5G Automotive je spoločný projekt Strojníckej fakulty STU, Fakulty informatiky a informačných technológií STU a spoločnosti Orange Slovensko. Firmy prezentovali integráciu a využitie  5G siete priamo pri jazde elektromobilu v bratislavskej Petržalke. Bol to jasný dôkaz revolúcie, ktorú nám o pár rokov môžu sprostredkovať 5G siete.

Eric Maintenay, riaditeľ úseku informačných technológií a sietí spoločnosti Orange Slovensko pri prezentácii 5G sietí.

Eric Maintenay, riaditeľ úseku informačných technológií a sietí spoločnosti Orange Slovensko pri prezentácii 5G sietí. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

SjF, FIIT a Orange Slovensko tak na Slovensku predstavili digitálne dvojča vozidla. Údaje z reálne jazdiaceho elektrického automobilu boli totiž spárované s virtuálnym počítačovým modelom a všetky technické prevádzkové parametre z vozidla boli cez 5G sieť operátora vysielané do centrálneho počítača.

Prezentácia nameraných údajov z vozidla. Digitálne dvojča je vľavo dole.

Prezentácia nameraných údajov z vozidla. Digitálne dvojča je vľavo dole. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Následne boli spracované a mohli byť využité na optimalizáciu spotreby elektrickej energie, napr. pri meniacich sa poveternostných podmienkach. Do budúcna je cieľom, aby na serveri prebiehajúce výpočty komunikovali priamo s vozidlom. Ide o prvý krok pre inteligentnú budúcnosť dopravy vo všeobecnosti za využitia 5G siete.

Na účely prepájania najnovších strojárskych a IT technológií či umelej inteligencie vznikol Automotive innovation lab pod vedením doc. Ľuboša Magdolena zo Strojníckej fakulty STU v Bratislave.  Výskumníci a študenti SjF STU a FIIT STU implementujú najnovšie poznatky do praxe. Podľa neho sa však ku skutočným autonómnym autám dostaneme niekedy v roku 2028. Autonómne autá musia myť vždy zabudovanú možnosť bezpečnej jazdy aj pri úplnom vypadnutí siete.

Doc, Lubošľ Magdolen upozorňuje, že autonómne autá majú ešte v praktickom živote čas.

Doc, Luboš Magdolen upozorňuje, že autonómne autá majú ešte v praktickom živote čas. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Vysokorýchlostná 5G sieť je výrazným technologickým míľnikom. Okrem vysokých prenosových rýchlosti a nízkej doby odozvy prináša aj úplne nové možnosti, ktoré ocenia nielen bežní používatelia, ale aj podniky a firmy pripravujúce sa na výzvy budúcnosti, ako sú Internet vecí, Smart továrne, Smart mestá, autonómne vozidlá a mnohé ďalšie. Práve automobilový priemysel sa vďaka 5G sieti môže posunúť na vyšší  level.

Orange svoju vysokorýchlostnú 5G sieť zatiaľ poskytuje je pre obyvateľov bratislavskej mestskej časti Petržalka a obyvateľov vybranej časti Banskej Bystrice. Vo vysokorýchlostnej 5G sieti na Slovensku môžu zákazníci využívať dátové prenosy s maximálnou teoretickou rýchlosťou až 1 300 Mbit/s pri sťahovaní a 130 Mbit/s pri odosielaní súborov, pričom skutočná rýchlosť sťahovania dát môže presahovať až 600 Mbit/s.  Svoju 5G sieť poskytuje zatiaľ na frekvenciách 3,5 GHz.

Na to ako vyzerá takéto auto sa môžete pozrieť aj v našom videu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu