Pamätáte si ešte časy, keď bolo treba kupovať licencie na každý počítač samostatne alebo aktivovať multilicencie na konkrétnom zariadení?

To už dávno neplatí, antivírusy nevynímajúc. Teraz môžete ochrániť naraz až štyri zariadenia a bude len na vás, ktoré to budú.

To znamená, že si môžete nainštalovať antivírus na smartfón, na počítač s Windows alebo macOS, prípadne Linux a kedykoľvek to zmeniť. Kúpou licencie získavate ochranu pre všetky štyri zariadenia. Pokojne sa môžete rozhodnúť, že si všetko nainštalujete len na počítače, alebo telefóny či tablety. V tomto prípade je výhodná práve „neviazanosť“. Dnes môžu štyri licencie obsadiť vaše počítače. Po kúpe nových počítačov v budúcnosti stačí preniesť licenciu na nové zariadenia, nebude treba kupovať nové licencie.

Komplexné riešenie pre počítače

ESET má na tento účel špeciálny licenčný program nazvaný ESET Family Security Pack. Ochráni spomínané 4 zariadenia po dobu 18 mesiacov.

Súčasťou tohto balíka je možnosť používať aj ochranu ESET Parental Control pre Android. Vďaka tejto aplikácii môžete ochrániť deti pred nevhodným obsahom alebo vedieť, kde sa práve nachádzajú.

Rodinná licencia obsahuje tieto produkty:

Windows

  • Smart Security
  • NOD32 Antivirus

macOS

  • Cyber Security
  • Cyber Security Pro

Linux

  • NOD32 Antivirus pre Linux Desktop

Android smartfóny a tablety

  • Mobile Security
  • Parental Control pre Android

Ochrana pre počítače

Antivírus pre počítače má v sebe ochranu proti ransomvéru aj ďalšie moduly, aby vás ochránil napríklad pri platení cez internetbanking. Je lepšie si nainštalovať komplexnú ochranu Smart Security, ktorá obsahuje aj nástroje navyše. Napríklad firewall, ktorý pracuje rovnako automaticky, tak ako antivírusové moduly. Program je vhodný aj pre hráčov, obsahuje totiž špeciálny herný režim. Vtedy neruší žiadnymi hláseniami a keď sa na váš počítač pokúsi nejaký škodlivý kód zaútočiť, automaticky hrozbu vyrieši. Je tu ochrana vašich emailov, rodičovská kontrola alebo funkcia Anti-Theft. Rodičovská kontrola je vhodná pre počítače, ktoré používajú vaše deti. Nebudú môcť surfovať na počítači neobmedzene a tiež sa nedostanú na stránky, ktoré im zakážete. Pritom netreba každú stránku zadávať samostatne, vyberiete si kategóriu.

No a keď si nainštalujete Smart Security na notebook, oplatí sa aktivovať funkciu Anti-Theft. Vďaka tomu získate nástroj na to, aby ste mohli fotiť webovou kamerou v notebooku, keď vám zariadenie ukradnú. Takisto získate aj približnú polohu vášho zariadenia.

Ochrana pre smartfóny

Mobilná aplikácia, bez ktorej už smartfón nepoužívame. Umožňuje na diaľku vymazať jeho obsah a ochrániť vaše súkromie

Veľa z nás ešte stále príliš neverí tomu, že treba chrániť aj smartfóny. Je to tak a podľa správ na internete a aj v televízii je jasné, že útoky pribúdajú. A nemusí ísť len o vírusy ako také. Pokojne môžete dostať škodlivý kód v podvrhnutej MMS alebo SMS správe. Nehovoriac o tom, že riešenie od ESET-u pre Android vás zbaví otravných hovorov z utajených čísiel alebo čísiel, ktoré uložíte na zablokovanie. Aplikácia pre Android bude pravidelne kontrolovať telefón a jeho nastavenia. Upozorní vás na rizikové nastavenia a umožní nápravu. Tiež oceníte prehľad aplikácií v systéme a ich oprávnenia. Dozviete sa, kam všade majú aplikácie dosah a či nemajú povolené sledovanie polohy.

Tým, že emaily bežne vybavujeme cez smartfón, je tu nové riziko. Do emailovej správy môžete dostať link na falošnú stránku, ktorá sa bude podobať na stránku skutočnej spoločnosti. Aplikácia má Anti-Phishing modul. Ten vás ochráni proti takýmto linkom a načítaniu falošnej stránky. Podporované sú aj iné než len prehliadač, ktorý je priamo v Androide ako systémový.

Verdikt

Rodinná licencia sa vám oplatí a okrem ochrany 4 zariadení získavate aj slobodu výberu. Licenciu môžete presúvať na nové zariadenia. Pri kúpe nového telefónu tak nezostanete bez antivírusovej ochrany. Okrem štandardných počítačov odporúčame chrániť aj smartfóny.

Link: www.eset.sk
Cena rodinnej licencie: 69,90 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.