Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť BMW Group zaregistrovala roku 2021 v Slovenskej republike 2 465 (2 329 BMW +136 MINI) vozidiel, čo znamená nárast o 5,1% v porovnaní s rokom 2020 (2 216 BMW +130 MINI). Značka BMW vykázala 2 329 registrácií nových vozidiel (v roku 2020 to bolo 2 216) a MINI 136 vozidiel (+ 4,6 %). Motocykle značky BMW Motorrad zaznamenali svoj historický rekord, za 12 mesiacov roku 2021sa na našom trhu zaregistrovalo 489 motocyklov, čo predstavuje 12% nárast oproti roku 2020.

Značka BMW zaznamenala s počtom 2 329 automobilov o 113 ks vyšší počet registrácií nových vozidiel ako v roku 2020. Tento výsledok sa podarilo dosiahnuť aj napriek nepriaznivej situácii spôsobenej najmä obmedzenými dodávkami polovodičových súčiastok. Najúspešnejšou trojicou vozidiel značky BMW v roku 2021 boli model BMW X5, nasledovaný modelom BMW X3 a na treťom mieste BMW X1. V tesnom závese sa na ďalších pozíciách umiestnili modely BMW X6, BMW X7, BMW radu 5 a BMW radu 3. Tieto výsledky svedčia nielen o vyváženosti ponuky, ale aj o mimoriadnej obľube modelov BMW radu X z kategórií SAV a SAC. Podiel čisto elektrických modelov predstavoval 2,1 % (v poradí BMW i3, BMW iX a BMW iX3).

Každý segment, v ktorom sa nachádzajú modely značky BMW, obohacuje unikátnou kombináciou prémiových vlastností a radosti z jazdy. V registráciách nových vozidiel v segmente športových automobilov dominoval v roku 2021 model BMW X5 M, nasledovaný variantom BMW X6 M.

Rok 2021 pokračoval s mnohými výzvami a neľahkými situáciami, ktoré ale na druhej strane priniesli nové príležitosti, napr. urýchlili digitalizáciu v procese predaja. Tak isto sa nám podarilo priniesť predajné výsledky na veľmi dobrej úrovni.

Naši predajcovia na Slovensku odviedli skvelý výkon, vysokú úroveň flexibility, inovatívnosti a obchodného ducha, za čo im ďakujem. Rovnako aj našim klientom a fanúšik značky BMW a MINI na Slovensku za ich dôveru.

Aj rok 2022 prináša pre nás všetkých nové výzvy, ale veríme, že sa situácia postupne upokojí. Tešíme sa na predstavenie nových atraktívnych modelov v našom portfóliu, na ktoré bude nový rok bohatý,“  povedal  Oliver Rademacher, General Manager v BMW Slovenská republika.

Hodnotenie roku 2021 prináša niekoľko zaujímavostí. Jednou z nich je určite fakt, že vozidlá s manuálnymi prevodovkami si zvolilo len 21 zákazníkov, čo znamená podiel iba 0,9 % na všetkých registráciách nových vozidiel. Ešte zaujímavejší je tento údaj v kontexte modelov BMW M3/M4, z ktorých malo manuálnu prevodovku iba 0 vozidiel. Trvalo vysoký záujem majú zákazníci o modely vybavené špičkovým pohonom všetkých kolies xDrive, v roku 2021 ich podiel na všetkých registráciách predstavoval viac ako 90 % percent.

Pri porovnaní druhov pohonu aj tento rok zvíťazil naftový motor s podielom prekračujúcim 61 %. Benzínový motor malo pod kapotou vyše 36 % percenta vozidiel, z ktorých 16 % (138 vozidiel) malo plug-in hybridný pohon. Elektrický pohon, ktorý BMW v roku 2021 ponúkalo v troch modeloch, tvoril vyše 2 %. Celkovo patrilo elektrifikovaným automobilom 8 % registrácií nových vozidiel.

Trvalo značnej obľube sa tešia automobily divízie BMW M, ktorým v roku 2021 patrilo vyše 12 % predaných vozidiel, pričom samotné vysokovýkonné M modely mali podiel na celkových predajoch 2,4 %. Najúspešnejším vysokovýkonným M modelom bolo v roku 2021 BMW X5 M, medzi vozidlami M Performance zákazníci najčastejšie volili BMW X7 M50i.

Aj keď sú slovenskí zákazníci vo výbere farieb nových vozidiel stále relatívne konzervatívni, rok 2021 ukázal narastajúci podiel špeciálnych lakov z produkcie BMW Individual. Celkovo však vedú s podielom vyše 26 % rôzne odtiene čiernej farby, nasledované bielymi (takmer 24 %), šedými (takmer 20 %) a modrými (14 %).

K navýšeniu registrácií došlo v prípade vozidiel značky MINI o 4,6 % na 136 automobilov. Najpredávanejším modelom bol MINI Countryman, nasledovaný klasickým MINI. Zaujímavosťou je iba 9 vozidiel z celkového počtu predaných automobilov vybavených manuálnou prevodovkou a dlhodobo aj značný úspech najostrejších verzií vo vyhotovení John Cooper Works. Vzrastajúci záujem bol aj o prvé čisto elektrické MINI Cooper SE a o plug-in hybridný model MINI Countryman SE. S väčším zapojením elektrických modelov je počítané intenzívnejšie aj do budúcnosti, pretože posledný model so spaľovacím motorom bude predstavený v roku 2025.

Značka BMW Motorrad zaznamenala s počtom 489 registrovaných motocyklov 12-percentný medziročný nárast. Rekordný výsledok bol dosiahnutý aj napriek obmedzeným dodávkam polovodičových súčiastok a výpadok dodávok podvozkových komponentov pre modely s motormi boxer z dôvodu povodní, ktoré postihli nášho dodávateľa v Nemecku. Najúspešnejším modelom v roku 2021 bolo BMW R 1250 GS Adventure nasledované modelom BMW R 1250 GS. Na trhu sa tiež veľmi dobre etablovala novinka v segmente veľkých cestovných cruiserov: BMW R 18.

Značky: