Nástroj na obnovenie súborov, s ktorým nájdete špecifické súbory.

Vymazať dáta nie je až taký problém, horšie to býva s obnovou. Čím neskôr si na to spomeniete, tým je to spravidla horšie. Tento program patrí medzi utility na obnovu vymazaných dát, obnoviť sa dajú aj tie, ktoré boli v Koši. Na výber je niekoľko variantov, podľa toho, čo presne potrebujete obnoviť.

Podporuje viac ako 100 typov súborov, pri obrazových vám zobrazí aj náhľad. Takto už na pohľad vidíte, čo sa dá obnoviť a najmä či je vôbec obnova možná. Nájdenie súborov trvá v závislosti od typu zariadenia. Iný čas bude potrebný na veľkom otáčkovom disku, iný zase na 128 GB externom SSD disku.

MiniTool Power Data Recovery 10

Softvér je vhodný pre začiatočníkov, nakoľko ich postupne prevedie procesom ako dáta obnoviť a upozorní ich na rizikové použitie. Napríklad, aby obnovené dáta neobnovili na disk, ktorý by chceli neskôr prehľadávať na pred tým zmazané súbory. Takto sa zabráni prepisu a zvýši sa šanca na obnovu. V zásade nie je problém, kedy ste dáta odstránili. To ste mohli pokojne pred rokom a obnovíte ich bez najmenšieho zaváhania. Ide však o to, či ste daný disk alebo flash disk či pamäťovú kartu používali a mohli tak prepísať skôr vymazané dáta.

Program zobrazí dostupné diskové jednotky. Pripravte sa na to, že uvidíte viac diskov ako v Prieskumníkovi. Operačný systém totiž počas inštalácie nastaví niektoré oddiely ako skryté. Typicky tak ide napríklad o oddiel s inštalačnými súbormi systému. Ten slúži na obnovu systému a bežne ho nevidíte. Spomedzi jednotiek tu nájdete aj vaše, v našom prípade flash disk, z ktorého sme sa pokúsili obnoviť fotografie zmazané pred niekoľkými dňami.

Vyhľadávanie si môžete uložiť a neskôr na základe výsledkov pristúpiť k obnove súborov. Stále však platí, aby ste pamäťové médium nepoužívali. Program podporuje bootovacie médium, takže si vytvoríte vlastný spúšťací disk. To je vhodné pri obnove dát na disku C, kde je systém a už jeho zapnutím a bežným používaním sa môžu prepisovať dáta.

MiniTool Power Data Recovery 10 obnoví zadarmo 1 GB dát. Dostupný je v platenej verzii za 89 USD vo forme predplatného na jeden rok aktualizácií alebo za cenu 99 dolárov vo forme jednorazovej licencie bez obmedzenia životnosti, aj s doplnkovými aktualizáciami.

MiniTool Power Data Recovery 10

Link: MiniTool

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.