Odskúšali sme si to minulý týždeň počas celoplošného testovania. Ľudia hľadali informácie o tom, kde sú odberné miesta a koľko sa na nich čaká.

Teraz prichádza ďalšia z aplikácií, ktoré niečo takéto rýchlo vyrieši moderným spôsobom. Dôležitú úlohu majú v tomto samosprávy. Starostovia a primátori potrebujú so svojimi občanmi komunikovať na dennej báze. Zakladatelia komunikačnej platformy Správy o meste sa rozhodli pomôcť komunikáciu samospráv zefektívniť a zmodernizovať. Platformu Správy o meste ponúkajú starostom a primátorom na najbližšie mesiace bezodplatne. Dnes túto aplikáciu využíva 50 miest na Slovensku.

Keď sa na celú situáciu s celoplošným testovaním pozrieme detailne, zistíme, že mnoho rozhodnutí vlády padá na plecia samospráv. Primátori a starostovia miest musia zabezpečiť úlohy, na ktoré z obdobia spred pandémie neboli zvyknutí. Úspech týchto zadaní veľakrát závisí od rýchlej a efektívnej komunikácie s občanmi.

Ako to funguje?

Získanie mobilnej aplikácie je jednoduché. Na jej odber sa stačí prihlásiť na web stránke www.spravyomeste.sk, následne kliknúť na “vyskúšať zadarmo” a rozhdonúť sa či chcete aplikáciu využívať ako občan alebo ako zástupca obce. Týmto krokom sa dostanete k mobilnej aplikácii, ktorá je určená pre sledovaný región. Ak vaša obec ešte nepodporuje platformu SOM – správy o meste, môžete o nej napísať starostovi.

Takto sa dostanete ku konkrétnej mobilnej aplikácii. Príklad pre obec Bernolákovo

Takto sa dostanete ku konkrétnej mobilnej aplikácii. Príklad pre obec Bernolákovo

Aké má funkcie?

Mobilná aplikácia SOM Správny o meste poskytuje niekoľko základných služieb. Prvou najdôležitejšou službou sú notifikácie alebo inak povedané správy. Miestny úrad dokáže naraz rozposlať správu všetkým obyvateľom alebo napríklad len obyvateľom jednej ulice. Občania sú tak informovaní včas a dokážu rýchlo reagovať na vniknutú situáciu. V aplikácii môžu obyvatelia nájsť aj všetky aktuality – informácie o dianí v meste, novinkách, o podujatiach.

Tlačová konferencia pri predstavení Spravy o meste

Tlačová konferencia pri predstavení Správy o meste

Prostredníctvom aplikácie môže nahlásiť svoj podnet aj občan – napríklad iba jednoducho odfotografuje problém, na ktorý narazí a okamžite ho pošle na úrad na riešenie. Mobilná aplikácia taktiež poskytuje obyvateľom mestské noviny v online podobe.  V mestskej aplikácii obyvatelia nájdu aj dôležité kontakty, otváracie hodiny, príchody, odchody vlakov, autobusov – všetko na jednom mieste. Autori aplikácie do nej naprogramovali aj susedskú burzu, teda bezplatnú lokálnu inzerciu zameranú na pomoc medzi susedmi.

Teraz aj s modulom pre koronavírus

Funkcionalita bola dobudovaní na súčasnú situáciu v súvislosti s koronavírusom a starostovia môžu informovať svojich občanov v reálnom čase, doslova minútu po minúte. Počas pandémie ju môžu využiť na informovanie obyvateľov o aktuálnej epidemiologickej situácii,  môžu prostredníctvom nej upozorniť na aktuálne ohniská nákazy. Platforma dokáže zobraziť aj mapy odberných a testovacích miest, či informovať o aktuálnej situácii na nich. Rovnako občania môžu online upozorniť svoje mesto, obec či mestskú časť na reálny problém, ktorý sa tak môže vyriešiť v omnoho kratšom čase.

Aplikáciu Správy o meste už využíva niekoľko miest a obcí na Slovensku. „Počas víkendového plošného pretestovania bola aplikácia SOM Staré Mesto jedným z hlavných komunikačných nástrojov. Zriadili sme samostatnú sekciu iba s informáciami o priebehu testovania a informovali sme Staromešťanov prakticky v reálnom čase,“ povedala nám starotska mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.