Pre cestovateľov vyžadujúcich odolné telo a supertenký stroj s nízkou hmotnosťou. Séria TravelMate P6 poskytne dlhú výdrž na batériu, hoci výrobcom udávaných 20 hodín na jedno nabitie sa nám nepodarilo dosiahnuť. Radi by sme poznali recept Aceru na dosiahnutie takejto výdrže. Ešte stále netradičným prvkom vo svete notebookov je tlačidlo na zapnutie kombinované so snímačom odtlačkov. Tu funguje vynikajúco.

Vyhotovenie a používanie

Telo je vyhotovené z kombinácie horčíkovo-hliníkovej zliatiny. Vďaka tomu je nielen tenký, ale má aj nízku hmotnosť. To s čisto hliníkovými modelmi nedosiahnete. Konštrukcia je stavaná tak, aby notebook získal certifikáciu MIL-STD 810G. Prežije pády aj teplotné výkyvy alebo vlhké prostredie.

Kĺb notebooku drží displej v akejkoľvek polohe a dá sa vyklopiť až na 180°. Je dotykový a takú vysokú variabilitu veka v niektorých situáciách oceníte ešte viac. Klávesnica je rozmiestnením klávesov štandardná a rýchlo si na ňu zvyknete. Jej nesporou výhodou je, že má biele LED podsvietenie. Má jeden stupeň podsvietenia, to ale úplne postačuje. Navyše je tichá a dobre sa na nej píše. Acer použil klávesy s nízkym profilom.

Špecialitou je veko displeja. Má úzke rámiky, hoci sme videli už aj tenšie. Výrobca implementoval ochranu súkromia na webovú kameru. Je tu kryt, ktorým sa dá prepnúť poloha na zaslepenie zorného poľa.

Touchpad je štandardný, a teda nemá žiadne doplnkové tlačidlá. V takto tenkom tele výrobca umiestňuje touchpad s vnorenými tlačidlami. Jeho povrch je príjemný na dotyk a dá sa dobre použiť. Povrch je pokrytý sklom Gorilla Glass, aj preto budete pociťovať na dotyk príjemný materiál.

Reproduktory sú nad klávesnicou a v tomto prípade sú naozaj základné. Ich využitie je viac pracovné ako multimediálne. Napríklad na videokonferencie. TravelMate má totiž štyri mikrofóny a certifikáciu pre Skype for Business.

Výkon a výbava

Podobne ako pri iných notebookoch je tu viac možných konfigurácií. Na výber sú voliteľné doplnky ako čítačka Smart Card alebo NFC či 4G LTE modul. My sme ani jeden z týchto komponentov nemali. Mali sme však supervýkonný procesor Intel Core i7-8565U 1,8 ÷ 4,6 GHz. To je jeden z najvyšších variantov sedmičkovej série ôsmej generácie pre notebooky. Poznať to na multimediálnom výkone. Vzhľadom na náročnosť internetových stránok a webových aplikácií to poznáte už aj v internetovom prehliadači. Kapacita 8 GB RAM je tu štandardom. Ocenili sme 512 GB SSD disk a displej s úpravou proti odleskom. To z pracovného hľadiska považujeme za jeden z najlepších prínosov.

O bezpečnosť dát sa stará čip TPM 2.0 a doplnok Acer ProShield. Slúži na ochranu vašich dát či už vytvorením zabezpečeného disku alebo naopak bezpečným skartovaním dát. Vzhľadom na to, že je použitá Pro verzia Windows 10, máte možnosť využiť aj BitLocker.

Potešila nás prítomnosť ethernetového portu. Do takto tenkého tela ho výrobca integroval s pohyblivou spodnou časťou. Pred zasunutím konektora ju potiahnete prstom nadol, aby sa tam zmestil. Takto by sme si to predstavovali aj pri iných notebookoch.

Počas väčšieho zaťaženia nie je výrazne hlučný, no budete ho počuť. V kancelárskom režime je úplne tichý. Dobrou správou je, že aj napriek výkonnému procesoru sa nijak výrazne neprehrieva. Celkovo je notebook koncipovaný skôr ako tradičný. Žiadne výstrelky ani netradičné prvky. Jediné, čo nám prekáža, je do L lomený napájací kábel. Ak oň zakopnete a máte ho v notebooku, vytrhne vám celý konektor. Radi by sme mali bezpečnejší napájací konektor. Keď už sme pri napájaní, portom USB-C môžete nabíjať batériu notebooku. Na    50 % ju vďaka podpore rýchleho nabíjania nabijete za 45 minút.

Model notebooku / ParameterAcer TravelMate P614-51T
ProcesorIntel Core i7-8565U 1,8 ÷ 4,6 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 24 GB)
Pevný diskKingston, 512 GB SSD
Displej14″, IPS, AntiGlare, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2x USB 3.1, 1x USB-C, HDMI, čítačka microSD, RJ-45, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]325 × 230 × 17
Skutočná hmotnosť [kg]1,16
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1238
thumbs-up-icon

Výhody

  • Ľahký
  • Horčíkovo-hliníková zliatina
  • Tichá a podsvietená klávesnica
  • Nástroj Acer ProShield
  • Výkonný CPU

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Základné reproduktory
  • Koniec napájacieho konektora v tvare L

Model / TestyAcer TravelMate P614-51T
PCMark 10 – Kancelársky výkon3987
Essentials8329
Productivity6667
Digital Content Creation3098
3DMark 11 – Herný výkon1953
Graphics score1795
Physics score6195
Combined score1432
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room612
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]589,3
Access time [ms]0,071
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:41
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]312
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]30,6 / 36,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]31,2 / 40,5
Celkové hodnotenie
Faktor mobility6,62
Odolnosť tela5/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5

Verdikt

Acer TravelMate P6 je výborný pracovný stroj z dielne Aceru. Odolné telo, nízka hmotnosť a vysoký výkon. Takisto má rýchle nabíjanie, tichú klávesnicu a aj napriek nižšiemu zdvihu klávesnice sa nám s ňou veľmi dobre pracovalo. Toto je odpoveď na výrazne drahšie stroje od Lenova.

Cena: 1238 €

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.