Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Nikon dnes s potešením oznamuje nový plnoformátový superteleobjektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou a vstavaným telekonvertorom – NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S. Tento impozantný objektív s vysokou svetelnosťou f/2,8 a fenomenálnym automatickým zaostrovaním je ideálny na fotografovanie športu, divých zvierat a prírody. Kvalita snímok je výnimočná, či už snímate s ohniskovou vzdialenosťou 400 mm alebo 560 mm s aktivovaným vstavaným 1,4-násobným telekonvertorom.

NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S je prvý objektív radu Z, ktorý používa nový zaostrovací systém s motorom s kmitacou cievkou (VCM) Silky Swift od spoločnosti Nikon s optickým ABS kodérom. Automatické zaostrovanie, ktoré je rýchlejšie a tichšie, umožňuje presné zaostrenie na objekt a jeho sledovanie. Je to tiež prvý objektív radu Z vybavený novou antireflexnou vrstvou Meso Amorphous od spoločnosti Nikon, ktorá má najvyšší antireflexný účinok v histórii objektívov NIKKOR. Túto novú antireflexnú vrstvu tvoria častice menšie ako nanočastice. Vďaka nim je možná pozoruhodná kontrola nad reflexmi a závojom. Výsledkom je dokonalá čistota, a to aj pri snímaní scén s viacerými priamymi svetelnými zdrojmi v zábere.

Objektív NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S bol navrhnutý tak, aby fotografi mali v teréne k dispozícii všetky výhody. Pýši sa aj pôsobivo ľahkou konštrukciou, vďaka ktorej je manipulácia s týmto superteleobjektívom jednoduchšia. Tento odolný objektív je dokonale vyvážený. Všetky jeho pohyblivé časti sú úplne utesnené a jeho ťažisko je posunuté dozadu pre stabilnejšie ovládanie a používanie z ruky. Ovládacie prvky je možné prispôsobiť tak, aby ste v akejkoľvek situácii dosiahli ideálne nastavenie, vrátane priradenia funkcií FN prstenca objektívu.

Zurab Kiknadze, produktový manažér spoločnosti Nikon Europe, povedal: „Toto je prvý natívny superteleobjektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou série S pre mirrorless fotoaparáty Nikon Z. Fotografom profesionálnych športov, divých zvierat a prírody prináša nové možnosti. Je plný inovatívnych technológií, ktoré posúvajú zaostrovanie, čistotu snímok a prispôsobiteľnosť na vyššiu úroveň.“

Súhrn hlavných vlastností: NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S

Vstavaný 1,4-násobný telekonvertor: blesková aktivácia telekonvertora a predĺženie ohniska na 560 mm prepínačom na pravej strane objektívu.

Precízne automatické zaostrovanie: Silky Swift VCM zaostrovací systém s optickým ABS kodérom poskytuje fenomenálne rýchle automatické zaostrovanie a sledovanie objektu.

Špičková kvalita snímok: svetelnosť objektívu f/2,8 a nádherne hladký bokeh.

Stabilizácia obrazu v objektíve: účinnosť 5,5 expozičných hodnôt (EV), a to aj pri snímaní s aktivovaným vstavaným telekonvertorom. Na fotoaparáte Z 9, k dispozícii je funkcia Synchro VR.

Antireflexná vrstva Meso Amorphous: prvotriedna antireflexná vrstva. Zamedzuje vzniku reflexov a závoja odstránením parazitného svetla prichádzajúceho z diagonálnych aj vertikálnych smerov.

Skvostné detaily: prvky zo skiel ED, Super ED a SR od spoločnosti Nikon, ktoré potláčajú farebné vady.

Odolný: utesnenie okolo všetkých pohyblivých častí objektívu ho spoľahlivo chráni proti prachu a vlhkosti a fluórová vrstva od spoločnosti Nikon chráni predný prvok.¹

Vyvážený: ťažisko objektívu je posunuté dozadu pre stabilnejšie ovládanie.

Prispôsobiteľný: funkcie možno priradiť prstencu FN, tlačidlám Fn, zaostrovaciemu prstencu a nehlučnému ovládaciemu prstencu. Pomocou tlačidla pamäte možno ukladať zaostrené vzdialenosti.

Stabilný a bezpečný: odnímateľná pätka na statív umožňuje optimálne vyváženie, keď je objektív pripevnený k statívu. Bezpečnostný slot Kensington® pomáha chrániť objektív.

Integrovaný slot na filter: umožňuje jednoduché vkladanie filtrov pre ešte lepšiu kontrolu v náročných svetelných podmienkach.

Kompatibilita: podporuje používanie TELEKONVERTORA Z TC-1,4x a TELEKONVERTORA Z TC-2,0x.

Dostupnosť a cena: druhá polovica februára 2022, 13 999,- €

¹ Nie je zaručené, že objektív bude odolný voči prachu a kvapkajúcej vode vo všetkých situáciách a za každých podmienok.

Upozornenie: Tento objektív nepoužívajte, ak máte kardiostimulátor alebo máte k srdcu pripevnený iný lekársky prístroj. Magnetické pole v tomto objektíve môže spôsobiť poruchu lekárskych prístrojov. Spoločnosť Nikon nepreberá žiadnu zodpovednosť za takúto poruchu, ani za jej priame či nepriame následky.

Pred použitím je potrebné aktualizovať firmvér fotoaparátov na najnovšie dostupné verzie.

Značky: