Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Firemný informačný systém ReFIS ako prvý ERP (Enterprise Resource Planning) systém na svete prináša plnú podporu pre prácu s bitcoinom (BTC) a ďalšími kryptomenami. Používatelia ReFISu získajú možnosť pracovať s bitcoinom úplne rovnako ako s bežnými menami alebo bankovými účtami. Firmy používajúce ReFIS tak môžu vystavovať objednávky alebo faktúry v kryptomene bitcoin, prijímať za ne platby alebo riadiť cashflow rovnako, ako to robia v eurách, či iných menách.

“Vždy ma poteší, ak slovenská firma prinesie inováciu alebo uľahčí podnikateľom život. Tentokrát sme sa o to postarali my v rámci softvéru pre profesionálne riadenie firmy ReFIS, ktorým už dnes riadi svoje firmy niekoľko stoviek slovenských podnikateľov. Pre platby kryptomenami nepotrebujete povolenia, ani chodiť do banky. Pri bankovom prevode do Číny som bol zvyknutý, že trval aj dlhšie ako týždeň, pri platbe bitcoinom je moja transakcia potvrdená za niekoľko minút. Túto možnosť chceme dať aj našim klientom, a to že sme v tom prví na svete, je príjemný pocit,”   hovorí Ondrej Krško, konateľ ReSOFT s.r.o., ktorá stojí za vývojom firemného informačného softvéru ReFIS.

Prvým využitím technológie blockchain v ReFIS-e je podpora pre finančné transakcie uskutočňované v bitcoine (BTC), litecoine (LTC) alebo monere (XMR). Kryptomeny sú transparentne integrované do systému, pričom používateľ ich môže používať rovnocenne ako iné meny alebo bankové účty. Používanie nevyžaduje žiadne dodatočné školenie a vedomosti. Podobne ako pri bankových účtoch je možné využívať pasívny prístup (len prijímať platby a sledovať stav) alebo aktívny (realizovať úhrady).

Nové funkcie smart-contracts

Ďalším očakávaným využitím technológie blockchain okrem kryptomien sú smart-contracts. Už v aktuálnej verzii ReFIS umožňuje evidovať zmluvu v elektronickej forme aj s platobnými podmienkami, teda dokáže automaticky na základe zmluvy vystaviť faktúru (billing) alebo vypočítať cash-flow v budúcnosti, ktorý zahŕňa aj údaje zo zmlúv (lízing, nájomné, budúce úhrady od zazmluvnených zákazníkov, a podobne). Smart-contracts dokážu procesy ešte viac automatizovať a výrazne tým ušetriť firme náklady. Na základe skúseností nadobudnutých pri implementácii kryptomien bude v budúcnosti ReFIS rozšírený aj o ďalšie funkcie na prácu so smart-contracts.

PSD2 prinesie zmeny

Na ďalšie zmeny v ReFIS-e sa môžu podnikatelia tešiť aj po liberalizácii bankového trhu, ktorú prináša európska smernica PSD2. Smernica ukladá bankám, aby tretím stranám sprístupnili dáta svojich klientov. Táto povinnosť znamená pre banky, že sa môžu stať len pasívnym prostredníkom pri poskytovaní týchto nových služieb. Softvér, resp. nová platforma, ktorú ReSOFT, s.r.o. vyvíja, môže po novom slúžiť aj ako internet banking v rámci všetkých bankových účtov v rôznych bankách, čiže používatelia budú mať všetko k dispozícii na jednom mieste.

Značky: