Realme 9 a Realme 9 5G sú dva odlišné telefóny. Podobajú sa menom aj dizajnom, avšak odlišujú sa komponentami.

Výrobca Realme začal na Slovensku predávať smartfóny radu Realme 9. Celkovo ide o 5 modelov (detaily nájdete v samostatnom článku), pričom najnovšími prírastkami tohto radu sú smartfóny Realme 9 a Realme 9 5G. Základný model Realme 9 som už recenzoval, v tomto článku sa zameriam na Realme 9 5G.

Dôležité upozornenie na začiatok. Realme 9 a 9 5G sa na seba veľmi podobajú a majú takmer identický názov, avšak ide o dva rôzne smartfóny, ktoré sa odlišujú viacerými komponentami. Treba si dať na to pozor.

Realme 9 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 5G

Dizajnom neprekvapí, zaujme spracovaním bielej verzie

Dizajn je vlastnosť, ktorá je spoločnou črtou smartfónov Realme 9. Telefón výraznejšie nevyčnieva z radu. Pôsobí moderne, ergonomicky, avšak svoju nižšiu cenu prejavuje spracovaním bočného rámika, ktorý subjektívne pôsobí lacným dojmom. Riešením môže byť použitie ochranného obalu – jeden je súčasťou balenia.

Realme 9 5G je u nás v predaji v bielej a čiernej farbe. Biela verzia zaujme spracovaním zadnej strany. Výrobca pomocou špecializovaného výrobného procesu vytvoril pocit vrstvenej plochy. V praxi to znamená, že keď sa pozeráte na zadnú stranu telefónu, máte pocit, že má viac vrstiev. Niektorým ľuďom sa bude takéto spracovanie páčiť a iní ho môžu ohodnotiť slovami, že pôsobí ako lacný obal z AliExpressu. Je to individuálne a stretol som sa s oboma názormi.

Realme 9 5G má napájacie tlačidlo na pravej hrane a dve tlačidlá na reguláciu hlasitosti na ľavej hrane. Môžete si nastaviť, aby ste si podržaním napájacieho tlačidla aktivovali Google Asistenta. Prekvapilo ma, že obrazovku s možnosťou vypnutia telefónu zobrazíte kombináciu napájacieho tlačidla + tlačidla na zvýšenie hlasitosti, a nie podržaním napájacieho tlačidla, ako je to štandardom v prípade iných telefónov.

Realme 9 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 5G

120 Hz IPS displej a snímač odtlačkov prstov v napájacom tlačidle

Realme 9 5G má vo výbave 6,6-palcový IPS displej s rozlíšením Full HD+ a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Displej podľa informácií z aplikácie DRM Info podporuje variabilnú obnovovaciu frekvenciu na úrovni 30, 48, 50, 60, 90 a 120 Hz a disponuje aj podporou pre HDR štandardy HDR10 a HLG. Maximálny jas je 600 nitov a k dispozícii je Widevine L1 certifikácia.

Pre porovnanie, Realme 9 (4G) má Super AMOLED displej s jasom 1000 nitov. Použitá technológia displeja sa v prípade Realme 9 5G prejavila aj absenciou always-on displeja a iným umiestnením snímača odtlačkov prstov. Ten sa nachádza v bočnom napájacom tlačidle a väčšinu času fungoval bez problémov. Kvalita displeja je dobrá, a keď som používal oba telefóny spoločne, rozdiel som pocítil iba v špecifických situáciách, resp. na priamom slnku.

Rozmery telefónu sú 164 × 75,6 × 8,5 mm a hmotnosť je 191 gramov. Telefón je Dual SIM, avšak využíva hybridný slot na druhú SIM kartu, resp. na pamäťovú kartu. Odolnosť voči vode a prachu nie je k dispozícii, čo v tejto cenovej kategórii neprekvapí.

Realme 9 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 5G

Lákadlom je Snapdragon 695 5G

Realme 9 5G nie je najlacnejší 5G telefón na trhu. V obchodoch nájdete aj lacnejšie kúsky. Avšak ide o najlacnejší smartfón s procesorom Snapdragon 695 5G, resp. o jeden z najlacnejších modelov na trhu. Na Slovensku predáva za cenu 259 eur (4 GB RAM + 64 GB úložisko), resp. za 279 eur v prípade konfigurácie 4 GB RAM + 128 GB úložisko.

K procesoru a jeho výkonu nemám pripomienky, v tejto cenovej kategórii mu ťažko niečo vytknúť. Telefón počas môjho testovania reagoval svižne a nemal problém ani s tým, že som počúval hudbu cez Spotify a prepínal som sa medzi Messengerom, internetovým prehliadačom a emailovým klientom. Obával som sa, že ma bude operačná pamäť obmedzovať, avšak celkový používateľský zážitok bol dobrý.

Môže to byť dané aj tým, že nadstavba realme UI 3.0, ktorá je založená na systéme Android 12, má pomerne čisté používateľské rozhranie, ktoré čiastočne pripomína čistý Android. V nastaveniach si všimnete extra položky a funkcie, avšak zážitok je inak zrovnateľný s čistým Androidom. Výrobca sľubuje 2 veľké aktualizácie operačného systému.

Realme 9 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 5G

Iba 18 W nabíjanie

Realme 9 5G je vo svete k dispozícii aj vo verzii so 6 GB RAM. Prekvapilo ma, že som našiel túto konfiguráciu v ponuke Alza.sk. Snáď nejde o chybný údaj vo veľkosti RAM.

Telefón má vo výbave 3,5 mm jack, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 a NFC. Batéria má kapacitu 5000 mAh, avšak podporuje iba 18 W nabíjanie. Zamrzí to, nakoľko aj najlacnejší zástupca rodiny Realme 9, Realme 9i, má 33 W nabíjanie – avšak ten nemá 5G konektivitu. Napájací adaptér je súčasťou balenia.

Z praktického hľadiska môžete očakávať štandardnú výdrž batérie na úrovni 1 až 2 dní v závislosti od vášho používania.

Realme 9 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 5G

Slabšia fotografická výbava v porovnaní so 4G verziou

Realme 9 5G má 50 Mpx hlavný fotoaparát (s funkciou 2× „bezstratového“ zoomu), čiernobiely senzor a makro senzor. Ultraširokouhlý fotoaparát nie je k dispozícii. Predný fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx.

V tomto smere je cítiť rozdiel v porovnaní so 4G verziou, ktorá má kvalitnejšiu fotografickú výbavu. Nejde len o papierové parametre, ale aj o to, čo v praxi dostanete. S oboma telefónmi (Realme 9 4G aj 5G) som fotil súčasne a výsledkom je, že Realme 9 so 108 Mpx fotoaparátom zachytí viac detailov a má živšie podanie farieb. Fotografie z Realme 9 5G pôsobia trochu vyblednuto.

Na druhej strane, Realme 9 5G pri fotení v noci nemá sfarbenie do červeného odtieňu, ktoré som kritizoval v recenzii na Realme 9 v prípade niektorých scén.

Fotky z oboch telefónov som pozeral na monitore od počítača, takže nie je to dané displejom telefónu. K dispozícii je nočný režim, ktorý dokáže výrazne pomôcť hlavnému fotoaparátu v horších svetelných podmienkach. Fotenie v nočnom režime trvá 2 sekundy (samotné fotenie) + 1 až 2 sekundy na spracovanie získaných dát. Nechýba ani automatické HDR, ktoré dokáže pomôcť pri fotení cez deň.

Realme 9 5G a 4GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 5G (biela farba) a Realme 9 (zlatá farba)

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Galéria fotiek, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit