Pokiaľ chcete smartfón s hardvérovou klávesnicou, môžete si kúpiť Galaxy S8 so špeciálnym obalom, ktorý obsahuje aj hardvérovú klávesnicu alebo vlajkovú loď spoločnosti BlackBerry.

KEYone je zariadenie, ktoré sa odlišuje od všetkých ostatných vlajkových lodí a to nielen spomenutou hardvérovou klávesnicou, ale aj celkovou výbavou.

Procesory v popise ostatných telefónov príliš nespomíname, nájdete ich v tabuľke. V prípade BlackBerry musíme spraviť výnimku. KEYone naozaj poháňa Snapdragon 625 a má 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Takúto výbavu ponúka napr. Lenovo Moto G5 Plus s cenovkou na úrovni 279 eur alebo Xiaomi Redmi Note 4, ktorého cena sa pohybuje ešte nižšie. To, či je nové BlackBerry predražené, si musíte zhodnotiť sami. Faktom však je, že toto je telefón, ktorý nie je určený v prvom rade na hranie a multimédiá. Je to stroj najmä na kancelársku prácu v pohybe a pre tieto účely použitá výbava postačuje.

Hardvérová klávesnica je funkcia, ktorú dnes časť používateľov považuje za zbytočnú a druhej skupine chýba. Subjektívne sme si na ňu pomerne rýchlo zvykli a telefón sa vďaka nej používa inak. KEYone aj napriek malým klávesom umožňuje pohodlné písanie a zážitok z tejto aktivity vám dá oveľa lepší pocit uspokojenia, ako čarbanie na dotykovej klávesnici – aj napriek tomu, že dotyková klávesnica môže byť rýchlejšia. Výborná vlastnosť je zakomponovanie čítačky odtlačkov prstov do medzerníka. Senzor je rýchly a spoľahlivý. Klávesnica takisto umožňuje využívať pohybové gestá na scrollovanie alebo nastaviť pre každý kláves až dve skratky na rýchle volanie či spustenie funkcie alebo aplikácie. Je to praktické a návykové.

KEYone má 4,5-palcový displej s rozlíšením 1620 × 1080 px. Jeho pomer strán je 3:2, takže nie je úplne vhodný na sledovanie videí, ale pri občasnom multimediálnom využití mu tento pomer strán prepáčite. Dôležité je, že sa obrazovka dobre používa na prácu, najmä vďaka tomu, že vám na nej nezavadzia softvérová klávesnica. Tu si môžete v prípade potreby aktivovať, napr. kvôli vloženiu symbolu alebo smajlíka. Na novinke od BlackBerry oceňujeme aj výbornú ergonómiu, pogumovaný chrbát a softvér od BlackBerry.

Hodnotenie

+ ergonómia, pogumovaný chrbát, hardvérová klávesnica a jej funkcie, výdrž batérie, softvér
– slabšia základná výbava

TOP3 pre BlackBerry KEYone

  • Hardvérová klávesnica
  • Aplikácie od BlackBerry
  • Výborná výdrž batérie

Cena: 629 eur
Zapožičal: BlackBerry

Operačný systém: Android 7.1.1
Formát SIM: Nano SIM
Rozmery: 149 × 72 × 9,4 mm
Hmotnosť: 180 g
Odolnosť: žiadna
Konektor: USB-C
Displej: 4,5″
Rozlíšenie: 1080 × 1620 px

Model telefónuBlackBerry KEYone
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 625, 8-jadrový, max. frekvencia 2,0 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB-C, GPS, NFC4.2 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3505 mAh
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score43158
PCMark for Android – Performance4111
3DMark Sling Shot – Total score261
Graphic215
Physics1007
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Verdikt

BlackBerry KEYone je telefón, ktorý osloví pravdepodobne iba zástancov hardvérovej klávesnice a fanúšikov značky BlackBerry. Ide o veľmi dobre použiteľný smartfón a treba uznať, že hardvérová klávesnica má stále niečo do seba. Treba sa však pripraviť na pár kompromisov, ako je slabší procesor alebo displej, ktorý je optimalizovaný na prácu a nie na multimediálne používanie. Chválime výdrž batérie na jedno nabitie a fotoaparát je tiež dobre použiteľný.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017 ako súčasť veľké testu vlajkových lodí, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia: BlackBerry KEYone je jedinečný telefón s QWERTY klávesnicou

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit