Tatra banka dlhodobo zefektívňuje svoje mobilné bankovníctvo aj internet banking. Nám sa veľmi páči napr. spending report, ktorý vás na  prvý pohľad informuje o tom, koľko za čo míňate a tak máte prehľad o vašich financiách.

Teraz prichádza do internet bankingu ďalší nový prvok – MaFIN. Je to manažment vašich financií a umožňuje vám splniť si vaše ciele. Tento mobil je zatiaľ integrovaný do internet bankingu, umožňuje zoskupiť vaše zdroje a to nielen z Tatra banky ale môže ísť o zdroje z tretích strán. My si ukážeme ako celý systém funguje a v závere máme pre vás aj video s praktickou ukážkou použitia MaFINu.

Na základnej obrazovke MaFIN vidíte 9 základných cieľov, ktoré dobre pokrývajú najbežnejšie hmotné túžby – kúpa auta, cestovanie, lepší dôchodok, vzdelanie dieťaťa a pod.

tatrabankamafinti

Vašou úlohou je vybrať si daný cieľ a špecifikovať ho. V našom prípade nech to je nákup auta za 25 000 Eur a chceli by sme ho kúpiť v novembri 2017. Poznamenajme, že Tatra banka vám v prípade MaFIN poradí napr. pri vzdelaní dieťaťa a odporučí sumy potrebné na vzdelanie na Slovensku, v ČR a inde vo svete. To príde často vhod.

tatrabankamafinti-2

Výberom tohto želania sme splnili prvú fázu vytvorenia nového cieľa. Teraz je treba pripojiť ho na niektorý zdroj. V našom prípade ho napojíme na sporiaci účet a určíme, koľko z neho bude určené na nákup auta. Rozdelenie celého sporiaceho účtu vidíme prehľadne v koláčovom grafe.

tatrabankamafinti-3

Takto je nový cieľ vytvorený a neskôr ho môžeme ešte modifikovať. Dá sa napr. upraviť cena auta, skrátiť dobe, koľko sme ochotní čakať, prípadne prerozdeliť zdroje. Tatra banka tu ponúka aj skratku – úver na daný cieľ. To však nie je hlavný cieľ produktu MaFIN – jeho cieľom je aj vychovať ľudí k systematickému šetreniu.

tatrabankamafinti-4

Aby sme skrátili dobu naplnenia cieľa, môžeme k nemu pripojiť aj ďalšie zdroje. V našom prípade si vyberieme ročný termínovaný vklad v hodnote 3000 Eur. Takto máme ihneď aj prvé prostriedky investované do splnenia cieľa a každý mesiac sa budú pripočítavať prostriedky zo sporiaceho účtu.

tatrabankamafinti-5

Cieľ na nákup auta sa takto dostáva do zoznamu cieľov a pokiaľ je pre nás dôležitý, môžete mu priradiť najvyššiu prioritu. Takto sa dostane na vrchol zoznamu a bude aj prednostne napĺňaný prostriedkami. Ikona automobilu sa dá zmeniť v nastavení cieľa.

tatrabankamafinti-6

V prehľade potom vidíme aj dokončené ciele a máme o nich podrobné informácie.

tatrabankamafinti-7

Plnenie cieľov sa dá efektne zobraziť aj v grafickej podobe časovej osi.

tatrabankamafinti-8

Nová verzia internetového bankovníctva prináša teraz aj možnosť použitia widgetu – vybraný cieľ si takto môžeme šikovne umiestniť na hlavnú stránku internetového bankovníctva a mať ho vždy na očiach. Presunutím myšou sa dá tento nový widget premiestniť celkom hore.

tatrabankamafinti-9

V prípade ak vlastníte napr. nehnuteľnosť, môžete si tento majetok ľahko zaradiť medzi zdroje, s ktorými môžete plniť ciele. V našom prípade sme do aktív – teda účtov a vkladov zaradili aj dom v hodnote 100 000 Eur.

tatrabankamafinti-12

Jeho zaradením na splnenie cieľa nákupu nového auta si ho môžete ihneď splniť.

tatrabankamafinti-14

Systém MaFIN sme si vyskúšali v praxi a z tejto skúšky sme pripravili aj video.

So systémom MaFIN dostanete vaše šetrenie naozaj kontúry a cieľ si splníte s vyššou pravdepodobnosť. Odrazu to másystém a vy priamo vidíte, ako ste na tom s plnením cieľa. Ak ho neplníte, pripomenie vám to MaFIN červenou farbou. Oplatí sa to vyskúšať a možno tomu prídete na chuť.

Prajeme splnenie vašich cieľov – hmotných ale aj tých nehmotných.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.