Spring Electric, to je meno úplne nového modelu Rumunskej automobilky, ktorý je v aktuálnom čase konceptom s reálnymi kontúrami produkčného modelu.

Nebojte sa, roky na svoju elektrickú Daciu čakať nebudete, tento model sa dostane do výroby už budúci rok, kedy sa začne aj oficiálne predávať. Dacia Spring Electric vyzerá podľa prvých fotografií veľmi zaujímavo. Ide o malý mestský crossover, ktorý bude mať dĺžku necelé štyri metre a presne štyri miesta na sedenie. Pod prednou kapotou bude umiestnený elektromotor s výkonom 33 kW (45 koní) a maximálnym krútiacim momentom 125 Nm. Batéria v podlahe má disponovať kapacitou 26,8 kWh, čo vo výsledku znamená dojazd na úrovni 200 kilometrov (podľa metodiky WLTP).

Karoséria tejto novinky možno pôsobí trošku off-roadovo, no poháňané budú výhradne predné kolesá a svetlá výška nepresahuje 150 mm. Nespevnenými cestami prejde, ale do terénu vhodná nebude (na to tu máme skvelého Dustera 4×4 – recenzia – TU). Zrýchlenie z 0 na 100 km/h nie je zatiaľ známe, no max. rýchlosť by sa mala zastaviť na úrovni 105 km/h, čo nie je veľa. To naznačuje a výrobca to tvrdí tiež, že pôjde o výsostne mestský elektromobil. Samozrejme, môžete s ním ísť aj mimo mesta, no bude nutné myslieť na značné obmedzenia.

Interiér zatiaľ nie je odhalený, ale je zrejmé, že bude trošku podobný koncernovému bratovi – Renaultu K-ZE, ktorý je určený prevažne pre čínsky trh. Čo sa týka exteriéru, tak samozrejmosťou je špecifické lakovanie karosérie – matná šedá + kontrastné detaily v oranžovej farbe a veľmi zaujímavý dizajn, vrátane diskov kolies a grafiky svetlometov. Predné svetlomety sú v dvoch radoch, vždy horizontále, pričom využívajú viacero LED segmentov. Zadné svetlomety v tvare zdvojeného písmena „Y“  sú tiež veľmi zaujímavým prvkom, pričom tým Dacia naznačuje, že toto je nový svetelný podpis, ktorý uvidíme na všetkých nových modeloch. Tešíme sa, vyzerá to moderne a hlavne sviežo!

Oplastovaný, sviežo pôsobiaci a plne elektrický mestský crossover Dacia Spring Electric bude dostupný od budúceho roku (2021) za zatiaľ neznámu cenu, no predpoklady a uniknuté informácie hovoria o tom, že by sa mala pohybovať v okolí 14 až 15 000 Eur, čo je veľmi zaujímavá cena. Nižšiu predajnú cenu si môže automobilka dovoliť aj z dôvodu špecifického koncernu, primárne značky Dongfeng, ktorá aktuálne produkuje v Číne približne 5 podobných modelov, z ktorých vychádza aj nová Dacia Spring Electric. Tešíme sa na test!

A vy sa tešíte na prvú elektrickú Daciu? Toto bude možno ten zlomový model, ktorý presvedčí viacerých ľudí nastúpiť na vlnu elektromobility.

„Predstavenie noviniek, nie len spoločnosti Dacia/Renault, sa konalo on-line, kvôli zrušenému Ženevskému autosalónu z dôvodu svetovo rozšíreného Korona vírusu.

Prečítajte si aj:

BMW: CONCEPT i4 je unikátom s výkonom 530 koní a dojazdom 600 kilometrov

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu