Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Parkovanie nie je najjednoduchší manéver – keby to bolo jednoduché, nevideli by sme toľko krivo zaparkovaných áut a odretých nárazníkov. Hlavne v mestách je čoraz menej miesta, a preto je parkovanie zložitejšie. Našťastie, moderné autá nám pri tomto manévri pomáhajú rôznymi spôsobmi. Zisťovali sme, čo v tomto smere ponúkajú autá značky Toyota.

Poloautonómny parkovací systém

Príležitosťou pozrieť si ponuku Toyoty z hľadiska podpory vodiča pri parkovaní je nedávna premiéra mestského crossoveru Yaris Cross, ktorý ako prvý model značky dostal parkovací systém novej generácie Toyota Teammate Advanced Park.

Poloautonómny parkovací systém odbremení vodiča tým, že prevezme kontrolu nad volantom, plynom a brzdou. Systém funguje ako pri cúvaní, tak aj pri vjazde a výjazde z paralelného miesta, vo dne i v noci, a má aj funkciu zapamätania si najčastejšie používanejších miest bez ohľadu na smer jazdy. Toyota Teammate využíva 360° kameru a inteligentné parkovacie senzory s detekciou prekážok (ICS) na presné rozpoznanie okolia vrátane značenia nakresleného na vozovke. Jeho fungovanie je rýchlejšie  dokonca aj v porovnaní s niektorými prémiovými autami, ktorým chýba rozpoznávanie značenia.

Parkovací asistent SIPA

Simple Intelligent Park Assist, čiže inteligentný parkovací asistent, je známy z automobilov Toyota už dávno. Avšak od zavedenia systému detekcie prekážok pri manévroch (ICS) získal SIPA nové funkcie. Inteligentný parkovací asistent Toyota využíva zadnú kameru a ultrazvukové senzory na prednom nárazníku na identifikáciu parkovacích miest – kolmých aj paralelných. Keď vodič vydá signál, systém automaticky natočí volant, aby priviedol vozidlo na zvolené miesto. Vodič musí ovládať iba rýchlosť auta. Teraz si vďaka ICS, ktoré SIPA aktivuje automaticky, môžeme byť istí, že auto nenarazí do žiadnej prekážky a už sa nemusíme obávať obávaných nízkych stĺpikov.

Zaparkovať bez toho, aby ste riskovali poškodenie nárazníkov, pomáhajú aj senzory vpredu a vzadu, ktorými disponujú takmer všetky osobné modely Toyoty – od Yarisu až po Land Cruiser. Zadné parkovacie senzory má aj odchádzajúci model Aygo a už čoskoro sa presvedčíme, čo v tomto smere ponúkne nové Aygo X.

Kamera 360°

Manévrovanie auta veľmi uľahčuje dobrý výhľad na jeho bezprostredné okolie. V tomto smere prichádza na pomoc 360° panoramatická kamera,  ktorou je možné vybaviť nielen veľké modely Toyota ako hybridný sedan Camry, hybridné SUV Highlander, RAV4 a RAV4 Plug-in Hybrid či terénny Land Cruiser, ale takisto aj nový Yaris Cross.

Panoramatický monitor (Panoramic View Monitor) využíva štyri kamery – pod bočnými zrkadlami a v prednej a zadnej časti auta. Pohľad z nich vytvára prehľadnú 3D vizualizáciu celého okolia vozidla a zoom umožňuje bližšie sa pozrieť na vybrané objekty. Systém funguje pri státí aj pri pomalej jazde a zobrazuje tiež odporúčanú cestu výjazdu smerom dozadu, čo veľmi uľahčuje manévre. Pohľad z prednej a zadnej kamery má záber 180 stupňov, takže zahŕňa aj mŕtve uhly. Bočné kamery fungujú aj pri sklopených bočných zrkadlách.

Jednoduchšou alternatívou ako panoramatický monitor je parkovacia kamera, ktorá je k dispozícii vo všetkých modeloch Toyota. Väčšinou je doplnená aspoň statickými vodiacimi čiarami a pri modeloch ako RAV4, Land Cruiser či Highlander aj dynamickými vodiacimi čiarami. Highlander má dokonca funkciu čistenia parkovacej kamery.

Digitálne spätné zrkadlo

Spätné zrkadlo s farebným digitálnym displejom je skvelým pomocníkom nielen počas jazdy,  cenné je, aj keď máme batožinový priestor naložený až po strop či v zlom počasí. Toto zariadenie môže byť užitočné aj pri cúvaní na parkovisku. Obrazovka zabudovaná do zrkadla zobrazuje obraz z nastaviteľnej kamery s vysokým rozlíšením namontovanej nad zadným oknom auta. Kamera má rozšírené zorné pole a jej nastavenie sa dá upraviť pomocou ovládača, aby vodič získal taký obraz, aký potrebuje,   vrátane zoomu. Zariadenie funguje aj ako obyčajné elektrochromatické spätné zrkadlo. Môžu ním byť vybavené modely RAV4, RAV4 Plug-in Hybrid a 7-miestny Highlander.

Bezpečné manévrovanie

Systém na detekciu prekážky ICS s automatickým brzdením zabraňuje kolíziám s inými autami, alebo prekážkami počas manévrovania. Je k dispozícii takmer v celom rade osobných modelov Toyota – od Yaris, Yaris Cross a Corolla až po Highlander a Camry. Tento systém sa zatiaľ do Land Cruisera nedostal, no v budúcnosti sa to  môže zmeniť. Systém Hill Climb Assist (HAC) a Rear Cross Traffic Alert (RCTA) pomáhajú bezpečne opustiť parkovacie miesto na ulici.

Pohodlie na parkovisku

Jednoduché parkovanie súvisí nielen s umiestnením auta na jeho miesto. Auto stojace na parkovisku nám môže pomôcť pri jeho využívaní rôznymi spôsobmi. V prvom rade ho musíte nájsť a na to slúži komunikačný systém Toyota Connected Car. Nájdeme v ňom okrem iného funkciu „Find My Toyota“, ktorá nielen ukazuje cestu k autu na mape Google, ale tiež uľahčuje zdieľanie týchto informácií s ostatnými. Toyota Connected Car je štandardnou výbavou takmer všetkých modelov Toyota od Yarisu po Highlander.

Značky: