Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa zistení spoločnosti GfK, je každá desiata návšteva lekára zbytočná a dokonca pri návšteve pediatra je to už každá piata návšteva. Ľudia sú ochotní si zaplatiť za prednostné vyšetrenie, t.j. za konkrétny termín u lekára, ale aj za návštevu lekára doma, či rýchlu diagnostiku v ambulancii.

Podľa odhadov lekárov je priemerne 11 percent návštev lekára zbytočných, resp. nemá medicínske opodstatnenie. Vo vyššej miere to platí u všeobecných lekárov (kde je to až 16 percent) a pediatrov, ktorí odhadujú, že až 20 percent návštev u nich je zbytočných.

Viac ako polovica lekárov súhlasí s tým, že zavedenie symbolického poplatku jedno euro za každé vyšetrenie by tak znížilo počet zbytočných návštev pacientov. Na druhej strane však každý štvrtý lekár s týmto tvrdením rozhodne nesúhlasí. U verejnosti je vnímanie zavedenia tohto symbolického poplatku dosť rozporuplné, kde na jednej strane je silný nesúhlas u 37 percent občanov a na druhej takmer polovica s ním súhlasí.

Poplatok za prednostné objednanie – áno či nie?

Vyše dve tretiny lekárov súhlasia s tým, že zavedenie poplatku za prednostné vyšetrenie by zlepšilo disciplínu pacientov v oblasti dodržiavania termínov a väčšina lekárov so zavedením tohto poplatku súhlasí.

Takmer polovica ľudí si myslí, že po zrušení poplatkov za prednostné vyšetrenie ľudia platia rovnako, resp. viac.  Až 28 percent ľudí sa k tomu nevie vyjadriť. Približne každý druhý človek je ochotný priplatiť si
za konkrétny termín u všeobecného, resp. detského lekára. Priemerná suma, ktorú sú ochotní si títo ľudia priplatiť, je 7,50 EUR, resp. 7,80 EUR (u detského lekára).

U špecializovaného lekára je ochotných si priplatiť viac ľudí. Približne dve tretiny ľudí sú ochotné si priplatiť za konkrétny alebo prednostný termín u špecialistu. V priemere sú títo ľudia ochotní si priplatiť 9,70 EUR
(za konkrétny) a 14,60 EUR (za prednostný termín). Čo sa týka nadštandardných služieb, najvyššiu ochotu priplatiť si prejavili ľudia za návštevy lekára doma, za nočný pohotovostný výjazd a za rýchlu diagnostiku v ambulancii.

Značky: