Leto je obdobím, keď mnohí Slováci cestujú do zahraničia. Viacerí z nás vnímajú používanie telekomunikačných služieb v cudzích krajinách ako aktivitu, ktorú treba v rámci šetrenia obmedziť. Najnovšie podmienky pre roaming, minimálne v EÚ, sú však pomerne priaznivé.

Inak povedané, za roaming zaplatíte o poznanie menej – ak berieme do úvahy ceny za minútu volania, SMS správy alebo mobilný internet v krajinách Európskej únie. Faktom však ostáva, že nižšie ceny môžu motivovať k tomu, aby sme roaming využívali o poznanie viac ako v minulosti a doma vás teda možno bude čakať tučnejšia faktúra ako obvykle. Zhrňme si roamingovú ponuku jednotlivých operátorov.

telekom_nowat

Slovak Telekom s lacnými dátami aj v USA. Pre Happy a Easy

Telekom automaticky všetkým zákazníkov s paušálom Happy bezplatne aktivuje službu Euro roaming. Je zadarmo a bez poplatkov a umožňuje používateľom telefonovať a esemeskovať za regulované ceny z krajín EÚ, Nórska, Lichtenštajnska a z Islandu. Ak sa bavíme o aktuálne platnej regulácii cien v Európskej únii, znamená to, že čerpáte predplatené minúty a platíte roamingový poplatok vo výške 0,06 eura za každú minútu. Prichádzajúce hovory sú bez doplatku, resp. po vyčerpaní voľných minút s doplatkom 0,0137 eura. Rovnako to platí v prípade SMS správ, doplatky pre lepší prehľad uvádzame v tabuľke.

Telekom ponúka aj službu Happy roaming, ktorá môže byť pre používateľov zaujímavá v prípade, že cestujú do krajín mimo zóny 1. Získajú lepšie ceny za volania. Mesačný poplatok je 2 eurá. Do prvej zóny spadajú už spomenuté krajiny EÚ, Nórsko, Lichtenštajnsko a Island, v prípade týchto krajín Happy roaming nepotrebujete, stačí vám ten základný. Pre lepší prehľad odporúčame navštíviť webové stránky operátora, kde si môžete vypočítať výšku poplatkov pre jednotlivé krajiny. Odkaz na web s roamingovou ponukou je priložený vo forme QR kódu.

Pozrite si informácie pre roaming od Telekomu, priamo na stránkach Telekomu>>

V súvislosti s roamingom Telekomu treba spomenúť ešte dve atraktívne ponuky. Vďaka novej službe U susedov ako doma automaticky voláte a esemeskujete v Čechách, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku za domáce ceny. Služba je automaticky aktivovaná a bezplatná pre všetkých zákazníkov paušálu Happy. Na dáta sa to nevzťahujte, treba si kúpiť balíček alebo zaplatíte za reálne presurfované dáta.

Druhá atraktívna ponuka je voliteľný roamingový dátový balíček. Služba Travel & Surf ponúka na výber 3 balíčky v cene 2 – 15 eur, resp. 4 – 30 eur v prípade Zóny 2. K dispozícii máte 35 až 500 MB, pričom v prípade najväčšieho balíčka zaplatíte za 1 MB iba 3 centy. To je finálna cena, tu sa neúčtujú žiadne doplatky. Je výborné, že 500 MB balíček si za 15 eur kúpite aj v Amerike.

V niektorých prípadoch vás mobilné dáta takýmto spôsobom vyjdú v USA lacnejšie, ako keby ste si kupovali americkú SIM-ku. A pokiaľ máte paušál u iného operátora, služba Travel & Surf je s rovnakými cenami dostupná aj pre Easy kartu. Stojí teda za zváženie, či si Easy kartu nevybaviť pred cestou do USA iba kvôli dátam. Platnosť predplatených dát je 30 dní.

 

Orange_logo_nowat

Orange s cestovným poistením v roamingovom balíčku

Aj Orange ponúka základný balíček, ktorý je zadarmo a prémiový roaming za mesačný poplatok. V prípade základného balíka odporúčame navštíviť webovú stránku operátora, na príslušnú podstránku odkazuje náš QR kód. Je to dané tým, že pre jednotlivé paušály sa ceny mierne odlišujú. Platí však, že maximálny príplatok k 1 minúte odchádzajúceho hovoru v zóne 1 (v Orangei sem spadá EÚ + Švajčiarsko) je 0,06 eura. V prípade prichádzajúceho hovoru je to 0,0137. Príplatok za SMS správy je 0,024 eura a za 1 MB 0,06 eura. V ostatných zónach sú ceny vyššie.

Pozrite si roamingové ceny pre jednotlivé Orange paušály priamo na stránkach Orange Slovensko>>

Orange ponúka rozšírený balíček V Európe ako doma PLUS, ktorý stojí 2,90 eura mesačne a okrem výhodnejších cien ponúka cestovné poistenie pre vás a celú rodinu do výšky 100 tisíc eur. Z hľadiska dátového roamingu sú v ponuke balíčky Európa dátaSvet dáta. Prvý menovaný zníži cenu mobilných dát v zóne 1 na 0,04 eura za 1 MB. Mesačný poplatok je 1,90 eura.

Svet dáta sprístupňuje dáta vo vybraných krajinách zóny 2 a 3 v cene 0,49 eura za 1 MB. Cena balíka je 2,90 eura. V ponuke je taktiež balíček Ahoj Dáta 50 MB. Za mesačný poplatok 2 eurá ponúka 50 MB dát v zóne 1. Náročnejší používatelia ocenia balíky Európa Dáta 100 MB a 200 MB. Tie obsahujú predplatené dáta, za 1 MB zaplatíte od 0,0345 eura.

V prípade dátových balíčkov si musíte sami spočítať, či sa vám oplatí využívať roaming. V zóne 1 sú ceny štandardné, v ostatných zónach je dátový roaming v porovnaní s Telekomom drahší. Škoda, že predplatené roamingové dáta treba v Orangei vopred aktivovať s mesačným poplatkom. Telekom a O2 umožňujú aktivovať balíčky priamo zo zahraničia za jednorazový poplatok a v prípade potreby ich obnovovať.

o2_logo_nowat

O2 v Čechách ako doma

O2 má na oficiálnych stránkach veľmi pekne spracovanú roamingovú mapu. Môžete si skontrolovať dostupnosť roamingu v zahraničí a takisto aj ceny. V krajinách EÚ platia štandardné príplatky, ktoré sme v článku už spomínali – k domovským cenám za volania a SMS vám bude operátor v zóne 1 (krajiny EÚ okrem ČR, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Gibraltár) účtovať príplatok 0,06 eura za odchádzajúce hovory v rámci EÚ a 0,01368 za prichádzajúce. Roamingový doplatok za SMS je 0,024 eura a za 1 MB je to štandardných 6 centov.

Výnimkou je Česká republika, kde využívate mobilné služby za rovnaké ceny ako doma. Týka sa to aj mobilného internetu, takže ak nemáte predplatený žiaden dátový balíček na Slovensku, môžete v Čechách surfovať za poplatok 0,50 eura za 250 MB plnou rýchlosťou. Ak máte dátový balík, prenesené dáta v ČR sa z neho spotrebovávajú bez doplatku.

Roamingová mapa od O2 prehľadne zobrazuje ceny a dostupnosť služieb v zahraničí. Zobrazte si ju priamo na stránkach O2>>

O2 ponúka aj jednoduchý dátový roaming. Internet na deň v zahraničí stojí 2 eurá na deň a obsahuje 50 MB predplatených dát v zóne 1, resp. 10 MB dát v zóne 2. Za 1 MB teda zaplatíte v prvej zóne 4 centy, a to je dobrá ponuka. V druhej zóne je to 20 centov, čo je stále menej ako v prípade Orangeu. V prípade dátového roamingu si môžete aktivovať službu Roaming Datalimit, ktorá ustráži, aby ste neminuli za dáta v zahraničí viac ako 50 eur. Roamingové balíčky s výhodnejšími cenami volania O2 neponúka.

 

logo 4ka tyrkys

4ka s jednotnými cenami v EÚ

4ka má jednoduchý cenník. 4 centy za 1 minútu, SMS a 1 MB dát platia na Slovensku aj v krajinách EÚ, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku a na Gibraltári. Za prichádzajúci hovor v týchto krajinách zaplatíte 0,013 eura. V prípade ostatných krajín však začínajú poplatky za 1 minútu a 1 MB na úrovni 2 eur, takže na toto si treba dať pozor.

4ka a rozdelenie krajín. V zóne 1 máte ceny ako doma. Ostatnú ponuku 4ky pre roaming si pozrite priamo na stránkach 4ky>>

4ka samostatné roamingové balíčky nemá, ale v celej EÚ je automaticky aktivovaná služba Dátový limit v EÚ. Tá vás upozorní, keď presurfujete 40 a 50 eur.

Chcete veľa dátovať? Skontrolujte ponuku lokálnych operátorov

Ak sa chystáte na dovolenku a viete, že budete potrebovať veľký objem mobilných dát, odporúčame, aby ste si cez internet pozreli ponuku lokálnych operátorov v krajine, kam sa chystáte. Mnohé dovolenkové destinácie ponúkajú atraktívne predplatené SIM karty pre turistov. Najlepší príklad je Chorvátsko, kde sa dá získať 2 GB dátová karta za 10 eur. Dobrú ponuku má aj španielsky Orange. Ten predáva predplatenú SIM kartu Go Europe, pomocou ktorej si môžete kúpiť 100 MB dát v hociktorej krajine EÚ za 1 euro. A to je lepšia ponuka aj v porovnaní s našim operátormi.

Verdikt

Od 30. apríla 2016 platia nové podmienky používania mobilných služieb v krajinách Európskej únie. Na to samozrejme museli zareagovať aj všetci lokálni operátori. Ceny sa upravili tak, že sa počítajú z domáceho základu a roamingového príplatku, ktorý sme viackrát v článku spomenuli. Pokiaľ plánujete ísť na dovolenku v krajinách EÚ, roamingový balíček si netreba aktivovať, vystačíte si s tým bezplatným, ktorý je automatickou súčasťou telekomunikačných služieb našich operátorov.

Inak tomu bude v prípade dátových služieb. V mnohých dovolenkových krajinách kúpite predplatenú SIM kartu s dátami za lepšiu cenu. Ak si však chcete iba raz za deň skontrolovať emaily, pre tento účel si vystačíte aj s dátovým roamingom. V prípade návštevy krajín mimo EÚ odporúčame skontrolovať cenníky jednotlivých operátorov.

To najmä z hľadiska volania – Telekom a Orange majú roamingové balíčky, ktoré môžu eventuálne niekomu ušetriť peniaze. Dáta sú v takomto prípade väčšinou drahé. Výnimkou je USA s predplateným dátovým balíčkom od Telekomu, ktorý využijete aj na karte Easy. V tomto prípade je cena výhodná.

 

Prehľad roamingových cien slovenských operátorov

OperátorSlovak TelekomOrangeO24ka
Odchádzajúce volania v EÚzáklad + 0,06 € / minútazáklad + 0,06 € / minútazáklad + 0,06 € / minúta0,04 € / minúta
Prichádzajúce volania v EÚbezplatne;                                                                0,0137 € / minúta po vyčerpaní voľných minút0,0137 € / minúta0,01368 € / minúta0,013 € / minúta
Volania v krajinách mimo EÚod 1 € / minúta*od 0,49 € / minúta*od 1,70 € / minútaod 2 € / minúta
Dáta v EÚod 0,03 € / MB**od 0,0345 € / MB*od 0,04 € / MB**od 0,04 € / MB
Dáta v krajinách mimo EÚod 0,03 € / MB v USA**;                                     od 0,06 € / MB v ostatných krajinách**od 0,49 € / MB*od 0,20 € / MB**od 2 € / MB
základ = voľné minúty alebo cena za volania v rámci SR
*vyžaduje predplatné roamingovej služby s mesačným poplatkom
**vyžaduje aktiváciu dátového balíka za jednorazový poplatok priamo v zahraničí

 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti, ceny a roamingové ponuky operátorov uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit