Zmenu operačného systému netreba realizovať len cez registre. Niekedy však nie je iná cesta. Vtedy však riskujete to, že systém nebude fungovať správne. To sa ale môže stať aj vtedy, keď to budete robiť bežnými nastaveniami viditeľnými priamo v systéme. Riziko je však o niečo menšie.

V tomto článku vám ukážeme, ako sa dá systém používať a prinášame tipy na jeho ešte jednoduchšie používanie. Nad mnohými ste sa zrejme ani nezamysleli a niekedy ich máme takpovediac pod nosom.

Uložte si motív systému

Nastavený systém si občas nejako zmeníte a neviete sa k pôvodnému vzhľadu vrátiť späť, prípadne je to zdĺhavú činnosť. Tiež si môžete ukladané témy aplikovať na inom počítači. Zálohovať si tému či vo Windows 10 nazvaný motív je vhodné aj pri inštalácii viacerých počítačov. Prihlásite sa pod svojím kontom aj do iného počítača a razom máte nie na novom tému zo starého, ale z nového sa prenesie téma na starý systém.

Zmenu motívov nájdete v časti Nastavenia – Prispôsobenie – Motívy. Po jeho vytvorení sa zobrazí uložený medzi ostatnými motívmi nižšie. Kliknite naň pravým tlačidlom a vyberte jedinú ponuku Uložiť motív na zdieľanie. Takto si ho zálohujete do samostatného súboru.

Kedykoľvek sa rozhodnete zmeniť nastavenia toho, ako systém vyzerá, vždy sa ľahko vrátite k pôvodnému nastaveniu. Takto vytvorený súbor sa dá použiť aj na iných počítačoch. Dvojklikom naň sa z neho prenesú všetky nastavenia, ako ich obsahuje. Táto akcia otvorí aj okno, v ktorom ste ukladali motív. Stačí ho len zavrieť.

Motív si uložte a exportujte do súboru. Prehodenie vizuálnych nastavení zvládnete jedným kliknutím
Motív si uložte a exportujte do súboru. Prehodenie vizuálnych nastavení zvládnete jedným kliknutím

Stmievanie obrazovky

Po inštalácii systému je štandardne nastavené šetrenie energie. Mnohí to poznáte, keď beží notebook z batérie, no stretnete sa s tým aj na počítačoch pripojených k elektrickej sieti. Tento spôsob zobrazenia Intel nazýva ako režim šetrenia na zvýšenie viditeľnosti. Grafici by s tým nesúhlasili a umelé stmavenie obrazovky v čiernych plochách a kontrastovanie svetlejších farieb nevyzerá vôbec dobre. Podobá sa totiž na rozrastrovanie obrazu. Skrátka a dobre, keď sa prepnete z tmavého okna do svetlého, obrazovka sa začne v postupných krokoch rozjasňovať.

Tohto efektu sa zbavíte cez program Ovládacie centrum pre grafiku Intel a presne takto sa dá nájsť v ponuke Štart. Prvé zapnutie bude vyžadovať súhlas s licenčnými podmienkami. Prepnite sa na kartu Systém a odtiaľ na kartu Napájanie. Vypnite všetky režimy na šetrenie energie. Takto sa vyhnete nepríjemnému efektu, ktorý zbytočne kazí dojem z celkového obrazu.

Občas sa môže stať, že sa vám nastavenia vrátia späť. Komu by tento typ nefungoval, aplikujte nastavenia ešte raz, prípadne ich zapnite a znova vypnite. Nastavenia sa môžu zmeniť pri veľkej aktualizácii operačného systému alebo stiahnutí nového ovládača grafickej karty.

Nastavenie obrazovky cez nástroj od Intelu
Nastavenie obrazovky cez nástroj od Intelu

Ako zmeniť príliš vysoký kontrast

Stretnúť sa môžete aj s tým, že systém používa štandardne príliš vysoký kontrast. V praxi to znamená, že neuvidíte napríklad sivé čiary. Napríklad v programe Microsoft Outlook alebo v programe Word nebude vidieť ohraničenie strany. Toto sa dá takisto zmeniť cez nástroj grafiky Intel. Na to, aby sa dali možnosti zobrazenia prispôsobovať, je potrebné vytvoriť nový profil. Do pôvodného to nepôjde a ten je na zmeny zamknutý.

V aplikácii Ovládacie centrum pre grafiku Intel sa prepnite na kartu Displej, sekciu Farba a cez tri bodky v tlačidle aktívneho profilu ho zduplikujte. Teraz sa budú dať vykonávať zmeny v tom, ako má byť farebne zobrazený obsah na obrazovke. Čokoľvek pokazíte, nebude problém. Stačí len kliknúť na tlačidlo predvoleného profilu a vrátite sa k pôvodným nastaveniam. Problém s vysokým kontrastom upravíte v sekcii Zvýšenie kontrastu.

Nízky alebo vysoký kontrast upravíte cez známy nástroj intelovskej grafiky
Nízky alebo vysoký kontrast upravíte cez známy nástroj intelovskej grafiky

Rýchlosť klávesnice

Rýchlosť, akou sa bude používať opakovane pridržaný kláves viete zmeniť cez Ovládací panel. Vyhľadajte slovo „klávesnica“. To nie je žiadna veda. Mnohí z nás máme rýchlosť nastavenú na maximum. Nakoniec, ono to tak rýchle nie je a po chvíli zvyku je to tak akurát.

Oceníte to najmä vtedy, keď potrebujete mazať slová alebo sa šípkami pohybovať po dokumente. Rýchlosť opakovania ale platí aj v iných aplikáciách a tiež napríklad v Prieskumníku. Po reštarte alebo prebudení počítača z režimu spánku sa však niekedy stáva, že tieto nastavenia klávesnice nie sú zapamätané.

Je to trochu nepríjemnosť, nič zásadné, no je tu spôsob, ako si rýchlosť klávesov nastaviť rýchlejšie. Zobrazte si Ovládací panel tak, aby ste na ňom videli ikonu na vstup do klávesnice. Chyťte ikonu myšou a potiahnite si ju na Pracovnú plochu. Takto si vytvoríte zástupcu, ktorý otvorí okno na zmenu rýchlosti klávesov.

Stačí ho klávesom Enter ihneď zavrieť a opäť sa aplikujú nastavenia tak, ako ich máte. Netreba hýbať s posuvníkmi. Stačí ich nechať tak ako sú, pretože vizuálne sú nastavené podľa vašich zmien, no tie neboli uplatnené. Po zatvorení okna klávesom Enter alebo tlačidlom Štart už bude všetko fungovať, ako má.

Malý ale užitočný tip, ak vás hnevá rýchlosť opakovania klávesov
Malý ale užitočný tip, ak vás hnevá rýchlosť opakovania klávesov

Vypnite defragmentáciu

Pred niekoľkými mesiacmi sa objavila chybná aktualizácia, ktorá spôsobovala problémy s SSD diskami a zapnutou defragmentáciou. Výrobca chybu opravil, no ak chcete mať istotu, je lepšie ju vypnúť. Je tiež možné, že ste sa s nástrojom Defragmentácia a optimalizácia jednotiek nestretli priamo.

Pre tých z vás, ktorí používate SSD disky v počítači, je úplne zbytočný a netreba ho používať. Systém je nastavený tak, aby sa tento disk nesnažil nijako defragmentovať, keďže to nedáva zmysel. Pre tých z vás, ktorí máte klasický HDD s platňami, je vhodné ho občas použiť. V prípade súborového systému tak raz za rok.

Nástroj ale môžete vypnúť tlačidlom Zmeniť nastavenie. Pripojením ďalších diskov do systému môžete tento nástroj použiť a defragmentovať ich ručne. Zobrazia sa v zozname diskov

V tejto súvislosti odporúčame ponechať na disku zhruba 25 % voľného miesta. Tí z vás, ktorí ste už niekedy zaplnili SSD disk na takmer jeho celú kapacitu, ste si možno všimli isté spomalenie. Systém aj aplikácie budú stále fungovať, avšak spomalenie si určite všimnete.

Je to práve tým, že sa disk zaplnil a je menej pamäťových buniek na ukladanie nového obsahu a radič má k dispozícii menšiu kapacitu. Je to podobné ako pri zaplnení otáčkového disku a všetky nové súbory sa ukladajú ďalej od stredu, tu je obvod platne dlhší. Síce ide o desiatky milisekúnd, no vo výsledku je poznať pomalšie čítanie alebo zápis.

Dokumenty na iné miesto

A tiež hudbu, video, fotky alebo stiahnuté súbory. Všetky štandardne nastavené priečinky zobrazené vo vašom profilovom účte môžu viesť na iné miesto. Ak teda chcete, môže byť cieľové úložisko v inom adresári na disku C alebo na úplne inom disku. Napríklad pre videoobsah sa bude používať externý disk.

Treba kliknúť pravým tlačidlom na ikonu systémového adresára tak, ako ich vidíte v Prieskumníku v zobrazení Tento počítač. Z kontextového menu vyberte Vlastnosti a prepnite sa na kartu Umiestnenie. Teraz si môžete vybrať nové úložisko pre tieto súbory.

Zmeniť umiestnenie dokumentov v adresári Dokumenty je možné aj bez zásahu do registra
Zmeniť umiestnenie dokumentov v adresári Dokumenty je možné aj bez zásahu do registra

Štart po štarte

Množstvo aplikácií sa zapne súčasne po spustení systému, hoci to vôbec nebudete potrebovať. Tak to je a všimli ste si, že každá aplikácia má pocit, že bez jej ikony pri hodinách a spustení nejakej jej časti neviete žiť. Je na čase jej pristrihnúť krídla.

Spustite Správcu úloh (pravým tlačidlom na tlačidlo Štart) a kliknite na spodný nápis Viac podrobností. To spravidla, ak ste správcu ešte nezapli. Keď v ňom vidíte aj karty v záhlaví, je to v poriadku, prepnite sa na kartu Spustenie. Tu je vidieť každá aplikácia alebo proces, ktorý programy používajú a spúšťajú po štarte.

Nepoužívate Skype? Zakážte jeho spustenie po štarte. Rovnako tak aj Spotify alebo iné aplikácie. Odtiaľto ich zase viete znova spustiť, stačí kliknúť pravým tlačidlom na položku a vybrať buď Povoliť alebo Zakázať.

Iný spôsob je využiť okno Nastavenia – Aplikácie – Spustenie. Tu nájdete rovnaké informácie ako v zozname Správcu úloh a na základe prepínačov im budete povoľovať alebo zakazovať prístup k spusteniu.

Cez Správcu úloh sa dá zakázať spúšťanie programov po štarte systému
Cez Správcu úloh sa dá zakázať spúšťanie programov po štarte systému

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.