Prvá misia bude spustená budúci rok.

Tento týždeň spoločnosť Aevum z Alabamy predstavila dron Ravn X. Je určený na prenášanie a vypúšťanie satelitov na nízku obežnú dráhu Zeme. Pri plnom zaťažení má hmotnosť 25 ton, čo z neho robí jedno z najťažších bezpilotných lietadiel, aké bolo kedy vyrobené.

Dron už na prvý pohľad zaujme dizajnom, ale aj svojimi rozmermi. Na výšku meria 5,5 metra, rozpätie krídel má 18,2 metra, pričom celková dĺžka je až 24 metrov.

Ravn X by mal zabezpečiť vynesenie ťažkého nákladu na nízku obežnú dráhu Zeme za približne tri hodiny. Podľa tvrdení spoločnosti Aevum to umožňuje skrátiť dodacie lehoty vypustenia satelitov z rokov na mesiace, čo ušetrí nemalé finančné prostriedky. Až 95 percent nosnej rakety bude možné použiť opakovane.

Okrem zlovestne vyzerajúceho exteriéru a rekordnej hmotnosti (nosnosti) sa Ravn X až tak nelíši od ostatných lietadiel. Na to, aby sa dron dostal do vzduchu, potrebuje približne 1, 6 kilometra dlhú dráhu, čo mu umožní vzlet z takmer akéhokoľvek komerčného letiska. Dokonca používa rovnaké palivo ako tradičné prúdové lietadlo. Akonáhle Ravn X dokončí misiu, okamžite smeruje k základni, aby sa pripravil na ďalší let.

Ravn X predstavuje nový spôsob vynášania rakiet do vesmíru. Prvou misiou po sérii testov bude v budúcom roku vynesenie satelitu amerických kozmických síl ASLON-45.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Podcast Dotyk: Aj na drona potrebujete letecké skúšky

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.