Prakticky všetky moderné tablety a smartfóny sú nabíjané prostredníctvom konektoru zbernice USB. Možno vás už ale mnohokrát prekvapilo, že zatiaľ čo nabitie smartfónu pomocou jeho vlastnej nabíjačky trvá napríklad len 2 hodiny, pri zapojení USB konektora do počítača to trvá pokojne aj dvojnásobok času alebo čo je horšie, niekedy sa nabíjanie vôbec nezačne. Najhoršie je to v prípade, že ste na dovolenke, nabíjačku ste si zabudli a aj napriek tomu, že USB porty na vás vykukujú z každého kúta, v nabití vám nepomôžu. Prečo k tomu vlastne dochádza?

Problém spôsobuje to, že v základnej špecifikácii poskytuje zbernica USB 2.0 len pomerne málo prúdu a to konkrétne 0,5 ampéra pri napätí 5 voltov. Po vynásobení oboch čísel dostaneme výkon 2,5 wattu, čo pre mnohé zariadenia skrátka nestačí. Pri modernejšom USB 3.0 ide už maximálne o 4,5 W (0,9 A, 5 V), takže v tejto zbernici sa vaše zariadenie obvykle nabije bez problémov a relatívne rýchlo. Konfrontácia s týmito hodnotami je zároveň odpoveďou na otázku, prečo niektoré nabíjačky nabíjajú vaše zariadenie rýchlejšie ako iné. Stačí sa pozrieť na ich štítok a na jednom uvidíte napríklad 5 V a 0,85 A (čo znamená 4,25 W) a na druhom 5 V a 2 A (čo znamená 10 W). Nemusíte sa pritom báť, že by ste si zariadenie zničili výkonnejšou nabíjačkou (za predpokladu rovnakého výstupného napätia 5 V). Smartfón požadujúci 5 W si vezme 5 W aj na 10 W USB nabíjačke a nebude sa nabíjať o nič rýchlejšie. Pokiaľ si ale zažiada tablet 10 W, nabije sa na nabíjačke s týmito parametrami značne rýchlejšie, než na tej, ktorá mu poskytne maximálne polovicu.

Nie je adaptér ako adaptér. Kým jedna USB nabíjačka môže zariadeniu poskytovať 2 ampéry, iná napríklad len 0,5 A.

Nie je adaptér ako adaptér. Kým jedna USB nabíjačka môže zariadeniu poskytovať 2 ampéry, iná napríklad len 0,5 A.

Ak sa pokúsite nabiť tablet na bežnom počítači s USB 2.0, obvykle sa to nepodarí. Aj keď v špecifikácii je hodnota 0,5 A, v realite je to často len 0,4 A, čo pri 5 V dá vo výsledku 2 W. To je pre tablet, hladný po energii, jednoducho málo. Aj keď stále bežná zbernica USB 2.0 na 5 či 10 W požiadavku tabletu neodpovie, nie je to preto, že by počítač trpel nejakým nedostatkom elektrického prúdu. Koniec koncov, zdroj zásobuje procesor a grafickú kartu desiatkami či stovkami wattov. Problémom je, že USB je predovšetkým dátová zbernica a jej prerod na univerzálnu nabíjačku zariadení sa udial až neskôr. To, čo bolo v minulosti zamýšľané aj ako ochrana pripojených zariadení (zabránenie čerpania viac ako 0,5 A), už dnes skrátka neplatí.

Výrobcovia základných dosiek zareagovali a zbernice začali upravovať tak, aby na požiadanie umožnili zariadeniu čerpať viac energie. V mnohých prípadoch stačí nainštalovať ovládač a špeciálny doplnkový softvér, ktorý rozpozná, že takéto zariadenie je k počítaču pripojené. Každý výrobca má vlastné riešenie, ale v mnohých prípadoch aplikácie fungujú aj na doskách iných značiek, pričom to platí pre desktopy aj notebooky. ASUS svoju funkciu nazýva Ai Charger, spoločnosť MSI zas Super Charger, ASRock ponúka App Charger a Gigabyte ON/OFF Charge. Moderné počítače podporujú takisto nabíjanie aj vo vypnutom stave, tu už je ale nutná natívna hardvérová podpora, pričom sa môže týkať len niektorých konektorov (napríklad MSI ich má označené červenou farbou).

Za predpokladu, že tento softvér a ovládače sú nainštalované, USB dokáže poskytnúť zariadeniu až 1 A. Pri 5 V napätí to znamená výkon 5 W, čo je už pre väčšinu smartfónov a aj tabletov dostatočné. USB 3.0 sa vyšplhá ešte na vyššie čísla. Samotná špecifikácia sa stále mení a aktuálna úprava s názvom USB Power Delivery umožňuje vytvorenie piatich profilov, pričom ide nielen 5 V pri 2 A (10 W), ale aj 12 V pri 1,5 A (18 W), 12 V pri 3 A (36 W), 20 V pri 3 A (60 W) a napokon aj 20V pri 5 A (100 W). To umožňuje, aby zbernica bola použitá aj ako nabíjačka pre notebooky. Takýto prípad môžeme vidieť na nových Macbookoch, ktoré používajú na nabíjanie aj pripájanie periférií jediný konektor typu C v špecifikácii USB 3.1.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.