Peter Sagan je momentálne na krátku chvíľu na Slovensku a my sme boli na jeho tlačovkie na Magio pláži. Využili sme príležitosť a pýtali sme sa na to, ako vníma to, že čoraz viac ľudí si v preplnených mestách sadá na bicykel. Zaujímala nás otázka bezpečnosti. Rovnako sme chceli vedieť, ako Peter vníma nástup elektrobicyklov.

Peter odpovedal, že nástup cyklistiky a tiež elektrobicyklov hodnotí skôr pozitívne. Podľa neho sa v krajinách ako je Holandsko alebo Belgicko urobilo pre cyklistov veľa, je tu mimoriadne bohatá a rozvinutá infraštruktúra cyklotrás predovšetkým vo väčších mestách. Obyvatelia začali bicykel používať ako svoj hlavný dopravný prostriedok napr. do práce alebo do obchodu. Naznačil, že tento trend zatiaľ Slovensko reálne nenastúpilo.

Pripomeňme, že pri našej nedávnej návšteve Petrovho bydliska v Monacu sme si nemohli nevšimnúť, že tu nejaká bohatá sieť cyklotrás nie je. K otázke elektrobicyklov povedal, že ich hodnotí pozitívne, lebo umožňujú bežným ľudom dostať sa na miesta, kam by sa s bicyklom nedostali a zároveň umožňuje telesne menej pripravených používateľom užiť si jazdu na bicykli. Sám elektrobicykel tiež občas používa.

Pýtali sme sa ho tiež na inteligentné hodinky a špeciálne cyklopočítače. Zaujímalo nás nakoľko je to nevyhnutnosť a nakoľko skôr módny trend alebo prestíž. Peter odpovedal, že na bežné použitie v podstate stačí len meranie tepu a prípadne rýchlosť. Pre vrcholových športovcov sú potrebné aj ďalšie údaje o tom, čo sa reálne deje s telom a bicyklom.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu