Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Plzeňský Prazdroj aj v roku 2018 investuje do potvrdenia svojej pozície na svetovom pivnom trhu. Vďaka novým cylindro-kónickým tankom, ktoré začiatkom tohto roku dorazili do pivovaru, sa zvýši jeho kvasná kapacita. Tanky budú súčasťou tretej varnej sústavy plzenského ležiaku, ktorej výstavba aktuálne v Plzni prebieha. Práve vďaka nej pivovar navýši výrobnú kapacitu Pilsner Urquell o takmer tretinu, na viac ako 88-tisíc hektolitrov piva týždenne a 3,5-milióna hektolitrov ročne.

Pivovar tak reaguje na stále rastúcu spotrebu Pilsner Urquell nielen v Čechách a na Slovensku, ale aj vo svete, predovšetkým na ázijských trhoch. Navýšenie kapacity umožňuje spoločnosti dodávať pivo z plzenského pivovaru do celého sveta v tej najvyššej kvalite. „Popularita piva Pilsner Urquell stojí na Slovensku na pevných základoch. Jeho spotreba na našom trhu kontinuálne rastie, o čom svedčí fakt, že v rámci exportu sa u nás vypije najviac plzenského ležiaku po Nemecku,“ hovorí Martin Grygařík, obchodný riaditeľ, Pivovary Topvar.

Pivo v Plzni sa varí podľa rovnakej receptúry a rovnakým postupom už 175 rokov. „Držíme sa toho, čo robí plzeň plzňou – varíme pivo na tri rmuty v medených nádobách s priamym ohrevom plameňom, používame žatecký chmeľ poloraný červeňák, vlastný slad a vodu i špeciálne plzenské kvasnice. Pivo kvasí a zreje päť týždňov rovnako ako v roku 1842,“ vysvetľuje Stanislav Hamara, manažér závodu v Plzni.

Okrem tankov, ktoré dorazili v januári, budú v nasledujúcich týždňoch inštalované aj ďalšie súčasti kompletnej varnej sústavy: medené kotly pre rmutovanie, sceďovačka aj kotol pre varenie mladiny.

Kapacita varne Pilsner Urquell je takmer 63-tisíc hektolitrov za týždeň a v sezóne s najvyšším dopytom ju Prazdroj využíva na maximum. Obľuba prémiového plzenského ležiaku neustále rastie. Plzeňský Prazdroj preto do rozšírenia varne investuje takmer 11 miliónov eur. Po dokončení všetkých prác v máji tohto roka sa kapacita prémiového ležiaka zvýši o tretinu na viac ako 88-tisíc hektolitrov týždenne a 3,5-milióna hektolitrov ročne.

Plzeňský Prazdroj aktuálne vyváža pivo do viac ako 50 krajín po celom svete a je najväčším exportérom českého piva. Najväčším zahraničným spotrebiteľom je Nemecko no veľký záujem o značku Pilsner Urquell prejavujú aj nové destinácie. Predovšetkým ázijské trhy majú pre ďalšie zvyšovanie exportu veľký potenciál. Prémiovému ležiaku sa dobre darí najmä v Kórei, kde sa jeho predaj medziročne zvýšil o 40%. Česká pivná ikona je obľúbená aj v Japonsku a ďalších ázijských krajinách.

Značky: