Bezpečnostní experti varujú pred novými pravidlami aplikácie.

Aktuálne: Na túto tému sme sa vyjadrili aj pre Správy RTVS

WhatsApp si vyslúžil kritiku po tom, čo svojim používateľom oznámil, že ak chcú aj naďalej využívať aplikáciu, musia súhlasiť so zdieľaním svojich údajov so sociálnou sieťou Facebook, ktorá vlastní spoločnosť WhatsApp. Bezpečnostní experti zo spoločnosti Aliter Technologies však varujú pred týmto krokom.

Práve WhatsApp počas svojho uvedenia na trh v roku 2009 lákal používateľov na bezplatné služby, ktoré nikdy nebudú zdieľané s treťou stranou. Dnes, v dobe, kedy je Facebook zapletený do dvoch protimonopolných žalôb podaných desiatkami štátov a federálnej vlády, a kedy čelí rastúcej nedôvere používateľov, prichádza informácia, že WhatsApp bude zdieľať citlivé informácie práve s Facebookom,” povedal Vladimír Palečka, expert na kyberbezpečnosť spoločnosti Aliter Technologies a dodal: “V praxi to znamená, že ak súhlasíte s novými pravidlami spoločnosti WhatsApp, súhlasíte tiež so zdieľaním všetkých svojich osobných či profesionálnych údajov s Facebookom.

Aj keď aplikácia WhatsApp využíva šifrované spojenie, zhromažďuje metadáta o konverzáciách. V pravidlách ochrany osobných údajov spoločnosť vysvetľuje, čo zhromažďujú. WhatsApp kategorizuje informácie, ktoré zhromažďuje, do troch kategórií – informácie, ktoré používateľ poskytuje; informácie, ktoré zhromažďuje automaticky a informácie, poskytované tretími stranami.

Ak sa na to pozrieme detailne, WhatsAppu, a teda v prípade súhlasu so zdieľaním dát aj Facebooku, odovzdá používateľ tieto dáta:

  • Informácie o účte
  • Správy a ich obsah
  • Spojenia
  • Transakčné informácie
  • Informácie o zariadení a pripojení
  • Cookies

Je teda zrejmé, že WhatsApp zhromažďuje informácie o svojich používateľoch, ktoré by mohli poskytnúť prehľad o pravidlách, spojeniach, účastníkoch konverzácií, frekvencii a dokonca aj geolokačných údajoch. Niektoré z týchto údajov by sme mohli klasifikovať ako metadáta a niektoré z nich sú úprimne povedané iba neosobné údaje, no napriek tomu cenné údaje. Aplikácii však nejde o sledovanie toho, čo si používatelia píšu, ale o cenné dáta o používateľoch, ich návyky a správanie, ktoré možno použiť na lepšie adresovanie reklám či služieb.

Brániť sa však dá iba obmedzene. Prvým krokom je nesúhlas s novými pravidlami. V tomto prípade existencia vášho účtu nezanikne, akurát nebudete môcť používať svoje konto na komunikáciu a využívať naďalej služby WhatsApp,” dodáva Vladimír Palečka.

V prípade, že sa bez podobných služieb nezaobídete, je možné využiť inú – podobnú aplikáciu, ktorá má taktiež šifrované spojenie, rôzne ďalšie formy zabezpečenia komunikácie a nezdieľa dáta s tretími stranami. Medzi najbezpečnejšie aplikácie patrí napríklad Signal, Threema či Telegram, ako ďalšia alternatíva je tu ešte aj u nás známy Viber.

Zdroj: Aliter Technologies

Pôvodný článok z 12.1.2021

Vyjadrenie WhatsAppu

WhatsApp nedávno aktualizoval podmienky a pravidlá ochrany osobných údajov, čo umožní zdieľanie údajov so všetkými službami z rodiny Facebooku. 

To vytvorilo medzi používateľmi aplikácie na celom svete rozruch a mnohí migrovali na alternatívy ako sú Signal alebo Telegram. Portál XDA-Developers informuje, že zmena politiky tiež vyvolala určité obavy z agendy Facebooku a zrodila niekoľko zavádzajúcich fám, ktoré urýchlili odliv používateľov. Zmeny sa týkajú hlavne USA, no mierne modifikované zmeny sú prakticky totožné aj pre európskych používateľov

V snahe zachrániť negatívny vývoj zverejnil WhatsApp odpovede na niektoré z najčastejšie kladených otázok týkajúcich sa jej opatrení na ochranu osobných údajov a politiky zdieľania údajov. Komunikačná platforma, ktorú vlastní Facebook, nedávno aktualizovala sekciu FAQ, v ktorej zdôraznila, ako bude naďalej chrániť súkromné ​​správy, a to aj napriek tomu, že sa hovorí o opaku. 

WhatsApp uvádza, že aktualizácia politiky nijako neovplyvňuje súkromie správ. Namiesto toho táto aktualizácia obsahuje zmeny týkajúce sa zasielania správ podnikom na WhatsApp, ktoré sú voliteľné, a poskytujú ďalšiu transparentnosť v tom, ako zhromažďujeme a používame údaje.

Zdroj: XDA-Developers

Nová infografika zdieľaná službou zdôrazňuje, že WhatsApp nemá prístup k súkromným správam ani hovorom, a teda ani Facebook. WhatsApp neuchováva protokoly o tom, kto používateľom zasiela správy alebo hovory a nevidí ani zdieľanie polohy. Rovnako nezdieľa kontaktné informácie s Facebookom a WhatsApp skupiny zostávajú aj naďalej súkromné.

Pokiaľ ide o komunikáciu s podnikmi, WhatsApp objasnil, že niektoré podniky na platforme budú na správu chatov vo WhatsApp využívať hostiteľské služby Facebooku. Takéto podniky budú môcť tieto informácie použiť na svoje vlastné marketingové účely, napríklad na spustenie cielených reklám na Facebooku. 

WhatsApp konverzáciu v aplikácii jasne označí, aby používatelia vedeli, kedy komunikujú s takouto firmou.

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Podmienky pre WhatsApp sa menia: Čo všetko o vás zbiera?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.