Armáda sa zelená? Z pohľadu uniforiem už veľmi dlho, no teraz sa to týka hlavne techniky, ktorá sa postupom času nevyhne elektrifikovaným vozidlám.

V tomto prípade nejde o techniku našej armády, čo je pochopiteľné, ale o stroje používané americkou armádou, ktorá po dlhých rokoch vymenila legendu menom Humvee za „ľahké“ takticko-bojové vozidlo Oshkosh JLTV – stalo sa tak v roku 2015.

Teraz však prichádza výrobca Oshkosh Defense s novinkou, ktorá je vo svojej podstate rovnaká, akurát má elektrifikovanú, teda hybridnú pohonnú jednotku. Štandardný Oshkosh JLTV je poháňaný naftovým osemvalcom, ktorý je podobný motoru Duramax od General Motors. Nová hybridná verzia s označením eJLTV má rovnaký spaľovací motor, akurát kombinovaný s elektromotorom, ktorý je dostatočne výkonný na to, aby toto relatívne ťažké vojenské vozidlo dokázal dostať do pohybu bez pomoci spaľovacieho motora. To prináša z pohľadu taktických presunov v obývaných zónach viacero výhod. Výrobca však neuviedol, koľko dokáže Oshkosh eJLTV prejsť na čisto elektrický pohon.

Elektrický pohonný systém je dopovaný 30kWh lítium-iónovou batériou, ktorú dobíja veľký naftový motor, pričom nabitie na 100% netrvá viac ako 30 minút, čo je zaujímavý údaj (nie, na rýchlo nabíjačku vojaci chodiť nebudú, to by nebolo príliš efektívne). Výhodou hybridnej zostavy môže byť aj vyšší výkon, nakoľko sa k extra silnej naftovej jednotke pripojí 115kW z elektromotora, čo nie je zanedbateľné číslo. Okrem toho výrobca hovorí o zaujímavej úspore paliva oproti klasickému modelu – hybridná verzia by mala spotrebovať až o 20% menej paliva. Samozrejmosťou bude účinná rekuperácia prebytočnej energie – v jednoduchosti by sme to mohli porovnať ku klasickému hybridu od Toyoty.

Americká armáda si od roku 2015 zaobstarala niekoľko tisíc kusov verzie JLTV, pričom má v pláne objednávať ďalšie. Podľa Johna Bryanta, prezidenta spoločnosti Oshkosh Defense, armáda zatiaľ priamo nepožiadala o hybridný variant, ale ak by sa situácia zmenila, tak je táto spoločnosť pripravená ho promptne dodať. Bryant dodal, že vzhľadom na výhody danej technológie je to iba otázkou času.

O vývoj armádnej techniky s alternatívnym pohonom sa nezaujíma iba Oshkosh, ale napr. ajGeneral Motors, presnejšie divízia GM Defense, ktorá vyvinula rôzne elektrifikované armádne koncepty na testovanie. V roku 2016 bol predstavený aj pick-up Chevrolet Colorado ZH2 s vodíkovým pohonom. Tento pohon je však stále pesničkou budúcnosti, nakoľko musia prebehnúť rozsiahle a dlhodobé testy, pričom je problémom aj stály prísun vodíka – toto je značnou prekážkou aj v prípade civilných vozidiel poháňaných palivovými článkami.

Oshkosh eJLTV
Oshkosh eJLTV: Využitie elektrickej energie „čerpaním“ z vozidla von, napr. na napájanie inej techniky.

Zdroj: Motorauthority.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu