Robotické vysávače už prešli dlhú cestu vývojom.

Najnovšie verzie majú silnejšie nasávanie, lepšie schopnosti čistenia rohov v miestnosti a lepšie programovanie. Už do nich nemusíte investovať toľko peňazí, ako v minulosti. Posun vpred zaznamenali aj v používateľskej skúsenosti. Inštalácia takéhoto domáceho pomocníka už nie je o dlhom nastavovaní programov a ťahaní káblikov popod lišty dlhé hodiny. Vďaka súprave senzorov a prehľadnej mobilnej aplikácii je inštalácia otázkou pár minút.

Ak uvažujete nad kúpou jedného z týchto malých pomocníkov, zvážte typ podlahy. Väčšina vysávačov poskytne kvalitný výsledok len na pevných podlahách. Len zopár drahších modelov si poradí aj s kobercami. Zamyslite sa aj nad rozložením vášho domu a type znečistenia, ktoré generuje váš domov. Môžu to byť napríklad chlpy od vášho domáceho zvieratka alebo vyliate tekutiny po vašich malých deťoch.

Kúpa robotického vysávača v závislosti od typu podlahy

Tvrdé podlahy

Väčšina testovaných robotických vysávačov je veľmi dobrá na čistenie tvrdých podláh – aj keď nie vždy v rohoch a hranách.

V prípade domu, ktorého plocha je pokrytá zväčša tvrdou podlahou, robí väčšina robotických vysávačov primeranú prácu pri udržiavaní čistoty podláh. Hoci bude stále potrebné občas čistenie štandardným vysávačom (alebo metlou). Zároveň je to stále dôkladnejšie, než robotické vysávače.

Koberce

Napriek sofistikovanej technológii – navigačnému softvéru, detekcii schodov, kamerám na detekciu nečistôt – robotické vysávače sú stále pomerne neefektívne pri odstraňovaní nečistôt z kobercov.

Nedokážu vytvárať nasávanie štandardného vysávača a zatiaľ čo koberce môžu vyzerať čisto, v ich vlasoch zostáva veľa nečistôt. V priebehu času to môže spôsobiť poškodenie koberca.

V domácnosti s podlahami pokrytými kobercami je robotický vysávač dobrý na vizuálne upratanie podlahy, ale koberec bude potrebovať pravidelné čistenie so štandardným vysávačom, aby ste sa zbavili aj nečistôt hlbšie vo vlasoch. Niektoré výkonnejšie robotické vysávače však obsahujú funkciu čistenia kobercov až do 3 cm.

Funkcie, na ktoré sa zamerať pri výbere

Detekcia schodov

Táto vlastnosť, ktorá je dnes štandardná takmer vo všetkých modeloch, pomáha robotovi snímať, keď dosiahne rímsu alebo schod. Môže sa tak zastaviť a vyhnúť sa poškodeniu.

Virtuálna stena

Príslušenstvo slúžiace na vytvorenie neviditeľnej bariéry na blokovanie otvorených dverí alebo iných oblastí, do ktorých nechcete, aby robotický vysávač vstupoval. Pri novších modeloch robotických vysávačov nie je potrebné nijak fyzicky označovať tieto hranice napr. pomocou tenkých káblikov. Stačí ak necháte vysávač zoskenovať byt či dom a priamo v aplikácii mu môžete určiť hranice.

Programovateľný čas

Táto praktická funkcia vám umožní nastaviť časy dňa alebo týždňa na spustenie vysávania – môžete ho napríklad nastaviť tak, aby vysával iba keď ste v práci. Možná je aj integrácia do systému inteligentnej domácnosti. Následne môžete programy vysávania zahrnúť do rôznych scenárov, napríklad keď senzory detegujú, že sa nikto v byte nenachádza, začne s upratovacím cyklom.

Automatické nabíjanie

Keď je batéria takmer vybitá, vysávač nájde cestu späť do nabíjacej stanice a automaticky sa pripojí k doku. Vysávač vždy prepočítava, koľko energie potrebuje, aby sa dostal späť do svojej stanice a tak sa nemôže stať, že by sa vybil predtým ako k nej príde.

Mop

Drahšie modely sú vybavené aj funkciou mopovania. Robotické vysávače s mopom obsahujú nádržku na vodu a mikrovláknovú utierku, ktorú je možné prať v práčke.

Úroveň hluku

Robotické vysávače sú vo všeobecnosti tichšie ako tie štandardné, niektoré však majú nepríjemné piskľavé zvuky a iné vydávajú mechanický hluk pri nasávaní. Pokiaľ však chcete vysávač spúšťať automaticky a len v prípade, že nie ste doma, tento parameter pre vás nemusí byť dôležitý. Robotické vysávače totiž nevytvárajú taký hluk, ktorý by rušil vašich susedov.

Aplikácia

Všetky, okrem najzákladnejších robotických vysávačov majú aplikáciu, s ktorou vysávač komunikuje. Pripoja sa k bezdrôtovému smerovaču a pracujú so špecializovanou aplikáciou, ktorá vám pomôže kontrolovať váš rozvrh čistenia.

Funkčnosť sa líši v závislosti od toho, ako dômyselný je daný model. Všetky by mali mať základnú schopnosť zapnúť a vypnúť alebo pozastaviť cyklus a naprogramovať preferovaný čas a frekvenciu čistenia. Medzi ďalšie funkcie môže patriť mapovanie miesta, ktoré robot už vyčistil, históriu čistenia, manuálne čistenie, čistenie škvŕn, stav batérie alebo upozornenia, keď robot vykonal svoju prácu.

Webkamera

Niektoré vysokokvalitné roboty sú dokonca viacúčelové a fungujú aj ako bezpečnostná kamera. V spojení s aplikáciou sa môžete prihlásiť a monitorovať svoj domov na diaľku.

Pokiaľ uvažujete nad automatizáciou svojej domácnosti a vysávanie či mopovanie je pre vás činnosť, ktorá vás nepríjemne zaťažuje, investícia do robotického vysávača môže byť rozumnou cestou ako sa tejto povinnosti zbaviť. Momentálne máte možnosť vybrať si zo širokej ponuky robotických vysávačov na okay.sk s garanciou najnižšej ceny. Stačí si tak vybrať ten správny model podľa vašich potrieb a zakúpiť ho najlacnejšie na trhu s možnosťou doručenia na ktorúkoľvek predajňu zo širokej siete predajní Okay elektro na Slovensku.

Článok je pripravený v spolupráci s okay.sk