Fitbit vynovil svoj obľúbený náramok.

Fitbit Charge 3 je tretia generácia fitness náramku, ktorý je určený skôr náročnejším používateľom. Naznačuje to cena a tiež aj funkcie, ktoré výrobca prezentuje. Aká je však realita?

Fitbit Charge 3 sa predáva za 149 eur v základnej verzii a za 169 eur v špeciálnej verzii, ktorá obsahuje extra remienok v balení a tiež aj NFC čip pre bezkontaktné platby pomocou služby Fitbit Pay. Tá zatiaľ nie je na Slovensku k dispozícii, ale v roku 2019 by sa to mohlo zmeniť.

V redakcii sme testovali špeciálnu verziu náramku v čiernom prevedení s bielym športovým remienkom s dierkami. Táto kombinácia funguje výborne a Fitbit Charge 3 v takomto prevedení pôsobí štýlovo. V balení je aj bežný silikónový čierny náramok, ktorý dostanú aj majitelia bežnej verzie. Či stojí extra náramok a NFC čip za 20 eur, si musíte zvážiť sami.

Fitbit Charge 3 v špeciálnej edícii s extra remienkom a NFC čipom

Nosí sa pohodlne, budete s ním spať aj plávať

Charge 3 je pomerne kompaktné a najmä ľahké zariadenie, ktoré sa pohodlne nosí. Počas testovania sme ho mali neustále na ruke a to aj počas spánku, aby sme otestovali jeho monitorovanie. Náramok je odolný voči vode do hĺbky 50 metrov, takže sa s ním môžete sprchovať a tiež plávať. Charge 3 dokáže sledovať a analyzovať aj túto aktivitu.

Základom tretej generácie náramku je malý čiernobiely OLED displej. Ponúka dostatočný maximálny jas, aby ste si mohli skontrolovať aktuálny čas a notifikácie, resp. priebeh cvičenia aj počas slnečného dňa. Displej je dotykový, k dispozícii je aj bočné dotykové tlačidlo. V priebehu pár minút sme si naň zvykli, jeho používanie bolo intuitívne a pohodlné.

Fitbit Charge 3 má vo výbave aj 3-osový akcelerometer, optický senzor tepu, výškomer, SpO2 senzor a v prípade špeciálnej edície aj spomenutý NFC čip. Náramok nemá zabudovaný GPS čip, pokiaľ je pripojený k telefónu, využíva ho pre účely presnejšieho zaznamenávania polohy. SpO2 senzor, ktorý meria saturáciu krvi kyslíkom, je zatiaľ blokovaný a využíva sa iba v rámci beta testovania novej funkcie. Neskôr by však mal byť sprístupnený aj pre širokú verejnosť.

Fitbit Charge 3 sa nosí pohodlne. Ovládať ho budete pomocou dotykového displeja a bočného dotykového tlačidla

Tep meria neustále

Charge 3 sa nám nosil počas testovania pohodlne, dobre sa nám s náramkom aj cvičilo. Počítanie krokov bolo dostatočne presné, avšak náramok nám rátal kroky aj počas umývania riadov alebo iných aktivít, kedy sme síce vyvíjali nejakú činnosť, avšak stáli sme na jednom mieste.

Meranie tepu chválime, fungovalo spoľahlivo a presne. Fitbit Charge 3 meria tep neustále, funkciu si môžete vypnúť. Drobné pripomienky máme k automatickému zaznamenávaniu aktivít, ktoré nebolo vždy stopercentné. Pokiaľ si však na začiatku cvičenia spustíte monitorovanie príslušnej aktivity, nebude vám to vadiť a takýmto spôsobom tiež získate najpresnejšie štatistiky.

Náramok dokáže monitorovať až 15 typov cvičení a to vrátane cvičení na jednom mieste, ako je bežecký pás. V zariadení máte k dispozícii 6 slotov, cvičenia si do nich priradíte pomocou mobilnej aplikácie. Charge 3 poteší už spomenutou odolnosťou voči vode, monitoruje aj plávanie. Príjemná je tiež výdrž na jedno nabitie na úrovni až jedného týždňa, ktorú potvrdilo aj naše testovanie.

Systémové aplikácie obsahujú informácie o počasí, budík či aplikáciu pre správne dýchanie

Zobrazuje aj notifikácie

Monitorovanie spánku je pokročilé. Charge 3 rozlišuje medzi ľahkým a hlbokým spánkom a tiež aj REM fázou. Považujeme ho za jedno z najpresnejších na trhu. Náramok umožňuje nastavenie pripomienok aktivity, počas každej hodiny by ste mali spraviť aspoň 250 krokov. Túto funkciu si môžete upraviť.

Fitness náramok podporuje zobrazovanie notifikácií z pripojeného telefónu. Pohodlie pri čítaní upozornení je trochu obmedzené menšími rozmermi displeja. So synchronizáciou náramku s telefónom sme počas testovania nemali problémy. Z testovania predchádzajúcich Fitbit zariadení však vieme, že v prípade niektorých smartfónov so systémom Android je potrebná úprava Bluetooth nastavení v telefóne.

Mobilná aplikácia Fitbit má špičkové prevedenie

Verdikt

Fitbit Charge 3 je kvalitný fitness náramok. Či stojí za 150 eur, si musíte zvážiť sami. Faktom je, že pri tejto cene sa oplatí zobrať do úvahy aj hodinky Fitbit Versa, ktoré sa štandardne predávajú za 199 eur, majú NFC čip, krajší, väčší a kvalitnejší displej a tiež aj úložisko pre vaše MP3-ky, ktoré si môžete priamo z hodiniek prehrávať do Bluetooth slúchadiel.

Fitbit Charge 3 ukladací priestor pre pesničky neponúka. V porovnaní s hodinkami Versa má navrch v o 2-3 dni dlhšej výdrži na jedno nabitie a v kompaktnejších rozmeroch – predsa len, je to náramok. Čo sa týka fitness funkcií, Charge 3 a Versa sú prakticky totožné zariadenia s rovnakými funkciami.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Ľahký a kompaktný dizajn
  • Slušná výdrž na jedno nabitie
  • Výborné monitorovanie spánku a tepu
  • Systémová aplikácia pre správne dýchanie
  • Pohodlná a rýchla výmena remienkov

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Vyššia cena, pri ktorej sa už oplatí zvážiť hodinky Fitbit Versa
  • Nemožnosť nahrať si vlastné skladby
  • V určitých situáciách menej presné počítanie krokov

Cena: 149 eur (štandardná verzia), 169 eur (testovaná špeciálna verzia s NFC a extra remienkom)

Zapožičal: Fitbit

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Fitbit Versa: Trefa do čierneho

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit