Fotografie si vo väčšej či menšej miere upravuje takmer každý z nás. Buď priamo v smartfóne alebo v počítači. My sa v tomto článku pozrieme na to, ako sa dajú fotky upraviť v počítači. Vybrali sme pre vás dva rokmi preverené programy, ktoré sú stálicou v oblasti úpravy obrázkov. Oplatí sa jeden z nich mať. Pomôžu vám udržať si prehľad v obrázkoch a spraviť úpravy, ktoré by ste bez nich len ťažko robili.

Programov na úpravu fotografií je veľa a sami sa môžete rozhodnúť používať nejaký iný. Existujú programy, ktoré sú zadarmo no aj platené. My sme vybrali tie, ktoré sa vám budú dobre ovládať, nakoľko majú slovenské rozhranie a poslúžia profesionálnym fotografom ako aj používateľom, ktorí fotia s mobilom.

V našom prípade ide o Ashampoo Photo Commander 15 a Zoner Photo Studio X. Oba majú svoju zásobu funkcií a pracuje sa s nimi veľmi podobne. V tomto článku vám ukážeme, čo oba programy dokážu a ako vyzerajú ich funkcie. Takisto vám poradíme, ktorý program sa bude hodiť pre vás.

Triedime fotky

Skôr či neskôr budete mať vo fotkách neporiadok. To ste už asi zistili. Tu jedna fotka pri večeri, tam druhá po ceste do práce, ďalšia na firemnom stretnutí, desiatky fotiek z rodinnej oslavy a máte zrazu zásobu niečoho, „čo vytriedite neskôr“. Šanca, že naozaj niečo vytriedite sa bude každým ubehnutým týždňom znižovať. Programy tohto typu majú jednu hlavnú výhodu a to, že pracujú s fotkami nielen ako súbormi ale hlavne ako EXIF informáciami. Každý fotoaparát (aj ten z mobilu) pridáva ďalšie informácie o fotografii.

„Ak neviete celkom dobre fotiť, odporúčame kombináciu režimu RAW + JPEG. Z technicky zle realizovanej fotky dokážete vďaka RAW-u niečo vytiahnuť.“
Programy pracujú s takzvanými katalógmi. Vtedy netriedia obrázky len podľa dátumu alebo podľa adresára, kde sú umiestnené. Je jasné, že obrázky sa podľa názvu triediť nedajú. Názov môže totiž vyzerať ako DSC_5226.jpg. Programy majú funkcie na to, aby ste si vlastné fotografie mohli hodnotiť, napríklad hviezdičkovým systémom, pridávať kľúčové a tiež vám fotky zobrazia na časovej osi alebo na mape. Ak teda fotografia obsahuje aj GPS informáciu. Ak ste nezakázali pridávanie polohy do fotiek, tak tie zrealizované z mobilu ich majú.

Hromadné premenovanie súborovv PC 15

Silnou zbraňou sú hromadné úpravy. Vďaka tomu môžete nechať fotografie automaticky vylepšiť naraz v jednej dávke, zmenšiť ich napríklad na polovičný rozmer, uložiť ako JPEG súbor s vyššou kompresiou, pridať vodotlač alebo časovú značku, akú môžu pridať aj fotoaparáty atď. Skrátka čokoľvek potrebujete, spravíte naraz. Netreba každý obrázok otvárať samostatne. Medzi hromadné funkcie tu patrí aj premenovanie. Fotky, ktorých názov je podobný nášmu príkladu je vhodné premenovať. Minimálne, ak ich umiestňujete na web alebo len chcete udržať prehľad aj v názvoch. Cez Prieskumníka potom rýchlejšie zistíte, o aké obrázky ide. Špecialitou je potom napríklad extrahovanie obrázkov z PDF dokumentov alebo dokonca z videosúborov.

Zmenšenie veľkosti obrázka v PC 15

Programy sú pripravené aj na zdieľanie súborov cez internet, napríklad na Facebook alebo do on-line albumov. Podporujú tvorbu webových galérií, ale aj tlačených pohľadníc.

Tvorba webového albumu v PC 15. Vytvoria sa všetky HTML a podporné súbory. Obsah môžete skopírovať na vašu doménu

Upravujeme fotky

Úprava farieb v ZPS X

Nie každá fotografia vyjde podľa našich predstáv a sila digitálnej fotky je v tom, že ich môžete dodatočne upraviť. Fotografi každú jednu fotku jemne upravia. Či už ide o orezanie, doladenie expozície alebo úpravu jasu a kontrastu. Neraz sa používajú aj efektové filtre. To napríklad vtedy, keď chcete robiť špeciálne efekty alebo napríklad pridať rozmazané pozadie a telefónom alebo fotoaparátom ste takúto fotografiu nespravili.

Programy reagujú aj na moderné trendy a obsahujú tzv. instagramové filtre. Pre mnohých z nás je potrebné mať originál fotografie a až potom ich ďalej upravovať. Netýka sa to kompaktov alebo zrkadloviek, skôr fotiek zo smartfónu. Preto neodporúčame fotiť priamo v efektovom režime. Nikdy nebudete mať „skutočnú“ fotku a teda originál, ako daná scéna vyzerala. Preto je lepšie realizovať úpravy až následne. To platí aj o zdrojových, tzv. RAW súboroch. A programy v našom článku ich podporujú. Tie ale treba „vyvolať“, a tak máte samostatný nástroj na ich prevedenie do JPEG-u.

Vyvolávanie JPEG obrázka z RAW súboru v ZPS X

Medzi najčastejšie používané funkcie patria rozostrovanie a doostrovanie, prípadne odstraňovanie šumu. V prípade, že ste použili zlé vyváženie bielej na základe typu osvetlenia, je tu možnosť spraviť dodatočné korekcie. Programy si poradia aj s „padajúcim“ horizontom. Pri fotení mora a pobrežia to bude jedna z najčastejších chýb. Uznávame, že udržať fotoaparát rovno nie je vždy jednoduché. V editoroch fotografií sa dá narovnať aj fotka robená zboku. Napríklad, ak chodíte po konferenciách a chcete si narovnať premietaciu plochu s prezentáciou, je to možné. Väčšinou sa vám nepodarí sedieť presne pred premietacou plochou a takto si plátno narovnáte.

Výber programov

Rozhranie programu Zoner Photo Studio X

 

Nami uvedené dva programy majú rozdielne funkcie. Základ, ktorý potrebuje každý, je pritom obsiahnutý v oboch. To sú funkcie na vylepšenie obrázkov, odstraňovanie červených očí, úprava farebnosti, jasu a kontrastu atď. Ak patríte medzi „dovolenkových“ upravovateľov, je vhodné použiť Photo Commander 15. Ak už ste pokročilý a chcete od programu viac ako len základné úpravy, najlepšou voľbou je Zoner Photo Studio X. Tento program má aj jednu špecialitu navyše.

Rozhranie programu Ashampoo Photo Commander 15

Tou je neustály prístup k aktualizáciám. Platíte totiž za ročné používanie programu. Každý štvrťrok výrobca zatiaľ vydal veľké aktualizácie a tie priniesli úplne nové funkcie. Napríklad kruhový filter na vylepšenie portrétových fotografií, chytrého doostrenia len v mieste, kde je to vhodné. To je vhodné napríklad pri rozmazanom oku objektu na fotke a ďalších častiach tela objektu. Takisto je tu aj chytré rozmazanie tak, aby fotka vyzerala správne. Špecialitou je potom maska presného výberu.

„Triediť fotky je fajn, spravte ale radšej menej fotiek a dobrých ako obrovské množstvo obrázkov, ktorými sa iba zahltíte.“

„Triediť fotky je fajn, spravte ale radšej menej fotiek a dobrých ako obrovské množstvo obrázkov, ktorými sa iba zahltíte.“
Pomôže s vystrihnutím postavy z pôvodnej fotky vrátane presného zamerania napríklad na vlasy. Tie sú pri fotomontážach značne problematické. Pointou, na ktorú chceme poukázať, je pridávanie významných funkcií. To znamená, že s predplatným programu si kupujete vždy najnovšiu verziu.

Doteraz aktualizácia programov fungovala tak, že sa opravovali chyby a pridávala podpora pre nové typy fotoaparátov a ich RAW formáty. Zriedka sa pridala nejaká nová či významnejšia vlastnosť, ktorá by program rozširovala. Nové funkcie ale nájdete aj pri programe Photo Commander 15.

Nie sú také dramatické a nemáte garanciu toho, že výrobca na ňom bude pracovať tak intenzívne ako pri Photo Studiu od Zoneru. Inde dostanete síce opravy a mierne vylepšenia programu, ale ak budete chcieť nejaké významné novinky, prinesie ich až ďalšia verzia. Za tú ale budete musieť zaplatiť, ale prechod z predchádzajúcej verzie bude lacnejší, ako kúpa úplne novej licencie.

Oba programy môžete používať aj na prezeranie fotografií. Ľahko sa prepnete do režimu úprav, ak bude treba nejakú vylepšiť. My používame na prezeranie fotografií iné programy. Využívame to, že sa spúšťajú rýchlejšie ako veľké editory a správcovia fotiek. Vlastnosti, v ktorých sa programy odlišujú, nájdete nižšie.

Ashampoo Photo Commander 15

  • Automatické funkcie v troch stupňoch nastavenia
  • Photo Wizard na vytvorenie webových fotoalbumov
  • Extrahovanie obrázkov z videosúborov

Zoner Photo Studio X

  • Nedeštruktívne úpravy pri viacerých nástrojoch
  • Podpora práce s vrstvami a teda možnosť vrátiť sa po úpravách kedykoľvek späť
  • Kruhový a štetcový filter

Ďalšie programy na fotografie

Okrem nami uvedených programov sú na trhu ďalšie, ktoré môžete pri obrázkoch použiť. Niektoré patria medzi prezerače obrázkov ako napríklad IrfanView (www.irfanview.com), ImageGlass (www.imageglass.org) alebo FastStone Image Viewer (www.faststone.org). Všetky tri programy sú zadarmo a majú základné nástroje na úpravu fotiek. Skôr pracujú ako správcovia súborov so zameraním na zobrazovanie fotografií.

Teda ako prehliadače obrázkov ich využijete, na úpravy však budú nedostačujúce. Fotografi môžu využiť aj nástroj Adobe Lightroom na spracovanie fotografií vo formáte RAW a obyčajných obrázkov. Zameriava sa najmä na nedeštruktívne zmeny v origináli a fotografiu si vyvoláte ako finálnu. Nové funkcie umožňujú prácu s HDR.

IrfanView je vhodný na prezeranie obrázkov

Čo je to EXIF informácia?

EXIF (Exchangeable Image File Format) je súbor informácií, ktorý v sebe obsahuje fotografia. Okrem číselných hodnôt je tu napríklad aj uloženie náhľadu pôvodného obrázka na jeho rýchlejšie zobrazovanie. Na základe EXIF údaja dokážete zistiť, ako bola fotografia fotená. Aká bola clona alebo čas, použité ISO alebo blesk. Keď ukazujete nejakú fotografiu, mnohí sa pýtajú práve na tieto údaje. Napríklad chcú vedieť, ako ste dosiahli efekt mliečnej vody a zaujíma ich dĺžka expozičného času. No a samozrejme tu nájdete informácie nielen o samotnej fotografii, ale aj o použitom fotoaparáte resp. o objektíve.

Zobrazenie EXIF informácií v ZPS X

Verdikt

Ashampoo Photo Commander 15 je program určený pre používateľov, ktorí chcú hlavne automatické úpravy. Nechýbajú mu efektové filtre, instagramové efekty ani jemné dolaďovanie fotografií alebo podpora formátov RAW. Podporuje vytváranie špeciálnych koláží a pokročilé triedenie fotografií na základe EXIF informácie. Program stojí 49,99 eura a kupujete si časovo neobmedzenú licenciu.

Zoner Photo Studio X je vo viacerých smeroch vybavenejší program. Je vhodný najmä na pokročilé úpravy fotografií a na hromadné spracovanie obrázkov. Podporuje RAW formáty a špeciálne triedenie cez systém katalógu. Pri spracovaní obrázkov je zároveň rýchlejší. Takisto aj tu sú rôzne efektové filtre, ale pridanou hodnotou je pravidelné a časté vylepšovanie. Dostávate nové funkcie, medzi nimi hlavne inteligentné spracovanie obrázkov cez filtre a štetce. Kupujete si ročnú licenciu programu, ktorá vás stojí 47,88 eura.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.