Inteligentné hodinky ASUS VivoWatch BP boli predstavené pred vyše rokom, na trh prišli až v momente, keď ASUS predstavil ich druhú generáciu, model VivoWatch SP.

ASUS VivoWatch BP majú atypický dizajn, ktorý je síce účelný, avšak pravdepodobne bude budiť pozornosť. Niekto sa vás možno aj spýta, či si pomocou nich môžete privolať KITT-a ako David Hasselhoff v seriáli Knight Rider. Vtipy bokom, faktom je, že VivoWatch BP boli prvé inteligentné hodinky s meraním krvného tlaku a EKG. Senzor na meranie tlaku je umiestnený vedľa displeja, čo sa podpisuje pod väčšie rozmery samotných hodiniek.

Hodinky od ASUS-u majú vždy zapnutý reflexívny LCD displej, ktorý umožňuje výbornú čitateľnosť na priamom slnku. Displej zároveň obsahuje podsvietenie pre lepšiu viditeľnosť v tmavom prostredí. Dizajn používateľského rozhrania aj ciferníkov je jednoduchý a základný. To platí aj pre mobilnú aplikáciu, ktorá svojou eleganciou neohúri. Je zrejmé, že ASUS v prípade týchto hodiniek kládol dôraz najmä na ich funkcionalitu.

VivoWatch BP majú zabudovaný akcelerometer, PPG a EKG senzory a tiež aj GPS. Hodinky sú odolné voči vode a prachu na úrovni IP67 a monitorujú aktivitu – počítajú kroky, kalórie a prejdenú vzdialenosť. Takisto monitorujú spánok a tep. K dispozícii je režim cvičenia, ktorý je veľmi jednoduchý. Rozdelený je na vonkajšie a vnútorné aktivity, pričom rozdiel medzi nimi je v tom, že v prípade vonkajšieho cvičenia sa hodinky pokúsia získať svoju lokalitu pomocou zabudovaného GPS senzora. ASUS VivoWatch BP zobrazujú notifikácie z telefónu a upozornia na prichádzajúce volania.

Meranie tlaku nefunguje kontinuálne, je potrebné priložiť prst k senzoru vedľa displeja. Meranie trvá približne 15 sekúnd a okrem informácií o krvnom tlaku získate aj údaje o aktuálnom tepe a strese. Hodinky posudzujú stres na základe HRV metódy, ktorá berie do úvahy variabilitu srdcovej frekvencie. Túto metodiku využívajú viaceré fitness hodinky. Stres a tep si môžete merať kontinuálne.

ASUS VivoWatch BP nemajú certifikáciu ako zdravotnícka pomôcka. To znamená, že všetky namerané údaje treba brať s určitou rezervou. Pokiaľ vám však hodinky budú často hlásiť vysoký krvný tlak a nebudete sa cítiť dobre, je vhodné s touto informáciou zájsť k lekárovi, ktorý vás vyšetrí a následne môže stanoviť liečbu, ak bude potrebná.

VivoWatch BP považujeme za zaujímavé hodinky, ktoré môžu osloviť používateľov s potrebou merať si tlak rýchlym a jednoduchým spôsobom. Meranie tlaku je ich hlavná pridaná hodnota, a to aj napriek tomu, že nie sú medicínskou pomôckou. Pokiaľ sa ich rozhodnete používať, odporúčame porovnať si výsledky meraní zo zdravotníckeho tlakomera a hodiniek a na základe toho získate predstavu o prípadnej odchýlke, ktorá je pre každého človeka individuálna. Poteší aj výdrž na jedno nabitie na úrovni až 28 dní.

Pokiaľ meranie tlaku nepotrebujete, ostatné hodinky v tomto článku ponúkajú lepšiu funkcionalitu a dizajn.

ASUS VivoWatch BP
Typ a veľkost displejaLCD, výrobca neuvádza detaily
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityNie / áno
Barometer / GPSNie / áno
Odolnosť voči vodeIP67
NFC platbyNie
Výdrž batérieAž 28 dní
Extra funkcieMeranie tlaku, EKG
Cena209
thumbs-up-icon

Výhody

  • rozumný pomer cena/výbava
  • meranie tlaku je rýchle a jednoduché
  • dlhá výdrž na jedno nabitie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • industriálny dizajn
  • strohé rozhranie hodiniek aj aplikácie
  • chudobná ponuka cvičení

 

Cena: 209 €

Zapožičal: ASUS

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit