Prvý ekologický motosharing je už spustený v Košiciach. Do systému je v komerčnom pilote zaradených 60 smart skútrov. Paralelne bola predstavená unikátna sieť nabíjacích bodov, kompletne navrhnutá inžiniermi na Slovensku. Po naplnení plánov bude v Košiciach a Bratislave dostupných až 500 elektrických motoriek.

Operátor telekomunikačných a zdieľaných služieb Antik Telecom dnes spustil prvú službu tzv. e-motosharingu Verejný skúter – požičiavanie elektrických motoriek v SR. Nová forma alternatívnej dopravy v komerčnom pilote zahŕňa v komerčnej pilotnej prevádzke 30 ekologických jednostopových vozidiel ktoré budú v nasledujúcich týždňoch dopĺňané podľa dopytu na počet 60 kusov. Pre ukončenie jázd operátor buduje sieť minimálne 70 nabíjacích bodov po celom meste, pri štarte je dostupných 7 nabíjačiek, každá pre 3 mopedy.

Skútre je možné nabíjať aj v bežnej zásuvke 230V v rodinnom dome či firme. Cena minúty jazdy je 0,15 eur, pre klientov telekomunikačných služieb Antik je to 0,10 eur. Verejný skúter vyniká bezhlučnou jazdou úplne bez emisií s dojazdom až 65 km.

„Náš bikesharing Verejný bicykel zaznamenal od spustenie tejto jari už 200 tisíc jázd a získal si desaťtisíce používateľov. Rozhodli sme sa preto uľahčiť obyvateľom mesta život aj pri dlhších jazdách – za nákupmi či
v kopcovitých častiach mesta,“ povedal generálny riaditeľ ANTIK Telecom Igor Kolla. „Verejný skúter prináša príjemnú ekologickú alternatívu k osobnému autu bez potreby vozidlo vlastniť. Motorku si požičiate ľahko
pomocou mapy v aplikácii a jazdu môžete ukončiť kdekoľvek v hraniciach mesta. Aby sme použitie čo najviac uľahčili, naši inžinieri navrhli nabíjacie body unikátneho dizajnu, ktoré postupne umiestňujeme v celom meste.

Pokiaľ vodič ukončí jazdu v Antik nabíjačke, pomôže tak ďalšiemu záujemcovi dostať sa k čerstvo nabitej motorke.“ Pre inštaláciu nabíjacích bodov sa Antik spolieha aj na rozsiahlu sieť partnerov, ktorými sú vysoké školy, obchodné centrá, predajné siete ale aj samospráva. Cieľovo chce operátor umiestniť do mesta až 200 elektrických motoriek a vybudovať niekoľko sto nabíjacích miest, ktoré budú využiteľné aj pre aj pre elektrobicykle, kolobežky či zdieľané elektromobily.

Verejný skúter si vyrába Antik v továrni svetovej značky elektrických motoriek SuperSoco vrátane na Slovensku navrhnutého riadiaceho modulu vozidla. Ten obstaráva z palubnej siete všetky dôležité dáta, napr. o stave batérií, presnej polohe, dostupnosti prilby, otvorení boxu, ale aj takých špecialít ako je okamžitý náklon motorky na zistenie, či vozidlo nie je napríklad spadnuté na ceste. Celé vozidlo disponuje európskym certifikátom a homologizáciou v SR. Vozidlo je dvojmiestne, disponuje LED osvetlením, účinnými prednými a zadnými brzdami, smerovkami, nabíjacím káblom, odkladacím boxom, či prednou kapsou a háčikom na tašku. Nabíjanie telefónu obstará USB zásuvka.

Zapožičanie vyžaduje registráciu v appke Antik SmartWay pre Apple a Android a depozit vo výške 80 eur (klienti Antiku 40eur), je ale možné zdieľať už vložený depozit a kredit zo služby Verejný bicykel. Jazdné sa účtuje vo výške 15 centov za minútu (Antik klienti 10 centov). Ukončenie jazdy kdekoľvek v meste v Antik nabíjačke alebo s nabitým skútrom nad 80 percent je bezplatné. Pri nabití pod túto hranici v centrálnej časti mesta sa spoplatňuje 2 eurami, na väčšine sídlisk 4 eurami. O cene za ukončenie jazdy informuje aplikácia. Súčasťou ceny zapožičania je aj prilba a potrebné doklady od vozidla. Pre jazdu je nutné byť držiteľom vodičského oprávnenia AM (získava sa spolu s oprávnením typu B). Viac informácií možno nájsť na www.verejnyskuter.sk.

Viac o našom teste služby VerejnýSkúter

Požičajte si elektrický skúter na Slovensku (VIDEO TOUCHIT)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu