V poslednej dobe útok hackerov zažilo hneď niekoľko veľkých českých dodávateľov počítačových a telekomunikačných systémov. Na najnovší prípad upozornil server Zive.cz. Za útokom údajne stojí Avaddon Ransomware, ktorý si v Čechách vybral už nejednu obeť.

Hackeri Avaddon Ransomware postupujú tak, že po útoku dávajú firme ultimátum. Obyčajne to vyzerá tak, že ide o lehotu povedzme 9 dní na zaplatenie výkupného. Ak ho firma nezaplatí, hrozia, že všetky ukradnuté dáta zverejnia na voľne prístupných stránkach na internete. Kradnú pritom takmer všetko počnúc faktúrami, obchodnými zmluvami, daňovými dokladmi a skutočnými hospodárskymi výsledkami. Rovnako sa zameriavajú aj na dáta o zamestnancoch, ich platoch, zdravotných výkazoch a pod.

Bezpečnostní experti dlhodobo upozorňujú na nedostatočné zabezpečenie počítačových systémov vo firmách, špeciálne na otvorené porty. Najslabším článkom reťazca je prirodzene človek a to platí nielen v Čechách ale na celom svete vrátane Slovenska.

Podľa servera Zive.cz postihnutá firma tvrdí, že len aktualizuje svoju stránku, v skutočnosti však možno prišla o cenné údaje, resp. sa tieto mohli dostať do nesprávnych rúk. Server tiež naznačuje, že by mohlo ísť o  českú s .r.o. s dlhodobou praxou v IT obore.

Zdroj: Zive.cz

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu