Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tohtoročná mierna jeseň je dobrou správou pre každého, kto chce usporiť na vykurovaní. Ak však chcete šetriť koncepčne, vaše faktúry by nemali závisieť len od počasia. Návodov na úsporu vo vykurovaní je mnoho: môžete si kúpiť viac diek či častejšie variť čaj. Alebo môžete investovať do inteligentného riadenia domácnosti, ktoré vám pomôže zefektívniť vykurovanie a zároveň zachovať komfort, na ktorý ste zvyknutí.

Šetrenie založené na správnom manažmente

„Vykurovanie je jedna z najdrahších položiek medzi faktúrami za bývanie. Často je to však spôsobené tým, že si obyvatelia domu či bytu nevedia optimalizovať vykurovacie procesy. Nesprávne vetrajú, spia v zbytočne prekúrenom priestore, alebo vykurujú neobývané časti,“ vysvetľuje Jozef Dlugopolský, odborník na inteligentné systémy zo spoločnosti Schneider Electric. Inteligentné riadenie domácnosti naopak umožňuje optimálne riadiť vykurovanie v miestnostiach. „Systém KNX umožňuje nastavenie teploty pre každú miestnosť zvlášť. Ak ste v obývačke, nastavíte si 23 stupňov tam, kým v spálni si nastavíte teplotu na postačujúcich 18 stupňov,“ konštatuje odborník.

Riadenie na diaľku 

Nastavili ste si termostat tak, že sa kúrenie automaticky zapne, keď prichádzate z práce domov? A čo keď sa vám zmenia plány a najbližšie štyri hodiny budete vykurovať prázdny byt či dom? „Inteligentné ovládanie KNX umožňuje nastavenie všetkých kľúčových funkcií aj na diaľku prostredníctvom tabletu či smartfónu,“ vysvetľuje odborník. Ak teda zmeníte plány, stačí si otvoriť praktickú aplikáciu a zmeniť nastavenie vykurovania. To platí samozrejme aj v prípade klimatizácie, osvetlenia či bezpečnostného systému.

Základom šetrenia je meranie spotreby

Na to, aby ste dokázali nájsť priestor na šetrenie, najskôr potrebujete vedieť, kde míňate najviac. Dom s inteligentným ovládaním dokáže optimálne riadiť aj alternatívne zdroje energií a efektívne kombinovať vykurovanie z rôznych tepelných zdrojov. „Systém KNX si môžete nastaviť tak, aby vás pravidelne informoval o aktuálnych spotrebách energií (elektriny, vody, plynu). S týmito informáciami je snaha o zefektívnenie spotreby oveľa jednoduchšia,“ konštatuje Jozef Dlugopolský.

Naučte sa pravidlá šetrného vykurovania

Prvým pravidlom je zbytočne neprekurovať. Na spanie postačuje teplota okolo 18 stupňov, intenzívne kúrenie zbytočne zvyšuje spotrebu a nie je ani zdravé. Ak nemáte systém riadeného vetrania, ktorý môže byť súčasťou inteligentnej inštalácie, vetrajte krátko a intenzívne. Dlhé vetranie spôsobuje vychladnutie stien a zohriatie miestnosti na pôvodnú teplotu trvá dlhšie. Priestor pred vykurovacím telesom by mal byť voľný – ak pred radiátor postavíte skrinku či posteľ, teplo sa nemôže efektívne šíriť do miestnosti. Sušenie mokrej bielizne na radiátore tiež zamedzí prúdeniu teplého vzduchu.