Acer predstavil minulý rok v septembri na výstave IFA v Berlíne počítač Aspire S24, ktorý bol v tej dobe najtenším All-in-One počítačom na svete. Na jeho príchod do obchodov sme čakali necelý rok, avšak dočkali sme sa a zariadenie sme detailne otestovali.

Acer Aspire S24 má štýlový dizajn. Najväčšiu pozornosť púta obrazovka, ktorá má hrúbku iba 5,97 mm. Displej má uhlopriečku 23,8 palcov a využíva kvalitný IPS panel s dobrými pozorovacími uhlami. Nami testovaný model ponúkal rozlíšenie 1920 × 1080 pixelov.

Okrem tenkej hrúbky displeja poteší aj tenký rám po troch stranách. Ten je po bokoch hrubý necelé 3 mm. Rámik nad displejom je o trošku hrubší kvôli zakomponovaniu webkamery a pod displejom sa nachádza štandardne hrubý rám s logom Acer. Toto je dnešný štandard aj v segmente samostatných monitorov, hoci, niektorí výrobcovia postupne prichádzajú s tenkými rámikmi okolo všetkých štyroch strán. V prípade displeja môžete meniť iba jeho náklon, výšku však nie.

Na obrazovke nenájdete žiadne ovládacie prvky ani porty, všetky tieto prvky umiestnil Acer do stojana, ktorý obsahuje aj komponenty počítača. Stojan má rozmery 343 × 192 × 24 mm a na stole vám príliš miesta nebude zaberať. A pokiaľ by ste aj mali pocit, že stojan – podložka je zbytočne veľký, ide o viacúčelové zariadenie. Obsahuje totiž zabudovanú bezdrôtovú nabíjačku s podporou štandardu Qi. Nabíjacia plocha je umiestnená až pri zadnej hrane podložky stojana, na čo si budete chvíľu zvykať – praktickejšie by bolo položiť telefón na plochu, ktorá je blízko prednej hrany. Technicky to však asi nebolo možné dosiahnuť. Bezdrôtová nabíjačka dokáže meniť výkon nabíjania podľa potreby, maximum je 15 W.

Dizajn počítača je elegantný aj vďaka kombinácii čiernej farby a zlatého lemovania. Zlatej farby je rámik pod displejom, zadná hrana ramena aj pásik pri prednej hrane podložky stojana.

Acer Aspire S24 je štýlový All-in-One počítač so zabudovanou bezdrôtovou nabíjačkou. Poteší najmä tenkou hrúbkou displeja

Výkonné komponenty

Nami testovaná konfigurácia ponúkala procesor Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM a 1 TB pevný disk s rýchlosťou 5400 otáčok za minútu. Počítač je vybavený aj Intel Optane pamäťou o veľkosti 16 GB a faktom je, že tá sa pozitívne podpísala pod rýchlejšie reakcie počítača. Počas testovania dokážeme pomerne rýchlo odlíšiť notebook s pevným diskom a SSD diskom, avšak v prípade tohto počítača sme boli prekvapení, že ponúka iba pevný disk. Prínos pamäte Intel Optane je viditeľný a slúži na rýchlejšie načítanie aplikácií a reakcie počítača.

Práva s počítačom bola pohodlná a bezproblémová. Takáto konfigurácia si bohato poradí s každodennou prácou a kancelárskymi úkonmi. Aspire S24 nemá dedikovanú grafickú kartu, integrovaná grafický čip Intel UHD Graphics 620 si však ľahko poradí so staršími hrami. Počas používania počítača sme netestovali jeho správanie počas dlhodobého hrania, avšak aj počas 15-minútového testu záťaže vyskočili teploty procesora na takmer 100 °C. Počas nenáročnej prevádzky sa teploty držali na úrovni 60 °C. V oboch prípadoch sa prejavuje obmedzenie stiesneného priestoru stojana All-in-One počítača.

Porty počítača sú umiestnené po bokoch a na zadnej hrane podložky stojana. Na ľavej hrane sa nachádza napájacie tlačidlo na spustenie počítača, USB-C port, čítačka SD kariet a dvojica USB 3.0 portov. Pravá hrana obsahuje USB 2.0 port, 3,5 mm jack a tlačidlo na prepínanie režimu obrazovky – displej je možné využívať na zobrazovanie obrazu z All-in-One počítača, ale aj na zobrazenie vstupu z pripojeného zariadenia cez HDMI port. Ten nájdete na zadnej hrane, spolu s ethernetom, ďalším USB 3.0 portom a napájacím portom. HDMI porty obsahuje Acer Aspire S24 celkovo dva. Jeden je vstupný a slúži na pripojenie iného zariadenia, druhý je výstupný a umožní vám k All-in-One počítaču pripojiť externý monitor a zobrazovať tak obsah na dvoch obrazovkách.

ModelAcer Aspire S24
Displej23,8″, IPS, 1920 × 1080
CPU / GPUIntel Core i5-8250U / Intel UHD Graphics 620
Operačná pamäť / Úložisko8 GB DDR4 + 16 GB Intel Optane / 1 TB HDD, 5400 rpm
Konektivita3 × USB 3.0, USB 2.0, USB-C, 2 × HDMI, 3,5 mm jack, ethernet, čítačka SD kariet
Testy
PCMark 10 – Rozšírený test2 386
3DMark – Sky Diver3 950
3DMark – Cloud Gate7 305
3DMark – Ice Storm56 834
thumbs-up-icon

Výhody

  • štýlový a minimalistický dizajn
  • pekný displej
  • zabudovaná Qi nabíjačka
  • dobrý výkon
  • porty
  • rozumná cena
  • pamäť Intel Optane

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vyššie teploty v záťaži
  • menej praktické umiestnenie Qi nabíjacej plochy

Verdikt

Acer Aspire S24 je štýlový All-in-One počítač, ktorý poteší dizajnom, portovou výbavou a tiež aj výkonom. Počítač využíva svoj priestor na maximum vďaka zakomponovaniu bezdrôtovej Qi nabíjačky. Chválime kvalitu displeja, slušná je aj reprodukcia zvuku. Počítač je vhodný na každodenné používanie a kancelársku prácu. Hranie zvládne, ale na dlhodobé a pravidelné herné maratóny graficky náročných titulov ho radšej neodporúčame kvôli vysokým teplotám.

Cena: 896 eur

Zapožičal: Acer

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit