Doplnené 12. 8. 2021: Je to oficiálne, platenie Wear OS hodinkami cez Google Pay je k dispozícii aj na Slovensku a to pre všetky hodinky s NFC a platformou Wear OS 2, resp. novšou:

Pôvodný článok: Platenie cez službu Google Pay funguje na Slovensku už od jari 2018. A človek by očakával, že keď môže platiť smartfónom cez Google Pay, rovnakú funkciu môže využívať aj v prípade, že vlastní hodinky so systémom Wear OS so zabudovaným NFC. Lenže z pohľadu Googlu nie je Google Pay (pre smartfóny) ako Google Pay (pre inteligentné hodinky).

Google na oficiálnom webe informuje o dostupnosti platenia cez Google Pay inteligentnými hodinkami. Táto služba je k dátumu publikovania článku (29. 9. 2020) dostupná iba v Austrálii, Kanade, Francúzsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Poľsku, Rusku, Španielsku, v UK a v USA. V ostatných krajinách a teda aj na Slovensku nie je platenie cez Google Pay pomocou Wear OS hodiniek dostupné.

Tak tomu bolo aj v minulosti, lenže vtedy sa dalo toto obmedzenie obísť. Písali sme o tom v našom staršom článku, TU. V roku 2018 hodinky so systémom Android Wear / Wear OS automaticky deaktivovali aplikáciu Google Pay, pokiaľ ste nepochádzali z krajín, kde je platenie Android hodinkami povolené.

Toto obmedzenie bolo otravné, avšak aplikáciu Google Pay ste mohli opakovane manuálne zapínať a platby hodinkami uskutočniť. Celý proces aktivovania aplikácie trval približne minútu, čo nebolo príliš komfortné, ale s trochou trpezlivosti ste platbu nakoniec vykonali.

TAG Heuer Connected
TAG Heuer Connected

Ako je to v roku 2020 na Slovensku?

Google sa však s takýmto obmedzením neuspokojil a rozhodol sa platenie hodinkami cez Google Pay úplne vypnúť, ak nepochádzate z krajiny, kde je služba k dispozícii. Všimli sme si to už pri testovaní hodiniek TAG Heuer Connected koncom marca 2020.

Keď si inteligentné hodinky s Wear OS stiahli najnovšiu verziu operačného systému a rovnako si aktualizovali všetky nainštalované aplikácie, vrátane Google Pay, tak nám pri snahe o spustenie tejto služby oznámili, že nie je v našej krajine dostupná. Nepomohlo ani jej manuálne povolenie a spustenie. Objavila sa chybová hláška, že platenie nie je dostupné v našej lokalite.

V závislosti od modelu vašich Wear OS hodiniek sa môže správanie aplikácie Google Pay teoreticky odlišovať. Ale faktom je, že Google robí všetko pre to, aby znemožnil platenie hodinkami cez Google Pay v nepodporovaných krajinách. Ak teda zvažujete kúpu Wear OS hodiniek, počítajte s tým, že pomocou nich ešte nejaký čas platiť nebudete.

Kedy a či pribudne podpora platenia Android hodinkami cez Google Pay na Slovensku nebolo oznámené. Ak sa tak stane, budeme o tom informovať vo forme samostatnej novinky.

Zdroj: Google Pay

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit