Čínska spoločnosť bola už od svojho vzniku veľmi ambiciózna.

Tento trend si zachovala do dnešných dní, ibaže počas rokov začala postupne meniť svoju stratégiu a už neprinášala smartfóny s parametrami vlajkových lodí a cenou oproti konkurencii podstatne nižšou.

Je to celkom pochopiteľné, pretože tento trend by nebolo možné dlhodobo udržať a neprinášal by požadovaný efekt v napredovaní spoločnosti. Po marketingovej stránke však tento ťah zafungoval veľmi dobre a OnePlus pozná veľa ľudí a nie iba zopár nadšencov.

Tento rok OnePlus konečne predstavilo smartfón, ktorý svojou výbavou patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dá na trhu zohnať a už sa nemusíme diviť nad slovami CEO spoločnosti, prečo tá alebo tá funkcia zase chýba.

oneplus 8 pro

Rok 2020 je v znamení nekompromisnej výbavy a aj nových výziev, ktoré OnePlus ešte len čakajú (model Nord). Do redakcie sa nám dostal model OnePlus 8 Pro vo farbe Glacier Green, čo znamená, že sa nám do rúk dostáva najvýkonnejší model s 12 GB pamäte RAM a 256 GB interného úložiska.

Výpis technických parametrov je vskutku impozantný, ale tento smartfón si pre nás pripravil aj zopár nemilých prekvapení, ktoré sme v tak drahom smartfóne nečakali.

Dizajn a prevedenie

Po dizajnovej stránke chválime celkovú šírku zariadenia, pretože displej s uhlopriečkou 6,78-palca dáva hneď na začiatku tušiť, že tento telefón nebude žiaden drobec. Na naše prekvapenie je tento model iba o niečo širší ako napríklad Samsung Galaxy S10, takže jeho používanie je veľmi pohodlné a dá sa povedať, že telefón narástol iba smerom na výšku. Celkové rozmery sú 165.3 × 74.4 × 8.5 mm a hmotnosť 199 g, čo ako celok dáva veľmi prijateľné hodnoty. Treba však počítať s tým, že OnePlus 8 Pro je určený predovšetkým vyznávačom väčších zariadení.

oneplus 8 pro

Ovládacie prvky sú takisto veľmi logicky rozvrhnuté. Tlačidlo napájania sa nachádza tradične napravo, pričom pri jeho pohodlnom používaní nebránia na opačnej strane tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Tie sú totiž na ľavej strane posunutú o niečo vyššie a nedochádza k ich súbežnému stláčaniu. Pri tlačidle napájania však nastala zmena a jeho stlačením je možné vyvolať Google Asistenta. Pokiaľ chcem zariadenie vypnúť, je potrebné súčasné stlačenie tlačidla napájania a tlačidla na pridanie hlasitosti. Vtedy sa objaví ponuka na vypnutie, reštartovanie alebo vytvorenie snímky obrazovky a možnosť tiesňového volania.

oneplus 8 pro

Z ďalších ovládacích prvkov a portov sa na zariadení nachádzajú USB-C port, tri mikrofóny, volič na voľbu zvukových profilov (slider), ktorý dobre poznáme aj z iPhonov. Slot na dve SIM karty sa nachádza v spodnej hrane naľavo, vedľa USB-C portu. Na pravej strane môžeme vidieť jeden z dvojice reproduktorov, ktorý dopĺňa druhý v hornej časti displeja. Ten plní aj funkciu slúchadla.

Celkovou hlasitosťou a zvukovým podaním reproduktorov sme boli počas testovania veľmi spokojní. Zvuk je silný, konkrétny a dostatočne dynamický. Radí sa k tomu najlepšiemu, čo sa na trhu aktuálne nachádza. Zvuk sme si doladili ekvalizérom.

Displej

Pokiaľ na chvíľu zabudneme na nekompromisnú výbavu OnePlus 8 Pro, tak jeho najväčšou pýchou je veľký 6,78-palcový Fluid Amoled displej s možnosťou zobrazenia až jednej miliardy farieb. Keďže sme v roku 2020 a OnePlus nenecháva už nič na náhodu, tak v parametroch displeja nájdeme 120Hz obnovovaciu frekvenciu, HDR10+ a aj rozlíšenie QHD+ 1440 × 3168 pixelov. Farby a aj celková jemnosť panela sú na vysokej úrovni, nehovoriac o bohatých možnostiach nastavenia podania farieb. Na svoje si určite prídu aj veľmi nároční používatelia. 

oneplus 8 pro

Pokiaľ používame OnePlus 8 Pro po prechode z iného staršieho Amoled smartfónu, tak rozdiely v displeji a jeho prednosti nie sú až tak viditeľné (na dobré sa rýchlo zvyká). Keď však prechádzame naspäť, vtedy si musíme opäť trochu zvykať na štandardné podanie (trhanie) 60 Hz Amoled panelov s  “iba” 16 miliónmi farieb. 

Škoda však, že panel je chránený iba ochranným sklom Gorilla Glass 5, čo je takmer nepodstatný detail. Zahnutie po stranách umožňuje aj takto rozmerný panel pohodlne ovládať a skutočne si nemôžeme sťažovať na nejaké nepohodlie, aj keď prechytávaniu smartfónu sme sa nevyhli, pretože ovládanie jednou rukou je možné tak do ⅔.

Za najväčšie (nemilé) prekvapenie považujeme odomykanie pomocou tváre. Samotné odomykanie smartfónu touto technológiou je rýchle, ale jeho bezpečnostná úroveň je naozaj otázna. Pri nasadenom rúšku a dokonca zavretom jednom oku sa telefón odomkol, čo nám pripomenulo dávnejšie kauzy smartfónov OnePlus.

V tomto ohľade je na tom oveľa lepšie zabudovaná optická čítačka odtlačkov prstov v displeji. Tá je skutočne rýchla a odomykanie je vysoko spoľahlivé.

Fotoaparáty

Za vkusné riešenie považujeme aj umiestnenie selfie kamery do skutočne malého otvoru, čo sa však nemusí každému páčiť. 

Za mierne sklamanie považujeme riešenie fotoaparátov. Ani nie tak ich kvalitu, ako ich vystupujúce objektívy, ktoré len tak-tak dorovnáva pribalené ochranné puzdro. Na jednej strane je sústava troch fotoaparátov takto pomerne slabo chránená voči mechanickému poškodeniu a na strane druhej zakaždým, keď sme chceli telefón vytiahnuť z vrecka a fotoaparát rýchlo použiť, vždy sme ho zašpinili.

oneplus 8 pro

Kvalita výsledných fotografií je na vysokej úrovni. Veľmi sa nám páči rýchlosť preostrovania, ktoré je presné a logické z pohľadu snímanej scény. Každý výrobca má k postprocesingu svoj vlastný prístup a sme radi, že OnePlus ho začal trochu meniť, aj keď je stále vidieť, že fotografie sú síce dostatočne kontrastné, no majú studený nádych. Rovnako sa nám páči rýchlosť vytvárania fotografií pomocou Nočného režimu. Je naozaj rýchle.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Menej sa nám však páčilo HDR, ktoré sa nevedelo “vysporiadat” s príliš presvetleným pozadím. To je však otázka softvéru, ktorý bude určite vylepšovaný.

Softvér

Už tradične sme si pri používaní smartfónov OnePlus zvykli na ich vysokú rýchlosť, čo potvrdzuje aj model 8 Pro. V určitých okamihoch sme však mali pocit, že prostredie nie je až tak rýchle, ako sme pôvodne očakávali. Možno boli naše očakávania na začiatku testovania zbytočne prehnané, možno je potrebná malá aktualizácia. 

Samotné používateľské prostredie OxygenOS pripomína čistý Android a k tomu je prispôsobené aj správanie systému. Používali sme ovládanie pomocou gest Androidu 10, ktoré fungovali presne a podľa očakávania. Čo nám chýbalo, tak to bola bočná obrazovka, ktorá sa tradične objavovala v OnePlus smartfónoh. Tú teraz nahradil informačný kanál od Googlu. Používanie obrazovky Shelf je možné zvoliť v Nastaveniach a vybrať si, či budete používať rýchly prístup k systémovým skratkám alebo si potiahnutím nadol z vrchu obrazovky vyrolujete obrazovku Shelf.

Batéria a výdrž

Nadpriemerne hodnotíme výdrž 4510 mAh batérie, ktorá pri našom štandardnom používaní (WordPress, Outlook, Gmail, YouTube, Fotoaparát, TV, Hry, Sociálne siete, NFC, Wi-Fi + dáta + Bluetooth ON, synchronizácia, GPS) po presne 30 hodinách od nabitia ukazuje 25 % kapacity, čo dáva tušiť, že pri menšom zaťažení je možné bez väčších problémov dosiahnuť aj dva dni na jedno nabitie.

Počas noci v online režime ubudli z batérie iba 3 %, čo je veľmi dobrá hodnota a ukážka príkladnej optimalizácie systému.

Rýchle nabíjanie je rovnako silnou stránkou OnePlus smartfónov. To prebieha poriadne veľkým a výkonným adaptérom, ktorý dokáže veľkú batériu nabiť na 50 % približne za 20 minút. Nabitie na 100 % potom trvá niečo cez jednu hodinu. Poteší aj reverzné nabíjanie, ale výkon 3 W skôr poslúži iba na núdzové nabíjanie príslušenstva. Napríklad Galaxy S10 ponúka reverzné nabíjanie s výkonom až 9 W.

Veľmi nás potešil aj príjem Wi-Fi signálu, ktorý sme mali dostupný aj tam, kde sme napríklad s Galaxy S10 o ňom už ani nesnívali a OnePlus 8 Pro si pokojne fungoval s “dvomi paličkami”.

Po stránke softvéru by sme našli iba jednu malú chybičku krásy (naozaj malú). Bezpečnostná záplata systému Android 10 bola 1. júla aktualizovaná s májovou verziou, čo však nepovažujeme za veľký problém.

Cena a ďalšie verzie

OnePlus si pre rok 2020 pripravil smartfóny, ktoré už neberú ohľad na cenu a sú zamerané predovšetkým na skvelú výbavu. Jasným dôkazom je aj model OnePlus 8 Pro vo verzii 12 / 256 GB, ktorý má síce historicky najvyššiu cenu OnePlus smartfónov, no na druhej strane ponúka nekompromisnú výbavu s dobre odladeným softvérom a kvalitnými fotoaparátmi, reproduktormi a skvelým displejom. 

Prémiová ja aj konštrukcia, ktorá znesie aj tie najprísnejšie kritéria. Sme radi, že sme nemuseli byť tento rok opäť svedkami vyjadrení, prečo smartfóny od OnePlus nemajú odolnosť voči vode podľa IP68, alebo prečo im chýba bezdrôtové nabíjanie. Tentokrát je OnePlus 8 Pro skutočnou vstupenkou do smartfónovej extraligy. Dôkazom je aj cena modelového radu 8 Pro, ktorá začína na 899 eurách. Nami testovaná verzia stojí 999 eur.

oneplus 8 pro

Model telefónuOnePlus 8 Pro
Operačný systémAndroid 10, OxygenOS
Formát SIM karty 2× Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]12 / 256, 8 / 128
ProcesorSnapdragon 865, 8-jadrový, max. 2,84 GHz
Displej, počet fariebFluidAmoled, 1 miliarda
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,78″ / 1440 × 3168 pixelov,
Slot na pamäťovú kartuNie
Bluetooth, Wi-Fi, USB-C, GPS, NFCWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, áno, áno, áno
Fotoaparáty / video48 Mpx, f/1.8, 25mm (wide), 1/1.43″, 1.12µm, PDAF, Laser AF, OIS
8 Mpx, f/2.4, (telefoto), 1/1.0µm, PDAF, OIS, 3× hybridný zoom, 30× digitálny zoom
48 Mpx, f/2.2, 14mm, 116˚ (ultraširokouhlý), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF
5 Mpx, f/2.4,4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, Auto HDR, gyro-EIS
Predný fotoaparát / video16 Mpx, f/2.5, 1080p@30fps, gyro-EIS
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4510 mAh / 30 W nabíjanie
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]165.3 × 74.4 × 8.5 mm / 199 g
KonektorUSB-C, bez 3,5 mm jacku
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark v8.3.9 – Total score582287

Zapožičal: OnePlus

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.