V minulých článkoch sme si povedali, ako je to s ochranou displejov na smartfónoch pomocou ochranných skiel a fólií. Potom sme mali článok o ochrane smartfónov proti vlhkosti a zásadách používania vo vlhkom prostredí. Teraz si povieme niečo o ochranných puzdrách, ktoré chránia (resp. mali by chrániť) smartfóny z tej najväčšej časti. Vhodné puzdro ovplyvňuje aj výdrž displeja pri pádoch.  A od toho sa odvíja otázka, koľko toho smartfón s nami vydrží 🙂

Sú naozaj všetky ochranné púzdra pre smartfóny také dobré, ako ich predajcovia a výrobcovia deklarujú, alebo je to len „rozprávka“, ktorá má dobre zarobiť.

  1. Púzdra ktoré sú „in“, ale s chýbajúcou kvalitou

Cacky puzdro_nowatNa úvod si povieme niečo o „moderných“ ochranných puzdrách, rôzne prečačkaných, ktoré sú určené zväčša pre nežnejšie pohlavie. Keď sa nad tým pozastavíme a pozrieme sa na väčšinu týchto puzdier bližšie, tak približne 80 % z nich spĺňa ochranu pre smartfón len minimálne. Pomerne veľká časť z nich skôr poškodzuje vaše zariadenie a to z dôvodu nekvalitného spracovania, používaním najlacnejších materiálov, a celkovej výrobe ako takej, ktorá je len o kvantite, nie o kvalite spracovania. Takéto puzdro smartfón nijako nechráni. Neodporúčame vám používať takéto ochranné obaly pre vaše zariadenia, za ktoré zaplatíte dosť peňazí, a takto ho určite neochránite. Skôr dosiahnete opačný efekt.

knizkové púzdro menej kvalitné_nowat

Takéto puzdrá sú väčšinou celé z plastu, ktorý je pokrytý rôznymi kamienkami, ozdobami atď. Patria sem aj rôzne flipové, knižkové a gumené puzdrá. Do tejto skupiny môžeme zaradiť aj napodobeniny kvalitných puzdier, ktoré však majú od originálu na míle ďaleko. Aby sme však len nekritizovali, tak i v tejto kategórii sa dokážu nájsť lepšie obaly, ktoré dokážu ako tak ochrániť vaše zariadenie pred menšími poškodeniami.

Ceny týchto púzdier sa pohybujú medzi 2 až 20 Eurami.

  1. Originálne púzdra – od výrobcov zariadení

V tejto kategórii je skutočná ochrana zariadení diskutabilná a je tu veľa faktorov, ktoré hrajú pre, ale aj proti. Poďme si ich postupne rozobrať. Veľa u zákazníkov zaváži to, že tieto obaly pochádzajú priamo od výrobcu zariadení. To podvedome našepkáva, že keď to vyrába (skôr dáva si vyrábať) priamo výrobca zariadenia, tak to musí kvalita. Predsa nebudú predávať nekvalitné originálne príslušenstvo. Oni ani nekvalitné príslušenstvo vo väčšine prípadov nevyrábajú, ale kvalita spracovania, materiálu a celková vizáž tiež nebude úplne všetko, čo potrebujeme.

originál apple púzdro. odolnejšie_nowat

Len my hľadáme puzdro, ktoré ochráni smartfón na 100 %. Takúto vlastnosť väčšinou originálne puzdra od výrobcov nespĺňajú, obyčajne sú robené na diazjn. Až na pár výnimiek, kde môžeme zaradiť niektoré púzdra od Apple, Samsungu a pár ďalších výrobcov.

puzdro-samsung-s-view-_nowat

V tejto kategórii kraľujú najmä rôzne otváracie puzdrá (flipové/knižkové), ktoré majú rôzne inteligentné okienka, LED zobrazenia priamo zakomponované do materiálu a podobné zaujímavé doplnky. Mnoho takýchto puzdier má v ponuke napr. Samsung, LG, HTC, ale aj ďalší výrobcovia. V konečnom dôsledku sú to zaujímavé obaly, ktoré môžu pomôcť pri ochrane, ale nie je to to „pravé orechové“. Napríklad, pri páde flipového alebo knižkového puzdrá sa väčšinou tento obal otvorí, a zariadenie v ňom sa môže poškodiť. Ak používate knižkové puzdrá s kvalitným magnetickým klipom, ktorý udrží obal zavretý aj pri voľnom páde, tak to je ten lepší prípad, kedy môžete predísť poškodeniu smartfónu. Ale potom pozor, aby ste si nedávali napr. platobné karty do obalu tak, že ich tento výkonný magnet môže poškodiť. Vždy ich musíte do obalu dať tak, aby bol pásik na opačnej strane, ako je umiestený magnet.

htc-dot-view-case_nowat

Ceny týchto puzdier sa pohybujú medzi 15 až 70 Eurami.

  1. Puzdrá so 100 % ochranou

Tak a teraz sme sa dostali k tomu, čo hľadáme v tomto článku a to k obaly, ktoré sú: kvalitne spracované, z kvalitných materiálov, dobre vyzerajú, majú vynikajúcu odolnosť a v neposlednom rade sú cenovo dostupné.

tech 21. púzdro_nowat

Základné znaky kvalitných ochranných obalov:

  • Jemne vyčnievajúci lem puzdra nad displejom, aspoň 0,5 mm a viac. Tento prvok veľa krát zachráni displej pred rozbitím.
  • Boky (rám) puzdra z kvalitného materiálu. Najlepšie TPU, ktorý je pomerne mäkký, ale pritom odolný voči nárazom a pádom. Alebo kombinácia puzdra s TPU a polykarbonátu.
  • Kvalitné spracovanie. Zariadenie by sa nemalo integrovať do puzdra veľkou silou, aby sa predišlo poškodeniu zariadenia, malo by to ísť jednoducho.
  • Zakomponované prvky pre vyššiu odolnosť voči nárazom a pádom, ako sú Shockproof alebo AirCushion.
  • Zamedzenie tvorby vlhkosti v puzdre, tzv. „potenie“ zariadenia (objavuje sa väčšinou pri lacných gumených puzdrach, kde vzniká akoby vákuum a následná vlhkosť). Kvalitné puzdrá majú potrebné zakomponované prvky, ktoré tomuto zabraňujú.
  • Ochrana optiky fotoaparátu. Puzdro by malo jemne vyčnievať nad optiku, aby sa zamedzilo poškrabaniu a poškodeniu ochranného sklíčka fotoaparátu. To by mohlo spôsobiť viditeľné a nepríjemné škvrny na zhotovených fotografiách.

spigen_shockproof_air-1_nowat

Pri nákupe puzdra si treba dávať pozor na napodobeniny, ktoré sa prezentujú, že všetko spĺňajú, ale realita je úplne iná. Preto vám odporúčame siahnuť po kvalitných, najlepšie značkových obaloch od renomovaných výrobcoch.

puzdro-spigen-tough-armor-pre-apple-iphone 5s_nowat

Aby sme vám to uľahčili, tak vám poradíme pár typov na naozaj kvalitné puzdra, ktoré chránia smartfóny presne tak, ako ich výrobcovia deklarujú napr. SPIGEN, NILLKIN, ITSKINS, TECH21. Toto sú puzdrá, z ktorých je na výber pre mnohé typy a značky zariadení.

Ceny týchto púzdier sa pohybujú medzi 15 až 45 Eur, čo nie je až taká investícia, ale v konečnom dôsledku môžete ušetriť stovky eur za opravu poškodeného zariadenia.

Nillkin case_nowat

Niektoré obyčajné „gumené“ puzdra nie sú zlé, ochránia váš smartfón celkom dobre, ale sú náchylnejšie na poškodenia hneď po prvom tvrdšom páde. A to znamená investíciu do ďalšieho puzdra.

Osobná skúsenosť

Osobná skúsenosť s obalmi od SPIGENu je veľmi pozitívna. Tieto puzdra sú veľmi odolné, kvalitne spracované a dizajnovo zaujímavé. Testovali sme viacero výrobcov, ale toto je istota. Aj keď si na svoje zariadenia dávame pozor, vždy sa stane, že smartfón sa vyšmykne. Po silnom páde s kotrmelcami po schodoch v paneláku dvíhame smartfón s malou dušičkou, ale nakoniec všetko dobre dopadlo.

puzdro-spigen-neo-hybrid-pre-samsung-galaxy-note-4_nowat

Kvalitný obal vám zaistí ochranu vašej investície do drahého smartfónu. Kúpiť kvalitné obaly môžete napr. v obchode sunnysoft.

Verdikt touchIT

Ak chcete mať smartfón naozaj chránený, treba sa poobzerať po kvalitných puzdrach, ktoré ochranu aj dostatočne zvládajú. Kameň úrazu pre mnohých môže byť to, že takéto obaly mierne zväčšujú rozmery zariadenia. Je to tak, ale treba zvážiť aj výhody, ktoré z toho vyplývajú.  Celkov kombinácia kvalitného ochranného puzdra a tvrdeného ochranného skla na displej robí z vášho zariadenia vlastne „malý tank“, ktorý by toho mal s vami prežiť pomerne dosť. Pokiaľ ho nevykúpete, ale o tom nabudúce.

Autor článku: Miroslav Illéš

Podobné články:

Stáva sa displej smartfónu naozaj chránený a nerozbitný, ak použijeme ochranné tvrdené sklá?

Odolnosť smartfónu voči vode a snehu

Dokonalá ochrana pre váš smartfón