Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Keďže sú ceny nehnuteľností u nás v porovnaní s priemerným príjmom vysoké, väčšina Slovákov si musí na bývanie požičať. Poštová banka prichádza s top úrokovou sadzbou na všetky doby fixácie. 

Viac ako 12 rokov by musel obyvateľ hlavného mesta s priemerným bratislavským príjmom celú svoju čistú mzdu* odkladať bokom, aby si mohol kúpiť 3-izbový byt s veľkosťou 70 m2. Druhé miesto v rámci rebríčka najdlhšie pracujúcich na spomínaný byt vo svojom regióne obsadili Prešovčania, ktorí by museli odkladať jednu celú čistú priemernú mzdu takmer desať rokov. Trnavčania a obyvatelia Žiliny by pri svojej priemernej čistej mzde pracovali na rovnaký byt deväť rokov, Košičania osem a pol roka, Nitrania takmer osem, Bystričania a Trenčania viac ako sedem rokov.

„V porovnaní s priemerným príjmom sú ceny bytov privysoké. Väčšina obyvateľov túžiacich po vlastnom bývaní je preto odkázaná siahnuť po úvere,“ konštatuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Ceny nehnuteľností pritom kontinuálne rastú. V priemere za byty už zaplatíme o 14,2 percenta viac ako historické maximum z roku 2008. Podľa analytičky ťažko predpokladať, kedy dôjde k poklesu cien. „Závisí to od viacerých externých faktorov, ktoré ovplyvňujú to, ako sa darí našej ekonomike. Náš hospodársky rast totiž bude závisieť aj od toho, ako sa vyriešia zahranično-obchodné vzťahy medzi USA a Čínou a akou formou odíde Veľká Británia z Európskej únie. Ale taktiež od toho ako sa bude dariť nemeckej ekonomike, kam smeruje viac ako pätina nášho vývozu,“ vysvetľuje Lucia Dovalová.

„Keďže ceny bytov stále rastú a prísnejšie podmienky poskytovania úverov na bývanie sú od júla už v plnom rozsahu, snažíme sa vyjsť žiadateľom o úver v ústrety iným spôsobom,“ konštatuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Poštová banka preto od 28. augusta znížila úrokové sadzby na všetkých svojich fixáciách na jedno percento ročne. „Túto top úrokovú sadzbu máme pre všetkých klientov. Nerozlišujeme ich teda podľa výšky ich príjmu či iných rizikových faktorov,“ vyzdvihuje Lýdia Žáčková. Navyše poskytnutie úveru je stále bez poplatku. Jedinou podmienkou na získanie tejto úrokovej sadzby je vedenie a splácanie úveru z účtu v Poštovej banke a poistenie schopnosti splácať úver.

Parametre úveru na bývanie
FIX1 od 1,00% p.a. – predtým od 1,00% p.a.

FIX2 od 1,00% p.a. – predtým od 1,00% p.a.

FIX3 od 1,00% p.a. – predtým od 1,10% p.a.

FIX5 od 1,00% p.a. – predtým od 1,20% p.a.

Platí pre všetkých klientov do 80% LTV

Poskytnutie úveru je bez poplatku

Úroková sadzba platí po zohľadnení zliav za voliteľné služby:

0,3% za vedenie a splácanie úveru z účtu vedeného v PABK

0,2% za poistenie schopnosti splácať úver