Na aktuálnu situáciu s globálnou pandémiou Covid-19 reagujú viaceré známe spoločnosti, ktoré ponúkajú svoj prémiový softvér s extra dlhou skúšobnou dobou – teda niekoľko mesiacov používania úplne zadarmo.  

Vo výsledku to znamená, že nemusíte za nič platiť, iba si softvér stiahnuť, zaregistrovať sa a začať plnohodnotne vyžívať – v aktuálnej situácii (prevažne) extra dlho a zadarmo. Väčšina skúšobných verzií prémiových programov trvá počas bežného stavu („mieru“) okolo 7 dní, čo je relatívne krátky čas. Často to končí tým, že si daný program/softvér ani poriadne nevyskúšate a neprídete na všetky jeho výhody/nevýhody, ktoré ponúka, pričom by ste sa vedeli reálne rozhodnúť, či stojí zato, aby ste zaňho zaplatili reálne peniaze. Teraz na to máte podstatne viac času, ktorý musí stačiť asi každému.

apple

Logic Pro X

Veľa spoločností, ktoré produkujú softvér pre kreatívcov zareagovalo na aktuálnu situáciu, ktorá nás všetkých v rôznych smeroch obmedzuje, pričom sme často nútení tráviť čas doma. Tento „voľný“ čas však nemusí byť premárnený výhradne pri televízore a iným leňošením, to by bola škoda. Čo tak ho využiť na zlepšovanie zručností a znalostí (tzv. Skills) v rôznych špičkových a zaujímavých programoch? Možno ste doposiaľ nemali dosť času sa tomu venovať alebo ste si povedali, že je to drahé a 7 dní mi na skúšku nestačí. Nech už je to čokoľvek, teraz to môžete zmeniť a vyskúšať špičkové programy, ktoré používajú profesionáli po celom svete. Chcete sa zlepšiť v úprave fotografií? Máte v pláne pracovať s videom? Chcete vyskúšať komponovanie hudby? Zaujíma vás tvorba dizajnu? Alebo je vašim „snom“ spustiť na Macbooku Windows a využívať jeho výhody? Toto všetko a omnoho viac vám ponúkne nasledujúci výber softvéru.

Ešte dodajme, že väčšina spomenutého softvéru je dostupná pre viaceré operačné systémy (Windows, macOS, iOS, Android), avšak časť z nich pracuje výhradne s macOS, čo je celkom škoda. Tak poďme na to!

Affinity  

Spoločnosť Affinity ponúka svoje tri profesionálne nástroje – Affinity Photo, Affinity Designer a Affinity Publisher pre Windows a macOS na 90 dní úplne zdarma. Ide o predĺženú skúšobnú verziu, ktorá ponúka všetky nástroje a možnosti, rovnako, ako keby si ju platíte. S týmto softvérom môžete dať svojim fotografiám úplne novú tvár, môžete vytvárať unikátny digitálny dizajn alebo zavítať do tajov tvorby WEB dizajnu a pod. Skvelá trojica, z ktorej odporúčame najmä Affinity Photo, čo je pokročilý softvér na úpravu fotografií. Okrem toho, že je aktuálne dostupná 90 dňová skúšobná doba, ponúka táto spoločnosť na všetok zakúpený softvér až 50% zľavu.

Všetok softvér spoločnosti Affinity nájdete – TU 

Affinity

Affinity

Final Cut Pro X

Druhý tip na softvér patrí dobre známemu „fajnlkatu“, ktorý je síce dostupný iba pre macOS, ale to nič nemení na tom, že ide o skvelý nástroj na strih videa. Tento softvér používa množstvo profesionálov po celom svete, vrátane tých najznámejších vlogerov/youtuberov. Je prehľadný, ponúka veľmi zaujímavé/pokročilé možnosti a celkom dobre sa v ňom orientuje. Tento softvér stojí (jednorázovo) 329,99 eura, no nemusíte si ho ihneď zakúpiť, teraz máte jedinečnú možnosť ho využívať a skúšať celých 90 dní úplne zadarmo. Apple týmto reaguje na aktuálnu situáciu s Covid-19. Upozorňujeme, že program Final Cut Pro X má veľkosť 2,7 GB.

Final Cut Pro X nájdete – TU 

Final Cut Pro X

Final Cut Pro X

Logic Pro X

Ďalším softvérom z dielne Apple, teda výhradne pre macOS, je Logic Pro X – profesionálny nástroj na komponovanie hudby, úpravu hudby, tvorbu beatov a pod. Aj tento program využívajú profesionáli po celom svete a vy sa teraz môžete pridať k nim – na 90 dní úplne zadarmo a so všetkými výhodami.

Logic Pro X nájdete – TU

Logic Pro X

Logic Pro X

Adobe

Aby sme nezostali výhradne pri macOS, tak dáme do pozornosti aj spoločnosť Adobe, ktorá síce nemá tak dlhú skúšobnú dobu, ale vieme, ako ju získať. Adobe asi predstavovať netreba, táto spoločnosť má v ponuke skvelé nástroje na úpravu fotografií, tvorbu dizajnu a pod., no určite treba spomenúť aj profesionálny nástroj na strih videa – Adobe Premiere Pro, ktorého súčasťou (v určitom balíku) je aj mobilná (Android/iOS) a skutočne výborná verzia Premiere Rush. Takmer všetok softvér od Adobe môžete mať na 7 dní úplne zdarma, čo je bežná skúšobná doba, no ak by vám to na vyskúšanie nestačilo, čo sa predpokladá, tak máme overené, že keď budete chcieť túto skúšobnú dobu zrušiť, tak Adobe vám za výhodných podmienok ponúkne kredit na ďalších 90 dní využívania/skúšania úplne zadarmo. Adobe stojí za to! Ak chcete upravovať fotografie a strihať videá ako profesionáli, tak neváhajte a vyskúšajte.

Všetok Adobe softvér nájdete – TU

Adobe

Adobe Photoshop

Parallels

Tento skvelý softvér je dobre známy mnohým používateľom macOS zariadení, no je možné, že niektorí ho ešte stále nepoznajú. V skratke – Parallels je program, ktorý dokáže virtualizovať OS Windows na vašom Macu alebo Macbooku bez toho, aby ste museli zariadenie reštartovať a pod. Načo je to dobré? Je totiž množstvo používateľov, ktorý žijú v „Apple svete“, no potrebujú na určité programy využívať aj Windows. Ak teda patríte medzi týchto používateľov alebo iba chcete vyskúšať, ako funguje OS Windows na Macu, tak teraz máte šancu. Parallels je dostupný v skúšobnej verzii na 14 dní, čo je optimálny čas na to, aby ste vyskúšali rôzne pokusy a zistili, či by ste ho využili aj v každodennej praxi (bežná cena začína od 79,99 eura).

Parallels nájdete – TU

Parallels

Parallels – macOS/Windows

YouTube

Ale veď ten je dostupný zdarma a stále! Presne tak, máte pravdu! Spomíname ho ale preto, že YouTube je nekonečná studnica nápadov, návodov a inšpirácie na každý deň. A nie len to, okrem toho tu nájdete aj množstvo manuálov, ako efektívne používať vyššie uvedené programy – priamo od tých ľudí, ktorí si zato platia a roky ich využívajú k svojej práci. Takže nezabudnite, YouTube nie je iba na zábavu, ale aj na vzdelávanie.

YouTube nájdete – TU

YouTube

YouTube

Google

Presnejšie „Google Digitálna Garáž“ je náš posledný tip. Opäť ide o bezplatný obsah, ktorý síce nie je programom ani softvérom, ale klasickým webom, ktorý je veľmi inšpiratívny a náučný. Ak ste „hladní“ po nových zručnostiach a znalostiach z oblasti digitálu (reklama, marketing, tvorba webu a pod.), tak vám tento web určite odporúčame.

Google Digitálnu Garáž nájdete – TU 

Prečítajte si aj:

Vzdelávanie (aj hravou formou) detí počas karantény: Tipy pre všetkých rodičov a deti

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE