikáciách vydávajúcich sa za tie pravé, ste už určite počuli. Riziko, že bude niektorá z nich posielať SMS na veľmi drahé čísla, je obrovské. Môžete byť IT profesionál a aj tak nemusíte prísť na to, že telefón poslal nejakú SMS správu. Prečo teda inštalovať antivírus ešte aj do smartfónu?

Prehľad o celkovej ochrane vášho telefónu

Nielen klasické vírusy, nebezpečné aplikácie, ale aj zlá kondícia systému alebo blokovanie volajúcich môže spôsobovať nepohodlie pri používaní telefónu. Antivírusy totiž nechránia len proti škodlivým kódom tak, ako to väčšinou poznáme z počítačového sveta. Majú množstvo ďalších funkcií a aj preto sa oplatí ich nainštalovať do smartfónu. No aj antivírusové aplikácie sa od seba líšia a nie všetky robia to, za čo sa vydávajú. Ľahko môžete spraviť krok vedľa a nainštalovať si aplikáciu, ktorá urobí viac škody ako úžitku. Bude zobrazovať reklamy, ponuky, nebude dostatočne chrániť pred vírusmi alebo sa len bude príliš angažovať v čistení systému.

ESET Mobile Security je jedným z programov, ktoré odporúčame vyskúšať. Roky ho využívame, a to nielen ako ochranu pred falošnými aplikáciami a vírusmi. Úspešne filtruje volania od nami neželaných ľudí. Včas nás upozorní, ak nastavenia nášho telefónu predstavujú bezpečnostné riziko.

Antivírusová ochrana

Kontrolu na prítomnosť škodlivých kódov môžete spustiť kedykoľvek

Škodlivý kód sa do telefónu dostane veľmi ľahko, najmä ak inštalujete aplikácie z neoficiálneho zdroja, teda obchodu Google Play. Vtedy si ľahko nainštalujete aplikáciu, ktorá bude volať na draho spoplatnené čísla a vy sa o tom nemáte ako dozvedieť. Môže však posielať vaše súbory ako fotografie a video niekam do internetu a zdieľať ich. To všetko bez vášho vedomia.

Najhoršie na tejto situácii je to, že ani samotný Google nedokáže zabrániť tomu, aby sa tam neobjavili škodlivé aplikácie. Zdokumentovaných a na verejnosť presiaknutých informácií o tom, že sa v obchode od Googlu objavili škodlivé aplikácie, bolo viac. Mať antivírusový program je teda ochrana navyše a určite sa oplatí. Takisto poslúži vtedy, keď radi skúšate nové programy, ešte skôr ako ich Google uvoľní aj pre náš región, hoci napríklad v USA sú už dostupné.

Súčasťou ochrany je Anti-Phishingový modul. Ten kontroluje webové stránky cez podporovaný prehliadač, aby ste sa nestali obeťou falošnej stránky. Ľahko sa totiž stane, že dostanete do emailu správu naoko vyzerajúcu ako z vašej banky. Píše sa v nej, aby ste potvrdili nejaké prihlasovacie údaje. Link v emaile vás však presmeruje na falošnú stránku, ktorá nemá platný certifikát. Mobile Security teraz podporuje nielen vstavaný prehliadač v smartfóne ale aj prehliadače Opera, Chrome, Firefox a Dolphin.

Tu sú zobrazené všetky prehliadače, ktoré máte v telefóne. V zozname je vidieť, ktoré sú aktívne chránené

Filter hovorov a správ

Nastavenie na zablokovanie podľa vybraného typu čísla alebo kontaktu

Výborná vec, ktorá funguje spoľahlivo. To znamená, že otravných volajúcich bude skutočne blokovať. Niektoré programy, ktoré podporujú funkciu blokovania len nezobrazujú volanie a nechajú volajúceho na jeho časti linky vyzváňať. Tu dostane volajúci spätne naozaj „obsadzovací“ tón, keď okamžite zistí, že sa vám nedovolá. Vytvárať sa dajú pravidlá na povolenie a blokovanie všetkých hovorov, vybraných čísiel alebo napríklad všetky, ktoré nemáte uložené v telefónnom zozname. Samozrejmosťou je blokovanie skrytých čísiel. Práve na toto máme funkciu zapnutú. Ocenili sme aj časový harmonogram, a tak si môžete vami vytvorené pravidlá nastaviť aj s časovým rozsahom. Pre každé číslo samostatne.

Bezpečnostný audit

Takto vyzerajú informácie o tom, aké majú vaše aplikácie oprávnenia

Nastaviť si správne telefón a ešte mať prehľad o tom, kam majú všetky vaše aplikácie prístup, je ťažká úloha. Táto funkcia sleduje nastavenie Wi-Fi, upozorní na dátový a hlasový roaming, povolenie inštalácií mimo Google Play alebo ak je aktívny vývojársky režim ladenia.

Navyše, kontroluje aplikácie a to, čo všetko môžu s vaším smartfónom robiť. Jednotlivé zoznamy vám ukážu aplikácie, ktoré majú prístup k fotoaparátu, sledujú vašu polohu alebo napríklad majú prístup k vašim správam či kontaktom. Budete prekvapení, koľko aplikácií môže sledovať vašu polohu alebo používať váš zoznam kontaktov. Vždy, keď nainštalujete novú aplikáciu, zobrazia sa informácie o tom, aké má oprávnenia.

ESET Mobile Security zobrazuje bezpečnostnú správu, kde sa dozviete počet aktualizovaných či skontrolovaných aplikácií alebo aktualizácie databázy. Je tu prehľad preverených webových stránok proti phishingu a tiež počítadlo hovorov.

Bezpečnostná správa vám každý mesiac ukáže, v akom stave bol váš telefón a aké riziká alebo napríklad neželané hovory sa zablokovali

Stratený telefón

Webový účet na správu strateného telefónu

To najlepšie nakoniec. Funkcia, ktorá vám pomôže nájsť stratený alebo ukradnutý telefón. Na diaľku ho môžete zablokovať alebo celý vymazať. Stačí ho na stránke My ESET nahlásiť ako stratený a ak je pripojený do internetu, okamžite sa telefón uzamkne. Takisto sa uzamkne pri výmene SIM karty, ktorá nie je povolená. To platí aj vtedy, keď je z telefónu vybratá SIM karta bez jej výmeny za inú. Dokážete určiť nielen polohu, ale aj odfotiť predným a zadným fotoaparátom okolie a človeka, ktorý ho má napríklad v ruke. Špecialitou je napríklad rozozvučanie zvuku sirény. Ak ste ho stratili niekde na prechádzke v lese, toto rozhodne využijete. Blokovať sa však dá aj SMS príkazmi autorizovanými vaším blokovacím heslom.

Ak by niekto vybral SIM kartu, alebo použil vami neschválenú, telefón sa zablokuje

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.