Philips robí veľmi dobré televízory. Už sme testovali ich najnovšie vlajkové lode, ktoré patria medzi úplnú špičku ale podľa toho aj stoja. Reakcia vás čitateľov je – čo tak urobiť test televízora strednej triedy.

Samozrejme, urobíme vám po vôli a do našej redakcie tak dorazil televízor s označením PUS8807/12 – The One a to v obľúbenej veľkosti obrazovky 65 palcov. Dnes je to tak, že táto veľkosť patrí medzi najpredávanejšie, nie je to však do vyslovene malého bytu. Tu sme odporúčali skôr veľkosť 55 palcov. Mimochodom, existuje aj jeho 75- palcová verzia.

Pri inštalácii televízor predstavuje svoje schopnostiZdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Pri inštalácii televízor predstavuje svoje schopnosti

Operačný systém

PUS8807 je televízor postavený na operačnom systéme Android TV 11. To pre vás znamená, že máte vystarané, čo sa týka aplikačnej výbavy – všetko jednoducho je k dispozícii. Domáca stránka je prehľadná a intuitívna na použitie, spoľahnúť sa môžete aj na aktualizácie.

Philips 65PUS8807 a jeho domáca obrazovkaZdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Philips 65PUS8807 a jeho domáca obrazovka

Bežný používateľ však toho zase až tak veľa nepotrebuje – Netflix, YouTube, Disney+, Antik TV, Skylink Live TV tu sú výborne podporované a ak máte predplatné, využijete ich naplno.

Softvérová a hardvérová inštalácia

Softvérová inštalácia znamená zadanie hesla Wi-Fi siete, vyplnenie údajov z konta Google a výber aplikácií. Ďalej nastavenie Ambilight a prvotná kalibrácia obrazu a zvuku. Celé je to hotové do 10 minút, závisí od toho aké máte dlhé heslá a ako rýchlo ich viete zadať diaľkovým ovládačom. Pomohlo by pripojenie klávesnice na pohodlnejšie zadávanie textových znakov.

Philips 65PUS8807 pri prvom spusteníZdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Philips 65PUS8807 pri prvom spustení

Samotný televízor prichádza v efektnom vyhotovení so striebornými rámčekmi okolo displeja. K tomu je podstavec, ktorý spoľahlivo drží na celkovo 10 skrutkách a jeho namontovanie je naozaj nenáročné. Zadná strana je už plastová, počíta sa s tým, že túto plochu nebudeme mať vystavenú na obdiv návštevníkom.

Elegantný podstavec Philips 65PUS8807Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Elegantný podstavec Philips 65PUS8807

Výhodou tohto podstavca je to, že je centrálny a televízor tak umiestnite aj na pomerne malý stolček. Toto sa pri dnešnej televíznej konkurencii príliš nedá. Philips 65PUS8807 je možné namontovať aj na stenu.

Portová výbava

Po stránke portov je PUS8807 v poriadku, je tu všetko, čo budete potrebovať. Teda 4 porty HDMI (z toho dva HDMI 2.1), ďalej USB porty, pripojenie ethernet siete a optický výstup zvuku.

Porty na Philips 65PUS8807Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Porty na Philips 65PUS8807

Tiež je tu vstup pre terestriálnu a satelitnú anténu a tiež šacha na dekódovaciu kartu. Výhodou je aj výstup na slúchadlá. Viac nepotrebujete, napájanie je na druhej strane. V spodnej časti je ešte tlačidlo, ktorým sa dá televízor čiastočne ovládať aj bez diaľkového ovládania. Je to také núdzové riešenie, dá sa takto zmeniť kanál, nastaviť hlasitosť a pod.

USB porty na Philips 65PUS8807Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
USB porty na Philips 65PUS8807

Skutočné ovládanie zaisťuje diaľkový ovládač. Ten je dostatočne veľký, tlačidlá sa stláčajú pohodlne a je striebornej farby. Na jeho tele sa nachádzajú aj tlačidlá na rýchly prístup napr. k Netflixu. Na môj vkus je tu tých tlačidiel trochu veľa, ale dá sa na to zvyknúť.

Diaľkové ovládanie pre Philips PSU8807/12Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie pre Philips PUS8807/12

Ambilight – kráľovná krásy

S výnimkou konkurenčných výrobcov vám bude každý systém Ambilight chváliť. Nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že Ambilight môže byť rozhodujúcim prvkom pre nákup tohto televízora ale celkovo aj televízorov značky Philips.

LED na trojstrannom systéme Ambilight Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
LED na trojstrannom systéme Ambilight

Na zadnej strane tak nájdete sústavu LED, v tomto prípade rozmiestnených pozdĺž zadnej časti horného, ľavého a pravého okraja. Tieto LED pásy vrhajú okolo televízora lúče svetla, ktoré možno nastaviť buď na jednu farbu alebo farebného obsahu synchronizovaného so sledovaným obrazom. Pravdepodobne si vyberiete druhú možnosť a zistíte, že presnosť a umiestnenie farieb Ambilight je naozaj neuveriteľná a celkovo Ambilight viditeľne rozširuje zážitok zo sledovania obrazu. Vlastne zrazu máte väčšiu obrazovku ako ste si kúpili.

Ambilight v plnej parádeZdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Ambilight v plnej paráde

Osobne uprednostňujem funkciu Ambilight nastavenú na miernu úroveň jasu a miernejšiu dobu odozvy. Pri maximálnom nastavení už mám dojem z blikajúceho vianočného stromčeka. Sú ľudia, ktoré to preferujú a majú to mať. Mimochodom Samsung na CES ukazoval spoluprácu ich televízorov so svetlami Philips Hue, čo vytváralo systém podobný ako je Ambilight.

Ambilight sa dá prispôsobiť aj pre stenu inej farby ako je biela. Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Ambilight sa dá prispôsobiť aj pre stenu inej farby ako je biela

Ambilight je tiež súčasťou funkcie s názvom Aurora. Tá vám na obrazovke prehráva širokú škálu bezplatných videí a animácií v režime s nízkou spotrebou energie. Na čo je to dobré? Nemusíte sa vyrovnávať s tým, že v strede obývačky máte veľkú čiernu plochu, ak televízor práve nesledujete.

Kvalita obrazu a jeho nastavenie

Philips 65PUS8807 je postavený na paneli typu VA a používa systém priameho podsvietenia LED. Svetlá sú teda umiestnené za obrazovkou, a nie okolo jej okrajov. Nie je tu síce lokálne stmievanie, ale kombinácia VA/priame podsvietenie poskytuje veľmi dobrý zážitok. Hlavne, ak ju kombinujete s Ambilight.

Kvalita obrazu na Philips 65PSU8807Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Kvalita obrazu na Philips 65PUS8807

Mimochodom 55-palcový model údajne používa panel IPS. Takéto panely zvyčajne poskytujú o niečo lepšie pozorovacie uhly, ale horší kontrast.

Ide o 4K televízor s frekvenciou 120 Hz a pre hráčov je dôležité, že v rozšírenom nastavaní podporuje aj VRR (vrátane FreeSync Premium) a prepínanie ALLM. Výkon HDR v hrách optimalizuje pomocou HGiG a obraz sa tak prispôsobuje konzole a nie vlastnému mapovaniu tónov. Nechýba podpora pre hranie s Dolby Vision až do 60 Hz. Ak nebudete používať televízor na hry, tak nevadí, že týmto pojmom nerozumiete 🙂

Kvalita obrazu na Philips 65PSU8807Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Kvalita obrazu na Philips 65PUS8807

Významnou prednosťou 65PUS8807 pre filmy je podpora všetkých hlavných formátov HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision a HDR10+. Mnohé televízory totiž podporujú dva alebo tri z týchto formátov, ale je pomerne zriedkavé nájsť značku, ktorá by zvládla všetky štyri formáty.

Spracovanie obrazu modelu 65PUS8807 zabezpečuje piata generácia procesora P5 spoločnosti Philips. Tento procesor je postavený na princípe, že existuje päť kľúčových prvkov kvality televízneho obrazu (kontrast, farba, pohyb, ostrosť a detekcia zdroja), z ktorých každý možno individuálne zlepšiť špecifickými úpravami spracovania aplikovanými v presnom poradí. A funguje to. Len pripomeňme, že pre svoje vlajkové lode používa Philips už 6. generáciu tohto procesora.

Kvalita obrazu na Philips 65PSU8807 v prípade, keď sa nám zdal obraz trochu tmavýZdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Kvalita obrazu na Philips 65PUS8807 v prípade, keď sa nám zdal obraz trochu tmavý

Osobne sa mi zdali niektoré scény viac tmavé ako si ich predstavujem. Našťastie, v rozsiahlych ponukách nastavenia modelu 65PUS8807 sú možnosti, ako tomu pomôcť. Napríklad nastavenie režimu HDR Premium na strednú hodnotu namiesto nízkej/vypnutej prinesie oveľa viac detailov pleťových tónov, zatiaľ čo zvýšenie nastavenia úrovne čiernej na hodnotu približne 65 pre Dolby Vision a 58 pre HDR10 objaví detaily v tieňoch. Tým chcem povedať, že sa dá tento televízor vyladiť podľa osobných preferencií a budete spokojní.

Zvuk

Model 65PUS8807 podporuje prehrávanie zvuku Dolby Atmos a môže sa pochváliť usporiadaním dvoch reproduktorov s plným rozsahom poháňaných 10 W zosilňovačom. Tie sú podporené funkciami Dolby Bass enhancement a Room Calibration. Televízor je pripravený aj na zapojenie do bezdrôtovej siete reproduktorov DTS Play-Fi.

Kvalita zvuku je bežná, určite to nie je to, ako sme mali pri vlajkovej lodi so systémom s vyladením prémiovou britskou značkou Bowers & Wilkins. Na bežné sledovanie a počúvanie však bohato postačuje. Páčila sa nám čistota dialógov.

Pár funkcií navyše

Už sme spomínali funkciu Aurora, a veľmi sa nám páči funkcia budenia televízorom. Nastavíte si budík a ten po nastavenom čase začne postupne rozsvecovať televízor a je tu aj príjemná hudba. Na obrazovke vidíte tiež predpoveď predpoveď počasia a je tu aj zobrazenie aktuálneho času. Veľmi dobre sa na to vstáva, zvykli by sme si.

Budenie s televízoromZdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Budenie s televízorom

Rovnako je fajn, že spojenie telefónu a televízora je tu veľmi jednoduché s využitím Chromecast. Na displej tak ľahko dostanete svoje fotky alebo videá zo telefónu.

Prenos fotografií zo smartfónu do televízoraZdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT.sk
Prenos fotografií zo smartfónu do televízora

Verdikt

Philips 65PUS8807/12 prichádza v krabici s výrazným označením The One. To budí dojem výnimočnosti a tento televízor je výnimočný, ak sa naň pozrieme zo správneho uhla. Určite to nie je o najlepšom obraze a najlepšom zvuku, aký v súčasnosti dosiahnete na televízore. Je výnimočný tým, že pridáva všetko podstatné na to, aby ste s ním boli spokojní, ak si uvedomíte, koľko vlastne stojí. Pri dnešných cenách je tento televízor so 65 palcovou uhlopriečkou, systémom, Ambilight ale tiež širokou podporou HDR formátov výnimočný práve pomerom výkon/cena. Takto treba brať.

Zdroje: vlastné, Philips

Cena: 1049 eur

Zapožičal: Philips

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.