Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Miesto v zozname UNESCO, vchod vo výške bezmála tisíc metrov nad morom a pečať osobnosti slávneho olympijského športovca. Čo spája tieto tri indície? Predsa prírodný unikát, ktorým je
Dobšinská ľadová jaskyňa. Skvost v Národnom parku Slovenský raj láka do svojich útrob davy turistov a kedysi aj korčuliarov. Pred niekoľkými desaťročiami tu trénoval legendárny
československý reprezentant v krasokorčuľovaní a strieborný olympijský medailista Karol Divín. Jaskyňa by nemala chýbať na zozname vašich turistických zastávok a v lete je ideálna príležitosť
navštíviť ju.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Košice Región Turizmus (KRT) spúšťajú počas letných prázdnin projekt Ľadový expres. Ide o priamy vlakový spoj z Košíc k Dobšinskej ľadovej jaskyni.
Mimoriadny osobný vlak bude premávať od 7. júla do 1. septembra 2018 každú sobotu s odchodom o 07:56 zo železničnej stanice v Košiciach a príchodom o 09:45 k Dobšinskej ľadovej jaskyni. Naspäť bude odchádzať o 16:25 s príchodom do Košíc o 18:40. Turistické spojenie cestujúcim zároveň zjednoduší prístup k ďalším vyhľadávaným lokalitám v južnej časti Slovenského raja, ako sú Stratená alebo Palcmanská Maša.

„Teší nás, že sme exkluzívnym partnerom projektu, vďaka ktorému môžu turisti spoznávať krásy Slovenska, pretože naša malá krajina má čo ponúknuť. Cestujúci, ktorí využijú Ľadový expres, budú mať v cieľovej stanici viac ako šesť hodín na obdivovanie Dobšinskej ľadovej jaskyne a jej okolia. Podvečer sa potom pohodlne dostanú späť do metropoly východu. Radi by sme súčasne zdôraznili, že sme otvorení podobnej spolupráci aj v iných regiónoch a našou ambíciou je prispievať k rozvoju cestovného ruchu,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. „Zavedenie tohto mimoriadneho vlakového spojenia znamená ďalší dôležitý krok v našej snahe o zlepšovanie dostupnosti turisticky exponovaných miest v našom kraji. Obzvlášť v južnej časti Národného parku Slovenský raj, v ktorej sa nám postupne darí napĺňať naše plány rozvoja cestovného ruchu. Ľadový expres rozširuje komfort cestovateľa a zbavuje ho komplikácií pri plánovaní výletu,“ konštatuje výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

Oproti pravidelným spojeniam predstavuje sezónny vlak výhodu v tom, že cestujúci nemusia prestupovať v Margecanoch a jeho cestovný poriadok je prispôsobený otváracím hodinám v Dobšinskej ľadovej jaskyni. Poslednýkrát sa budú môcť turisti previesť Ľadovým expresom 1. septembra.

Cena jednosmerného lístka pre dospelých bez zľavy je 5 eur a možno si ho zakúpiť v online predpredaji alebo v Regionálnom informačnom bode v Košiciach.

Značky: